Evenemang

Nobelpriset: Priset uppfunnet av Alfred Nobel med ursprung i Sverige

ノーベル賞
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Nobelprisutdelningen är en av de mest kända händelserna som äger rum årligen den 10 december i Stockholm, Sverige. Nobelpriset uppfanns för mer än 120 år sedan av en person vid namn Alfred Nobel. I den här artikeln förklarar jag vad Nobelpriset är och varför uppfinnaren Nobel skapade Nobelpriset.

Nobelpriset och dess uppfinnare Alfred Nobel

Nobelprisutdelningen, som äger rum årligen den 10 december i Stockholm, Sverige, är en händelse som drar uppmärksamhet från hela världen. Nobelpriset, som tilldelas personer som har gjort framstående prestationer inom sitt ämnesområde, är ett pris med ursprung i Sverige och föddes 1901 baserat på testamentet av den svenska uppfinnaren Alfred Nobel.

Alfred Nobel, uppfinnaren och namngivaren till Nobelpriset, föddes 1833 i Stockholm, Sverige. Fram till sin död den 10 december 1896 producerade Alfred Nobel som uppfinnare många uppfinningar och erhöll totalt 355 patent.

Den mest kända av hans många uppfinningar är förmodligen dynamiten. Dynamit har en förstörande kraft som inte kan jämföras med konventionella sprängmedel, och utvecklingen av dynamit har bidragit avsevärt till utvecklingen och utvecklingen av infrastruktur.

Å andra sidan producerades dynamit i stor skala och användes som ett vapen på grund av den instabila europeiska situationen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet på grund av dess höga förstörande kraft, vilket ledde till många dödsfall.

Nobel blev chockad över denna situation och grundade senare Nobelpriset.

Uppkomsten av Nobelpriset

Bland de produkter som Alfred Nobel uppfann var dynamit särskilt representativ. Han gjorde en enorm förmögenhet genom utvecklingen av dynamit och kallades ”Dynamitkungen”.

Dynamit uppfanns ursprungligen för att förbättra infrastrukturen, men producerades som ett vapen mot Nobels intentioner på grund av dess höga dödliga kraft. Det fanns också inte få kritik av situationen att produkter som uppfanns för att berika människors liv producerades som vapen.

Framför allt skrev Nobel själv, ur ånger och ånger över att utvecklingen av dynamit har främjat krig, i sitt testamente ett år före sin död 1895 orden: ”Jag vill att hela min förmögenhet ska delas ut som prispengar för att belöna människor som har bidragit till mänskligheten”.

Så lämnade han 31 miljoner svenska kronor, cirka 94% av hans totala förmögenhet, som en förmögenhet, och på grund av hans testamente grundades Nobel stiftelsen 1900 och Nobelpriset började delas ut från 1901.

Nobelpriset består av sex kategorier

Nobelpriset är indelat i sex kategorier:

  • Nobelpriset i kemi
  • Nobelpriset i litteratur
  • Nobelpriset i medicin/fysiologi
  • Nobelpriset i fysik
  • Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne
  • Nobels fredspris

Varje kategori tilldelas sina respektive pristagare.

Faktum är att Nobelpriset vid dess grundande bestod av fem områden, utan priset i ekonomi. För Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne är det enda som inte föreslogs av Nobel själv.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne infördes 1968 för att fira det 300-åriga jubileet för Sveriges Riksbank i erkännande av Alfred Nobel. Liksom de andra Nobelpriserna väljs Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne av Kungliga Vetenskapsakademien.

Dock finansieras Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne inte från Nobelstiftelsens fond, utan från en fond från Sveriges Riksbank. Även namnet ”Nobelpriset i ekonomi” är bara ett bekvämlighetsnamn, det officiella namnet är ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”.

På grund av detta erkänner Nobelstiftelsen, som grundades från Alfred Nobels förmögenhet, inte Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne som ett officiellt Nobelpris.

Urvalsprocessen för Nobelpristagare

Den årligen globalt observerade Nobelprisutdelningen, men processen för urval av kandidater och själva urvalet är lite känd. Valet av Nobelpristagare varierar beroende på pris.

Priserna i fysik, kemi och ekonomi väljs av Kungliga Vetenskapsakademien, priset för fysiologi eller medicin av Karolinska Institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien och fredspriset av det norska parlamentet.

Valet av Nobelpriskandidater tar ett år, börjar med inbjudan av de rekommenderande. Endast ett begränsat antal personer, som tidigare pristagare och universitetsprofessorer, väljs som rekommenderande. Av de rekommenderande föreslås cirka 300 kandidater per pris, som gradvis reduceras. Det sägs att det finns cirka fem personer per pris vid den slutliga urvalet, och de slutliga kandidaterna väljs av akademimedlemmarna.

Vinnarna av Nobelpriset hålls hemliga fram till dagen för tillkännagivandet. Dessutom finns det en regel om att urvalsprocessen och kriterierna endast offentliggörs 50 år efter prisutdelningen.

Nobelprisutdelningen äger rum den 10 december

Nobelprisutdelningen äger rum årligen den 10 december, på dagen för Alfred Nobels död, i Stockholms stadshus i Sverige. Vid prisutdelningen ges diplom, minnesmedalj och prispengar från Nobelstiftelsen till pristagarna i varje kategori av den svenska kungen.

ストックホルム市庁舎
Stockholms stadshus: Sveriges NobelprisutdelningsplatsI Sveriges huvudstad Stockholm finns en byggnad som kallas "Stockholms stadshus", som byggdes 1923. Stockholms stadshus är en berömd landmärke i Sverige som också används som plats för Nobelprisutdelningen varje år den 10 december. I den här artikeln kommer jag att presentera Stockholms stadshus i detalj....

Efter Nobelprisutdelningen hålls en middag för pristagarna och andra inblandade i Stockholms stadshus. Dock genomförs utdelningen av Nobels fredspris som ett undantag i Oslo rådhus i Norge. Detta återspeglar de nordiska förhållandena vid den tid då Nobel levde, när Norge stod under svensk styre från 1814 till 1905.

I detta sammanhang tog Nobel hänsyn till Norges position och önskade varaktig fred mellan de två länderna. Därför beslutades det att utdelningen av Nobels fredspris inte skulle genomföras i Stockholm, Sverige, utan i Oslo, Norge.

オスロ市庁舎
Oslos stadshus: Nobelprisutdelningen hålls i Norges stadshusI Norge finns Oslos stadshus, en modern design som består av två torn. Stadshuset används för olika ändamål, som att visa verk av norska konstnärer och som plats för Nobelprisutdelningen. Här kommer jag att fokusera på Oslos stadshus och förklara bakgrunden till dess födelse, konstverken som visas där, och varför Nobelprisutdelningen äger rum i Oslos stadshus....

Sammanfattning

Dagens Nobelpris, som uppstod ur den svenska uppfinnaren Alfred Nobels ånger över att ha uppfunnit dynamiten, består av sex kategorier och prisutdelningen äger rum varje år den 10 december i Stockholms stadshus i Sverige. Dock genomförs utdelningen av Nobels fredspris i Oslo rådhus i Norge.