Evenemang

Världsmästerskapet i bärplockning: en finsk fest med fokus på att plocka bär

ベリー摘み世界選手権
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns en ovanlig fest som kallas ”Världsmästerskapet i bärplockning”, där målet är att plocka så många bär som möjligt inom en viss tid. Denna tävling handlar om att plocka lingon, som ofta används som ingrediens i finsk matlagning, och mäta skörden. I denna artikel kommer jag att presentera ”Världsmästerskapet i bärplockning” som äger rum i den frodiga finska skogen.

Vad är världsmästerskapet i bärplockning?

Världsmästerskapet i bärplockning är en av de festivaler som äger rum i september i Finland, i norra Europa. Tävlingens innehåll är mycket enkelt: det handlar om att plocka så många lingon som möjligt i en skog där de växer vilt, på en timme.

Den japanska TV-showen ”Sekai no Hate Made Itte Q!” har presenterat världsmästerskapet i bärplockning i sin täckning sedan 2012, när det presenterades som en händelse av Daisuke Miyagawa, och sedan dess är det också känt i Japan.

Platsen för världsmästerskapet i bärplockning är Suomussalmi, en stad som ligger cirka 650 km från Finlands huvudstad Helsingfors. Suomussalmi är en liten stad med färre än 10 000 invånare som ligger i nordöstra Finland och vid gränsen till Ryssland.

Varje år, under världsmästerskapet i bärplockning, deltar många deltagare från både inrikes och utrikes i evenemanget och entusiasmen är stor. Världsmästerskapet i bärplockning äger rum i den vidsträckta och frodiga naturen i Suomussalmi, som sträcker sig över cirka 150 hektar.

Lingon, en finsk basmat

Världsmästerskapet i bärplockning handlar om att plocka lingon, en typ av bär som också är känt som tranbär. Lingon har karakteristiska röda frukter och i Finland är de i säsong från slutet av sommaren till hösten, från augusti till oktober.

I Japan kanske de inte är lika vanliga som blåbär, men i finska hushåll är lingon en vanlig ingrediens.

リンゴンベリー
Lingonbär: Ett oumbärligt bär i nordisk matI Norden finns det ett bär som kallas lingon, som ger vackra röda frukter. Lingon, som kan växa kraftigt även i kalla områden, har länge ätits i Norden som en värdefull näringskälla på vintern. Lingon är ofta förädlade till sylt och såser, och i Norden används lingonsylt som en topping för olika rätter. Idag vill jag introducera egenskaperna hos den lilla frukten lingon, som är populär i Norden....

De pryder middagsbordet i olika former, såsom sylt, såser, konserverade i socker eller frysta. I Finland är hemgjord lingonsylt smörjs på skivat bröd eller serveras med kötträtter som köttbullar.

I gamla tider bevarades och lagrades lingon även i Finland som en värdefull källa till vitaminer under vintern, när växterna inte växte. I Finland, under sommaren, finns också midnattssolen, där solen inte går ner under hela dagen. Därför kan solljuset som behövs för bärens tillväxt säkerställas på ett tillfredsställande sätt, och lingon innehåller många näringsämnen och anses vara en supermat.

För övrigt, i de nordiska länderna är rätten att njuta av naturen inskriven i lagen, vilket innebär att alla fritt kan gå in i skogen och plocka bär eller svamp. För människor som bor i Finland är det därför något vardagligt att plocka bär i skogen. Även under världsmästerskapet i bärplockning har lokala deltagare som regelbundet plockar bär ofta framgång.

自然享受権
Allemansrätten: Nordens garanterade rätt att njuta av naturen北欧は国土の大部分が豊かな自然に覆われており、その自然を誰もが享受できる権利である「自然享受権」が誕生しました。今回は、北欧の自然享受権について、どのような法律であるのかを紹介していきます。...

Konkreta regler för tävlingen

Deltagande i världsmästerskapet i bärplockning är gratis och alla kan testa sina färdigheter. Mer än hälften av deltagarna är lokala, men det finns också många utländska deltagare.

För att undvika fusk, som att förbereda bären i förväg eller utforska platsen, förblir tävlingsplatsen i skogen hemlig fram till tävlingsdagen.

Världsmästerskapet i bärplockning inkluderar också en individuell tävling och en lagtävling, där tre personer bildar ett lag, och lagtävlingen är uppdelad efter kön. Utrustningen som kan tas med in i skogen inkluderar en hink och en ryggsäck för att samla bären och de nödvändiga verktygen för att göra det.

Under bärplockningen är det tillåtet att plocka för hand eller använda vissa verktyg. Godkända plockverktyg inkluderar enkla verktyg som en spade. Dock är användning av mekaniska plockmaskiner förbjudet.

För att få ledande positioner i tävlingen krävs god fysisk kondition och bärplockningsteknik, men valet av verktyg spelar också en viktig roll för att avgöra seger och förlust.

Sammanfattning

Människor som har bott länge i Finland älskar att tillbringa tid i skogen och njuta av naturens bär. Än idag, tack vare rätten att njuta av naturen, kan alla plocka bär som lingon och blåbär. Världsmästerskapet i bärplockning är en fest som symboliserar den finska bärplockningskulturen.