Arkitektur

Det norska kungliga slottet: Palatset där den nuvarande kungen och drottningen av Norge bor

ノルウェー王宮
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Det norska kungliga slottet ligger i Oslo, Norge och är residens för den nuvarande kungen och drottningen av Norge. Slottet är känt inte bara för sin skönhet, utan också för vaktparaden, den natursköna parken och ryttarstatyn framför slottet. I den här artikeln kommer jag att beskriva det norska kungliga slottet i detalj och även presentera den norska kungafamiljen, så se till att läsa den.

Palatset där den nuvarande norska kungafamiljen bor

Det norska kungliga slottet ligger i huvudstaden Oslo och är för närvarande hem för kung Harald V av Norge och drottning Sonja. Byggandet av slottet började 1824 på order av den svenska kungen Karl Johan och slutfördes 1848. Slottet ligger på en kulle i centrum av Karl Johans gate i Oslo. Dessutom invigdes Karl Johans gate till prins Karl Johan 1852.

Sevärdheter på det norska kungliga slottet

Det norska kungliga slottet kännetecknas av en blekgul exteriör som kombinerar majestät och enkelhet och smälter vackert in i de norska gatorna. Inom slottsområdet finns en plats som kallas för Kungliga Slottsparken, som är öppen för allmänheten utan kostnad. Detta grönområde är en plats för avkoppling för Oslos invånare.

Dessutom hålls vaktparaden på det kungliga slottet varje dag klockan 13:30, där man kan se soldater i uniform byta av varandra med felfria rörelser.

När kungen av Norge är i residenset är det också möjligt att lyssna på framträdanden av militärorkestern.

Eftersom det kungliga slottet vanligtvis är bebott av den norska kungafamiljen är det vanligtvis inte öppet för allmänheten. Som undantag erbjuds guidade turer på det kungliga slottet från slutet av juni till slutet av augusti under sommarsäsongen, och genom att delta i dessa turer kan man se insidan av slottet. Det enda sättet att få tillträde till slottet är genom dessa guidade turer, så glöm inte att boka om du är intresserad av att besöka.

Anledningen till att den svenska kungens staty finns vid det kungliga slottet

Framför det kungliga slottet finns också en ryttarstaty av den svenska kungen Karl Johan. Varför finns det en staty av en svensk kung framför det norska kungliga slottet?

Faktum är att Norge dominerades av Sverige från 1814 till 1905, i ungefär 90 år. Även 1824, när det norska kungliga slottet byggdes, var Norge fortfarande svenskt territorium. Under ockupationstiden bar Sveriges kung också titeln kung av Norge, därför finns ryttarstatyn av den svenska kungen Karl Johan, som övervakade byggandet av slottet, fortfarande kvar.

Den norska kungafamiljen nära folket

En särskild egenskap hos det norska kungliga slottet är att det inte finns några stängsel eller murar runt slottet och inte heller många påkostade dekorationer. Själva strukturen på slottet är också ganska liten jämfört med bostäder för andra kungafamiljer utomlands.

Detta återspeglar dock närheten och förtroligheten mellan det norska folket och kungafamiljen. Den norska kungafamiljen är känd för att vara mycket folklig.

Till exempel anordnades 2016, med anledning av 25-årsjubileet av Norges kungs tronbestigning, en fest med en skidbana framför palatset. Kungen och drottningen bar avslappnad skidkläder och åkte skidor inför folkmassan. Dessutom anses drottning Sonja, som föddes som dotter till föräldrar som ägde en klädbutik, vara en av anledningarna till att hon är så älskad av folket.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag presenterat det norska kungliga slottet i Oslo, Norge. Slottet färdigställdes 1848 och huserar för närvarande kung Harald V av Norge och drottning Sonja.

Även om det bara är under sommarsäsongen är det möjligt för allmänheten att besöka insidan av palatset. Om du är intresserad, se till att delta i en guidad tur.