Arkitektur

Gefions fontän: En plats med ursprung i nordisk mytologi och Gefion

ゲフィオンの噴水
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Köpenhamn finns en plats som kallas ”Gefions fontän”. Denna fontän är inspirerad av legenden om den nordiska gudinnan Gefion. Även om du inte är bekant med nordisk mytologi kan du njuta av platsen, men om du studerar myten om Gefion i förväg kommer du förmodligen att uppskatta det ännu mer. I den här artikeln kommer jag att introducera Köpenhamns landmärke ”Gefions fontän” tillsammans med den nordiska gudinnan Gefion.

Vad är Gefions fontän?

Gefions fontän är en fontän med den nordiska gudinnan Gefion som motiv. På toppen av fontänen finns en dynamisk och kraftfull bronsstaty av gudinnan Gefion som slår sina fyra oxar med en piska. Dessutom är fontänens kraftfulla vattenkaskader mycket karakteristiska och på kvällen kan du även se den fantastiska utsikten över den upplysta fontänen.

Gefions fontän ligger i hjärtat av Danmarks huvudstad Köpenhamn. Köpenhamn är en gammal hamnstad som länge har blomstrat som en port till Norden, och det finns kanaler som rinner genom staden.

Det är också hemmet till H.C. Andersens sagor som ”Den lilla sjöjungfrun” och ”Den fula ankungen”. Dessutom finns det vackra stadslandskap som om de har hoppat ut från en sagobok. Gefions fontän anses också smälta perfekt in i Köpenhamns landskap.

Den nordiska gudinnan Gefion

Gefions fontän härstammar från Gefion, en gudinna för rikedom och fruktbarhet i nordisk mytologi. Gefion är en av de gudinnor som tillhör jordens gudar, ledda av den högsta guden Odin. Gefions fontän i Köpenhamn avbildar en scen från berättelsen där Gefion förvandlar sina söner till oxar och förvärvar stora landområden i Sverige.

En plats baserad på Gefions legender

Gefions fontän designades med inspiration från berättelserna i nordisk mytologi. Berättelsen handlar om hur den svenska kungen lovade Gefion att ge henne nytt land så länge hon kunde ploga det på en natt, och Gefion förvandlade sina fyra söner till oxar och plogade marken non-stop, vilket skapade Själland i Köpenhamn.

För att förklara mer detaljerat, går Gefion först till kung Gylfi av Sverige för att hitta nytt land på uppdrag av kung Odin. Gefion får höra från kung Gylfi att han ska ge henne så mycket land som hon kan ploga på en natt.

Därefter besöker Gefion Jotunheim, landet av jättar, och får fyra söner med en jätte. Sedan förv Sedan förvandlar hon sina fyra söner till mäktiga oxar och leder dem för att ploga marken. 

Det är denna ö som hon skapar som blir dagens Själland i Köpenhamn. På väggarna i Frederiksborgs slott i Danmark finns det målningar som visar Gefion ploga marken med sina fyra oxar.

Sammanfattning

Att förbereda dig på att besöka Gefions fontän genom att lära dig om den nordiska mytologin kring Gefion och hennes fyra oxar kommer att ge en mer meningsfull upplevelse. Runt fontänen finns också Köpenhamns landmärken som Kastellet fästning och Sankt Albans kyrka. Se till att besöka denna plats när du reser i Danmark.