Arkitektur

Turning Torso:  Sveriges största skyskrapa i Malmö

ターニング・トルソ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Sveriges tredje största stad, Malmö, finns en hög byggnad kallad Turning Torso, som designades av en spansk arkitekt 2005. Denna byggnad är känd för sin innovativa vridna design och har fått mycket uppmärksamhet.

Här kommer jag att introducera allt från Turning Torsos mest distinkta funktion, den vridna designen, till byggnadens inre struktur och arkitektoniska bakgrund. Om du är intresserad av turistattraktioner i Malmö och svensk arkitektur och design, läs gärna vidare.

Nordens största skyskrapa, Turning Torso

I södra delen av Sverige finns Malmö, Sveriges tredje största stad, som ligger mycket nära Danmark. Malmö har en symbol för staden, en hög byggnad kallad Turning Torso. Turning Torso ligger i den västra delen av Malmö i ett område som kallas Västra Hamnen och räknas som en lyxlägenhet i staden.

Byggnaden invigdes den 27 augusti 2005 och är 193 meter hög med totalt 54 våningar. Dess höjd är den högsta i Malmö och den högsta i Skandinavien.

Turning Torso har en modern och elegant vit fasad. Den mest iögonfallande är den unika designen där kubformade byggnader vrider sig uppåt i luften.

Jag kommer att förklara denna unika design mer detaljerat senare, men det är ingen tvekan om att denna design också är en av de stora anledningarna till att Turning Torso har blivit världsberömd. Från första till tionde våningen finns företagens kontorslokaler, medan 53: e och översta våningen, den 54: e våningen, används som konferensrum. Att ha möten med utsikt över Malmö och havet verkar vara mycket effektivt. 

Från 11: e till 54: e våningen finns bostadsutrymmen där invånarna bor, med totalt 147 rum. Det som är intressant är hur rummen ser ut, men eftersom människor fortfarande bor där verkar det inte som att insidan av byggnaden är öppen för allmänheten.

Malmös stads kännetecken

Malmö i Sverige kanske inte är så välkänt i Japan jämfört med huvudstaden Stockholm och andra städer. Men Malmö, som ligger längst söderut i Skåne, är Sveriges tredje största stad.

Det är också en hamnstad med utsikt över det magnifika havet, och på andra sidan Öresund är Danmark. År 2000 slutfördes Öresundsförbindelsen, även kallad Öresundsbron, som gjorde det möjligt att nå Malmö med bil och tåg från Danmark.

Malmö är också känt för sina många medeltida byggnader, som Malmöhus slott och tegelstensgator. Under andra världskriget förblev Sverige neutralt tillsammans med Schweiz och undgick krigets förödelse, så Malmö har fortfarande kvar många av dess historiska stadskärnor. Samtidigt finns det områden som Västra Hamnen, där Turning Torso står, som har utvecklats snabbt de senaste åren.

Den vridna designen är en särdrag

Den största funktionen i Turning Torso är den unika designen där byggnaden vrider sig uppåt i luften i medsols riktning. Byggnaden är designad med block som består av fem våningar vardera, med totalt nio block staplade ovanpå varandra. Eftersom blocken vrider sig gradvis uppåt med ökande höjd, är designen så att en maximal vridning på 90 grader skapas.

Denna byggnadsdesign använder en arkitektonisk teknik som kallas kinetisk arkitektur, som blev möjlig tack vare tekniska framsteg under senare delen av 1900-talet. Denna vackra form har fått högt erkännande både inom Sverige och internationellt och belönades av International Non-Profit Organization Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) i augusti 2015.

Designad av spanska arkitekten Santiago Calatrava

Turning Torso designades av den spanska arkitekten Santiago Calatrava. Född 1951, har Santiago arbetat främst med att designa offentliga byggnader som tågstationer. Bland hans kända verk är designen av stadion för de olympiska spelen i Aten 2004.

Anledningen till att Turning Torso byggdes var att Malmö, som en gång var en blomstrande industriell stad med en livlig skeppsbyggnadsindustri, började uppleva en nedgång i skeppsbyggnadsindustrin på 1970-talet på grund av framväxten av länder med låga arbetskostnader som Japan och Kina. I samband med detta lanserade Malmö en plan för att bygga en bro för att förbättra stadens ekonomi och anordnade en arkitekttävling för att välja den ansvarige arkitekten.

Santiago Calatrava var en av dem som deltog i tävlingen, men hans brodesign valdes inte. Emellertid var Malmö stad imponerad av Santiagos designförslag och erbjöd honom att designa en ny byggnad separat från bron. Detta ledde till skapandet av Turning Torso, som nu är en symbol för Malmö.

Sammanfattning

Turning Torso, den största skyskrapan i Norden designad av den spanska arkitekten Santiago Calatrava, är en populär destination för många besökare som Malmös landmärke. Förutom att vara en viktig del av en resa till Sverige ligger Malmö bara 30 minuter med tåg från Danmark, så det är möjligt att besöka staden på en dagstur under en resa till Danmark. Varför inte lägga till Turning Torso i ditt reseprogram för en resa till Norden?