Evenemang

Kreftskiva: En svensk fest som firas med flodkräftor

クレフトシーヴァ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Sverige hålls varje år omkring augusti en flodkräftfest som kallas Kreftskiva, där alla äter flodkräftmat tillsammans. Även om flodkräftor inte är vanliga ingredienser i Japan, är de i Sverige så vanliga att de till och med säljs frysta. Låt mig introducera denna fest som äger rum i Sverige under sena sommartid för att markera öppningen av flodkräftfiske.

Vad är Kreftskiva?

Vid öppningen av flodkräftfisket i augusti hålls en fest över hela Sverige som kallas Kreftskiva. Kreftskiva är i enkla ord en flodkräftfest. Det är en fest där familjer och vänner samlas kring flodkräftmat och äter den tillsammans.

I Sverige är det ett sommarevenemang som äger rum från augusti till september, och du kan se familjer och vänner samlas i trädgårdar och på terrasser och ha kul som på en hemmafest.

Anledningen till att det äger rum under sena sommartid i augusti är att den första onsdagen i augusti fram till 1994 var fastställd som starten för flodkräftfisket i Sverige.

Människorna vid den här tiden koordinerade sitt schema med början av säsongen och åt den första flodkräftmaten för säsongen för att fira början av flodkräftfisket i stor stil.

I Japan finns det också traditionen att äta de första produkterna för säsongen, såsom de första auberginerna eller de första boniterna, eftersom de anses vara lyckosamma. Det finns också anekdoten att äta de första produkterna för säsongen när skördesäsongen börjar förlänger livet med 75 dagar. Även för svenskarna kan ätandet av flodkräftmat vid Kreftskiva innebära att fira ankomsten av en ny säsong och att dra till sig lyckan med de första produkterna.

Hur man njuter av Kreftskiva

Vid tiden för Kreftskiva samlas familjer och vänner vid middagstid för att njuta av flodkräftor som kokas tillsammans med dill. Utöver flodkräftmat finns det också alkoholhaltiga drycker som akvavit, en potatisbaserad sprit med en alkoholhalt på över 40 grader, på bordet.

Under Kreftskiva hängs en unik papperslykta, känd som ”månmannen”, med ansiktet på en leende man, upp från taket. Dessutom är det vanligt att deltagarna bär en trekantig pappershatt och ett pappersförkläde. När Kreftskiva närmar sig, säljs laternor och festkläder tillsammans med flodkräftmat i svenska stormarknader.

I Sverige vanliga kräftmaträtter

För japaner kan det vara ovanligt att höra om kräftor. De flesta människor har förmodligen bara erfarenhet av att fånga kräftor när de var barn. När man hör talas om kräftmaträtter, undrar många människor om det är säkert att äta dem.

Faktum är att kräftmaträtter i Sverige är vanliga och äts regelbundet i de flesta hushåll.

Kräftor har använts som livsmedel i Sverige redan på 1500-talet, men de var då en delikatess som endast åts av adeln och de rika. Med tiden har detta förändrats och kräftor har blivit en allmänt vanlig ingrediens.

I svenska livsmedelsbutiker säljs ofta frysta kräftor, och ätkräftor som har uppfötts i rent vatten har en smak som liknar räkor eller hummer. Sättet de äts på liknar att äta krabbor: köttet plockas ut från insidan och den smakliga soppan inuti skalet suges ut. Förutom inhemska kräftor konsumeras också ofta utländska kräftor, främst från Kina, eftersom dessa vanligtvis är billigare.

Ett oumbärligt ört för kräftmaträtter: Dill

Kräftmaträtter som serveras under Kräftskiva består av en gryta full med kräftor och dill som kokas. När kräftor kokas blir de lysande röda, liknande krabbor.

Och i kräftmaträtter används nästan alltid dill. Dill har en uppfriskande arom och är också användbart för att eliminera obehagliga lukter. Namnet dill kommer från det fornnordiska ordet ”Dilla” (lugna), som tjänar som rot.

Även idag är dill en oumbärlig ört i nordisk husmanskost och kallas ofta ”fiskört”. Det används ofta i svenska kräftmaträtter och andra maträtter. Om du försöker koka kräftor kan tillägg av dill förbättra smaken, så försök definitivt det.

Sammanfattning

Kräftor är en vanlig matvara i Sverige och under Kräftskiva på sommaren njuter människor över hela Sverige av kräftmaträtter. Om du får chansen att äta dem, bör du definitivt prova smaken.