Arkitektur

Den lilla sjöjungfrun-statyn: En dansk bronsstaty inspirerad av en saga

人魚姫の像
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Danmarks huvudstad Köpenhamn finns en bronsstaty baserad på sagan ”Den lilla sjöjungfrun”, skriven av den nationella sagoförfattaren Andersen. Även om den har varit en välkänd turistplats i Köpenhamn i över 100 år, är den också känd som en av världens tre största besvikelser. Idag skulle jag vilja introducera dig för statyn av Den lilla sjöjungfrun, ett måste för sagälskare och en symbol för Köpenhamn i Danmark.

Den lilla sjöjungfrun, Köpenhamns landmärke

I Danmarks huvudstad Köpenhamn finns det en berömd turistattraktion som besöks av människor både inom och utanför landet – statyn av Den lilla sjöjungfrun, som ligger lite utanför stadens centrum vid en kanal.

Danmark är också känt som hemlandet till sagoförfattaren Hans Christian Andersen, och statyn av Den lilla sjöjungfrun är modellerad efter sagan ”Den lilla sjöjungfrun” som Andersen publicerade 1837.

Den allmänna föreställningen vi har om en sjöjungfru är att överkroppen är människa och underkroppen är fisk. Men i denna bronsstaty är fötterna från tårna till fiskstjärtarna och från anklarna uppåt de två mänskliga fötterna. Och det finns en anledning till det.

Statyns historia

Statyn av Den lilla sjöjungfrun skapades för cirka 100 år sedan, år 1913, av skulptören Edvard Eriksen. Carl Jacobsen var den som föreslog att skapa statyn och anlitade Edvard Eriksen. Han var son till grundaren och även den andra presidenten för det danska kungliga bryggeriet ”Carlsberg”, som idag älskas i cirka 150 länder runt om i världen.

Modellen för bronsstatyn av Den lilla sjöjungfrun var Ellen Price, teaterns primadonna, som också spelade huvudrollen i pjäsen ”Den lilla sjöjungfrun”. Dock var hon endast modellen för huvudet, resten av kroppen gjordes av en annan modell.

Anledningen till det var att hon vägrade att vara naken. Modellen som ersatte kroppen var Eline Eriksen, skaparen av statyn, Edvard Eriksens fru.

Dessutom sägs det att sjöjungfruns ben är mänskliga från midjan till ankeln eftersom Eline Eriksens ben var så vackra att det skulle vara synd att täcka dem med fjäll, som i sjöjungfruns originalhistoria.

Varför är den en av världens tre största besvikelser?

På grund av sin skönhet och berömmelse är statyn av Den lilla sjöjungfrun en av de mest framstående turistplatserna i Danmark. Men å andra sidan är den också känd som en av de ”tre största besvikelserna i världen”, en ganska oärafull benämning.

Dessa tre största besvikelserna i världen inkluderar, förutom statyn av Den lilla sjöjungfrun i Danmark, Merlion i Singapore och Manneken Pis i Bryssel, Belgien.

Anledningen till att statyn av Den lilla sjöjungfrun har fått denna oärafulla titel beror på att den vid lågvatten kan beröras direkt, vilket har lett till att den ofta har blivit vandaliserad med graffiti, eller att armar och hals har blivit stulna. År 2003 sprängdes till och med dess sockel, vilket gör den till en olycklig plats.

Framför allt säger alla att den är ”mindre än väntat”. I broschyrer och videor visas den ofta i stor skala, men dess faktiska totala längd är endast 125 cm, ungefär storleken på ett litet barn.

Om man förväntar sig en stor staty som Frihetsgudinnan i Amerika, kan man säkert bli besviken. Men termen ”världens tre största besvikelser” är snarare kärleksfull, och bevisar att det är en mycket känd och bekant plats.

Sammanfattning

Statyn av Den lilla sjöjungfrun är en världsberömd bronsstaty baserad på sagan av den danska författaren Christian Andersen. Det är en plats som inte bara originalfans, utan också människor som har hört sagor i sin barndom, bör se minst en gång.