Konsthantverk

Kuksa: Nordiska minoritetsfolkets traditionella träkoppar från samerna

ククサ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Kuksa är en nordisk kopp som är populär som en elegant inredning, utomhusutrustning och även som en gåva. En av dess attraktioner är att man kan känna den unika träkänslan och värmen som saknas i glaskoppar. Kuksa anses ha sitt ursprung i hantverk som skapades av samerna, en minoritetsgrupp i Norden. Den här gången kommer jag att introducera Kuksa, en traditionell träkopp som härstammar från samerna.

Kuksa är en träkopp gjord av björkträ

Känner du till den träkoppen Kuksa, som är känd för dess varma träfärg och textur? Kuksa är huvudsakligen tillverkad av knölar från björkträd, som växer i kalla områden som Norden.

Knölen som bildas på trädet kallas också ”bahaka”, och Kuksa är en kopp som är utskuren ur denna knöl. Ursprunget är en kopp som användes av samerna, en minoritetsgrupp som har bott som infödda invånare i Lappland-området i norra Norden sedan urminnes tider.

I Finland har det funnits en tradition att människor som har fått en Kuksa blir lyckliga, så Kuksa är fortfarande en symbol för lycka och ges som en gåva vid bröllop och födslar.

Kuksa är inte bara populär som en gåva, utan också som utomhusutrustning. Träkupan Kuksa är populär för sin atmosfär, lätta vikt och hållbarhet, och används ofta vid utomhusaktiviteter som camping.

Till exempel kan du brygga och dricka kaffe kokat över en lägereld i en Kuksa istället för din vanliga metallkopp. Prova att dricka en dryck i en Kuksa för att känna träets känsla, precis som samerna som en gång bodde i Nordens stora natur. Du bör kunna spendera tid som om du smälter in i naturen.

Kuksa, som överfördes från samerna, ett minoritetsfolk i Lappland

Kuksa är ursprungligen en kopp som tillverkades av samerna, ett minoritetsfolk som lever i norra delen av Norden, i ett område som kallas Lappland.

Lappland avser ett stort område som sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Inga specifika landsgränser eller regioner har fastställts, men det är allmänt accepterat att området norr om polcirkeln anses vara Lappland.

Samerna har levt som infödda invånare i det iskalla Lappland tillsammans med renar i cirka 5000 år. För närvarande bor cirka 40 000 samer. De flesta samer lever ett stillastående liv likt oss, men en del samer bevarar fortfarande sin traditionella livsstil och lever som nomader även idag.

Så här görs Kuksa

När man gör en Kuksa används knölar som bildas på björkträd. För att skydda trädet från kyla, utsöndrar björken sav som täcker dess yta och sår. När detta förstoras bildas knölen som används som råmaterial för Kuksa.

Knölar kan inte samlas in ofta och är faktiskt ganska värdefulla. Det sägs ta cirka 30 år för en knöl att bildas som kan användas för att skapa en Kuksa.

Efter att knölen har skurits från trädet lagras den i en miljö med -2 till -3 grader Celsius i 3-5 månader.

Därefter skärs knölen grovt i blockform och frysas vid -20 grader i 24 timmar. Efter att ha frusit, för att öka styrkan hos träet, kokas det i högkoncentrerad saltlösning i 24 timmar. På så sätt tränger saltvattnet in i träets porer och skapar ett starkt material.

Efter torkning i cirka en vecka, formas koppen genom att träet skärs för hand.

För att hålla Kuksan som du köpt länge är det viktigt att ta hand om den hemma. För att skydda ytan av Kuksan från torka och fukt, är det nödvändigt att regelbundet applicera olja och belägga den. Det är inga problem att använda oljor som olivolja och bivax, som kan köpas i mataffärer, som olja att använda.

Torka försiktigt ytan med en trasa som absorberat en liten mängd olja och låt torka en stund. För övrigt användes traditionellt olja extraherad från krossade valnötter för att vårda Kuksa.

Sammanfattning

Träkoppar som Kuksa, som är gjorda av naturligt trä, får en smakfull färg och glans med åren. Ju mer du använder det, desto mer kommer det att passa din hand och du kommer att bli mer fäst vid det. Om du tar väl hand om din Kuksa kan den användas i många år, så överväg att köpa en om du ser den i en butik.