Naturen

Mälarsjön: Sveriges tredje största sötvattensjö

メーラレン湖
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Väster om Sveriges huvudstad Stockholm ligger Mälarsjön, Sveriges tredje största sötvattensjö. Många ord från fornnordiska bevaras runt sjön, där många historiska slott och fästningar har byggts sedan vikingatiden, vilket har påverkat den svenska kulturen och ekonomin. I denna artikel kommer jag att presentera Mälarsjöns egenskaper och historia, samt historiska platser som är nära kopplade till sjön.

Mälarsjön, Sveriges tredje största sjö

Mälarsjön är en sötvattensjö belägen i sydvästra Sverige. Även känd som ”Mälarsjön”, är det Sveriges tredje största sjö, efter Vänern och Vättern. Mälarsjöns totala yta är 1 140 km², och den når en maximal djup på 64 m. Till jämförelse är Japans största sjö, Biwasjön, ungefär 670 km², nästan hälften av Mälarsjöns yta.

Dessutom är namnet ”Mälaren” härlett från ”mælir”, ett ord på fornnordiska som betyder ”grus”, som användes i de skandinaviska länderna från 8 till 14 århundradet.

En sjö i den nordiska mytologin

Mälarsjön, vars namn är av fornnordiskt ursprung, ett språk som talades över hela norra Europa under medeltiden, har länge varit närvarande i svensk kultur och arkiv. Faktum är att namnet på Mälarsjön också används i den nordiska mytologin ”Gefions plogning”.

För att kortfattat sammanfatta ”Gefions plogning”, får gudinnan Gefion order från gudarnas konung Odin att ”bryta upp ny mark”. Gefion lurar den svenska kungen Gylfi och förvandlar hans fyra söner till oxar för att ploga upp Gylfis ägda land och lägga det till sitt territorium. När Gefion har brutit upp marken, samlas regnvatten i det stora hål hon har lämnat efter sig, vilket skapar en stor sjö kallad ”Mälarsjön”.

ゲフィオンの噴水
Gefions fontän: En plats med ursprung i nordisk mytologi och GefionI Köpenhamn finns en plats som kallas "Gefions fontän”. Denna fontän är inspirerad av legenden om den nordiska gudinnan Gefion. Även om du inte är bekant med nordisk mytologi kan du njuta av platsen, men om du studerar myten om Gefion i förväg kommer du förmodligen att uppskatta det ännu mer. I den här artikeln kommer jag att introducera Köpenhamns landmärke "Gefions fontän" tillsammans med den nordiska gudinnan Gefion....

Presentation av platser runt Mälarsjön

Mälarsjön har en lång historia med Sverige, och dess omgivningar är fyllda med medeltida platser, slott och många världsarv. Jag skulle vilja presentera några av platserna runt Mälarsjön.

 Gripsholms slott

Gripsholms slott står vid Mälarsjöns strand. Det är en gammal fästning byggd på 1300-talet. Byggt omkring 1380 av en man vid namn Bo Jonsson, beslagtogs det 1526 av den svenska kungen Gustav Vasa och användes som ett kungligt residens.

Dessutom användes det som fängelse i cirka 60 år från 1713 och användes för olika ändamål av de som var i makten vid den tiden. Idag är det öppet för allmänheten som en turistattraktion där samlingar av historiskt värde från 1500-talet visas.

グリプスホルム城
Gripsholm slott: En gammal borg vid stranden av Mälaren i SverigeVid stranden av Mälaren, Sveriges tredje största sjö, ligger en borg som heter Gripsholm. Denna mycket gamla borg byggdes omkring år 1380 och har tjänat olika syften genom århundradena, från kungliga bostäder till fängelser. I denna artikel vill jag förklara särdragen och den långa historien om Gripsholm samt den nuvarande situationen....

Drottningholms slott

På ön Lovön i Mälarsjön ligger Drottningholms slott, som sattes upp på UNESCO:s världsarvslista 1991.

Drottningholms slott är ett svenskt kungligt residens och är känt för sin skönhet, ofta jämfört med Versailles i Frankrike.

Birka och Hovgården

Mälarsjön har över 1000 öar av olika storlekar. 1993 blev platserna Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö uppsatta på världsarvslistan.

Birka, beläget på ön Björkö, var en blomstrande stad under vikingatiden, fungerade som en handelscentrum för piraterna. Många föremål, såsom smycken och bronsprodukter, har hittats i ruinerna av Birka, vilket vittnar om medeltida handel. Dessa register visar att vikingarna som bebodde Birka hade viktiga handelsvägar som sträckte sig från östra Europa till den islamiska världen.

Birka är också hem till Sveriges äldsta kristna helgedom, byggd av Sankt Ansgar 831. Å andra sidan, Hovgården, ett världsarv som sattes upp 1993 tillsammans med Birka, ligger på ön Adelsö, grannön till Björkö. Hovgården beboddes av vikingar från 10 till 11 århundradet och efter deras avgång blev det platsen för det svenska kungliga palatset.

Hovgården, som ligger ett stenkast från Birka, spelade också rollen som en administrativ regering som övervakade Birka, som hade enorm ekonomisk kraft tack vare sin handel. Fram till att Sveriges huvudstad flyttades till Stockholm på 1300-talet, var de två städerna Birka och Hovgården basen för den svenska ekonomin.

Sammanfattning

Mälaren, nästan dubbelt så stor som Japans största sjö, Biwa-sjön, lockar turister med sitt majestätiska naturlandskap. Dessutom kan du runt Mälaren se många världsarv, som den vikingastaden Birka och Hovgården, samt det kungliga slottet.

Det är möjligt att göra en dagstur från Stockholm till Mälaren, och det verkar också finnas guidade turer för att utforska öarna runt sjön. När du reser i Sverige, tveka inte att inkludera Mälaren i din resplan.