Arkitektur

Kamppi kapell: Ett finskt kapell fyllt av tystnad och trädofter

カンピチャペル
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Kamppi kapell, beläget i Helsingfors, är ett kapell som kännetecknas av sitt originella utseende. Dess träexteriör utstrålar en varm och orange nyans, och skönheten i bågformade kurvor skapar en unik atmosfär som påminner om ett monument. Det inre utrymmet isolerar yttre ljud och är fyllt av tystnad och erbjuder en lugnande atmosfär. I den här artikeln kommer jag att presentera charmen hos Kamppi kapell i Helsingfors.

Egenskaper hos Kamppi kapell

Kamppi kapell är ett kapell beläget cirka 5 minuters promenad från Helsingfors centralstation i Finland. Kamppi-distriktet, där kapellet ligger, är också känt som en stad för ungdomar i snabb stadsutveckling. Det är koncentrerat av köpcentrum och hotell, vilket gör det till en idealisk plats för turism i Helsingfors, Finland.

Byggd 2012 i Kamppi-distriktet har kapellet ett så unikt utseende att det skulle kunna förväxlas med ett konstverk vid första anblicken. Dess träexteriör har en varm nyans och dess böjda form består av flera lager av överlagt trä.

Kamppi kapellets koncept är att lugna trötta hjärtan från tumultet i ett utrymme omslutet av tystnad. Därför hålls inte religiösa ceremonier som gudstjänster och mässor som är vanliga i kyrkor, utan det är snarare en plats där man sitter på stolar som är placerade i ett lugnt utrymme och möter tystnaden och sitt inre jag.

Kamppi kapellet har flera anställda från Helsingfors och dess öppettider är från 07:00 till 20:00 på vardagar och från 10:00 till 18:00 på helgdagar. Entrén är gratis och alla kan besöka den fritt.

Byggd 2012 till minne av WDC Helsingfors

Kamppi kapellet byggdes till minne av World Design Capital (WDC) som hölls i Helsingfors 2012. Designen utfördes av företaget Alvar Aalto Architectures, och kapellet genomfördes av K2S Architects och Mikko Summanen.

World Design Capital är en design- och konsthändelse som äger rum vartannat år i olika städer runt om i världen, organiserad av International Council of Societies of Industrial Design (ICSID). World Design Capital i Helsingfors ägde rum från 3 till 5 februari 2012, och öppningsceremonin ägde rum på Senatstorget framför Helsingfors katedral. Under evenemanget organiserades cirka 300 projekt som designutställningar på olika platser, och många människor besökte.

Ett inbjudande inre utrymme omslutet av tystnad

Interiören i Kamppi kapell är enkel, med ett litet korsaltare, träbänkar i rader och inga påkostade dekorationer som orglar, fresker eller detaljerade utsmyckningar som vanligtvis finns i kyrkor.

Interiören, liksom exteriören, är helt i trä, vilket skapar en avkopplande atmosfär med den trevliga doften av trä. Det ger intrycket av att vara nedsänkt i en skog, som under en promenad i naturen.

Kapellet är utformat för att låta naturligt ljus komma in under dagen och erbjuder en dämpad och lugn atmosfär upplyst av indirekt ljus på natten. Dessutom finns det ljus som man kan tända själv, vilket skapar en fantastisk scen med fladdrande lågor i mörkret.

Även om det ligger i hjärtat av Helsingfors, isolerar interiören i Kamppi kapellet ljudet och bruset från staden och sveper besökarna i en djup tystnad. Helsingforsbor, från studenter till äldre och yrkesverksamma efter arbetet, kommer hit för att helt enkelt njuta av den tysta tiden som går, oavsett ålder eller kön.

Det är dock generellt förbjudet att viska eftersom kapellet är en plats där alla tillbringar tid i tystnad.

Sammanfattning

Kamppi kapellet, med sin enkla interiör utan påkostade dekorationer, och dess varma och omslutande träatmosfär, kan ha gemensamma element med japanska tempel. Det kan vara en plats där även japanerna känner sig bekväma.