Måltid

Morotskaka: Kakor av brittiskt ursprung som är populära på Fika

キャロットケーキ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Morotskaka, eller morotstårta, är en läcker dessert med en vacker orange färg och mild sötma tack vare den använda moroten. Morötter har faktiskt en lång historia av att användas som ett sockersubstitut, och de passar utmärkt ihop med söta rätter. 

Denna brittiska morotskaka är mycket populär i Norden och är en älskad del av svenska fikastunder. I denna artikel kommer jag att introducera charmen med morotskaka, som är en omtyckt följeslagare till kaffe i Norden.

Morotskaka – en populär hälsosam dessert

Har du någonsin smakat morotskaka? Morotskaka är en färgglad orange kaka gjord av deg som innehåller fint rivna morötter och gräddas i ugnen. 

Beroende på receptet kan nötter som valnötter eller russin läggas till för extra sötma och textur. Morotskakan täcks ofta med en krämig glasyr, kallad frosting eller glasyr, gjord av cream cheese, gräddfil eller smör.

En av morotskakans charm är kontrasten mellan morötternas sötma och cream cheese-frostingens syrlighet. En liten mängd kryddor kan också tillsättas för att ge smaken en extra kick. Exempel på sådana kryddor är kardemumma, som ofta kallas ”drottningen av kryddor” på grund av dess rika arom, och kanel, som är populärt i japansk bakning. 

Morotskaka kanske inte är så välkänt i Japan, men det är en kaka som du säkert kommer att hitta på kaféer och bagerier över hela Norden och Europa.

Populär i Sverige som en fikakaka

Morotskaka är populär i Norden, särskilt i Sverige, där den är en klassisk fikakaka.

Fika är en traditionell svensk kaffepaus där familj och vänner njuter av sötsaker tillsammans med en kopp kaffe och en trevlig konversation. Sverige är känt för att ha en av de högsta kaffekonsumtionerna i världen, så det är inte konstigt att kaffe och dess följeslagare, morotskaka, är mycket populära.

Morötter är en grönsak som det är särskilt lätt för barn i Japan att tycka om eller inte tycka om, men svenska morötter sägs ha mindre av den märkliga lukten och de märkliga egenskaperna hos morötter jämfört med japanska morötter. Därför är morötter och morotskakor en favorit bland svenska barn.

Morötter var en sockerersättning i medeltiden

Ursprunget för morotskakan sägs vara i Storbritannien. I 1700- och 1800-talets kokböcker som publicerades i Storbritannien finns redan en dessert som anses vara föregångaren till morotskakan, kallad ”morotspudding”. 

Om vi går längre tillbaka i tiden användes morötter som en ingrediens i sötsaker och som sötningsmedel i medeltida Europa. På den tiden var socker en lyxvara som sällan fanns på marknaden, i motsats till idag. Endast överklassen och aristokratin kunde njuta av socker som en delikatess. 

Morötter fungerade som en sockerersättning för den vanliga befolkningen. Det beror på att morötter faktiskt är den näst mest sockerrika grönsaken efter sockerbetor. De har inte samma intensiva sötma som socker, men den naturliga och milda sötman var tillräckligt för att fungera som ett substitut.

Åter populär i Storbritannien under krigstiden

Morotskakan, som ursprungligen var ett recept från medeltiden, blev åter populär under andra världskriget. Vid den tiden var maten i Storbritannien ransonerad och socker var svårt att få tag på. Regeringen främjade recept på desserter med morötter som sockersubstitut. 

Detta ledde till att morotskakan åter blev populär och uppskattad i hela Storbritannien. Denna händelse anses vara en politik för att lindra matbristen under kriget och för att mildra folkets missnöje.

Spridning över hela världen sedan 1960-talet

Morotskakan var ursprungligen inte en dessert som serverades på caféer eller konditorier, utan snarare en typ av hemlagad maträtt som enkelt kunde göras hemma. Men från 1960-talet och framåt ökade populariteten i USA, och så småningom började den serveras på caféer och konditorier. 

Dessutom blev morotskakans nuvarande form, med morotssponge och krämpålägg, etablerad under denna period. Morotskakan blev populär i Amerika och Europa från 1960- till 1970-talet, och blev också populär i Sverige under 1970-talet.

Sammanfattning

Morötter är en oumbärlig ingrediens i sallader och grytor, och de är också läckra när de används i kakor. Morotskakan är en populär kaka som har charmat sötsaksälskare i Norden, Europa och USA, och den kan enkelt göras hemma. Varför inte prova att baka en morotskaka själv?