Arkitektur

Akershus slott: 1299 byggdes Norges militära punkt

アーケシュフース城
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Oslo, Norge, finns det en fästning som kallas ”Akershus slott” som byggdes 1299 för att skydda Oslo. Det används fortfarande som en norsk militäranläggning och är en oumbärlig plats för att prata om Norges historia och militär. Den här gången skulle jag vilja presentera i detalj bakgrunden till födelsen av Akershus slott, platser att besöka som turist och att det blev en modell för en berömd anime.

Egenskaper för Akershus slott

Akershus slott är en medeltida fästning som ligger på en kulle med utsikt över Piperviken i Norges huvudstad Oslo. Den byggdes 1299 och kung Håkon V av Norge byggde den för att skydda Oslo, som var centrum för administration och ekonomi i Norge, från invasioner av utländska fiender som Sverige.

Även idag används Akershus slott som en norsk militäranläggning. På östra sidan av Akershus slott finns Norges försvarsdepartement och Norges försvarshögkvarter, och det fortsätter att skydda Norge trots att det har mer än 700 års historia.

Byggd för att försvara Oslo

Som nämnts tidigare planerades Akershus slott som en fästning för att försvara huvudstaden Oslo. Akershus slott byggdes 1299 under ledning av kung Håkon V av Norge.

Bakgrunden till detta var Oslo-attacken 1287 av Alf Erlingsson, en norsk adelsman vid den tiden. Denna händelse avslöjade sårbarheten i Oslos försvar, och planen för att bygga Akershus slott uppstod plötsligt.

Oslo var på 1200-talet huvudstaden i Norge och var också en viktig central plats för Norges ekonomi och militär. Särskilt sjöfarten, som var Norges huvudindustri, var viktig även under medeltiden och var pelaren i Norges ekonomi. Därför var det nödvändigt med en stark fästning för att skydda kustlinjen, som var en viktig handelsväg.

Ombyggd till en modern palats på 1600-talet

På 1600-talet ombyggdes slottet till ett modernt renässansslott av dansk kung Christian IV. Anledningen till att namnet på den danske kungen dyker upp här är att Norge bildade Kalmarunionen tillsammans med Danmark och Sverige under ledning av drottning Margareta I av Danmark 1397.

Efter att Sverige lämnade Kalmarunionen 1523 fortsatte Danmark-Norge-unionen att existera. Men sönderfallet av Kalmarunionen ledde till krig mellan Sverige och Danmark-Norge-unionen.

Med andra ord, för att skydda mot invasioner från Sverige, behövdes Akershus slott ytterligare förstärkas, så den danske kungen Christian IV ombyggde slottet. Under denna renovering avlägsnades traditionella fästningar, och moderna fästningar som motsvarade vapen vid den tiden, såsom eldvapen, lades till.

Kalmarunionen beskrivs mer detaljerat i denna artikel.

カルマル同盟
Kalmarunionen: Monarkisk union som slöts av tre nordiska länder 1397Kalmarunionen är en historisk allians som ingicks 1397 mellan de nordiska länderna Danmark, Sverige och Norge. Kalmarunionen undertecknades på Kalmar slott i Sverige och skulle under flera hundra år ena de nordiska länderna. I den här artikeln kommer jag att förklara bakgrunden och syftet med Kalmarunionen, samt vad som hände med alliansen....

En gång ockuperad av nazistiska tyska trupper

Akershus slott, byggt i slutet av 1200-talet, har varit en plats för många strider sedan dess. Trots att det har skyddat Norge utan att falla i hundratals år fram till modern tid, ockuperades det av nazisterna under andra världskriget.

När Norge invaderades av nazistiska tyska trupper övergav den norska regeringen huvudstaden Oslo 1940. Akershus slott hamnade också under nazistisk kontroll vid den tiden. Under kriget använde nazisterna slottet som en plats för avrättningar av norska motståndsrörelsen och krigsfångar. Efter kriget genomfördes också en rensning av norska krigsförbrytare som stödde nazisterna.

Akershus slott som turistattraktion

Akershus slott, där mycket blod flödade under kriget, har nu ingen mörk skugga från kriget. Med vackra stenmurar och gröna gräsmattor har det blivit en plats för avkoppling för norska medborgare. Akershus slott, som ligger på en kulle, erbjuder panoramautsikt över historiska Oslo gator och den magnifika havet med sina fartyg som kommer och går från dess slottsmurar.

Förutom officiella evenemang är det vanligtvis öppet för allmänheten, och du kan besöka insidan av slottet, som behåller en medeltida atmosfär. Till exempel finns det en stor sal där banketter hålls, en kapell för kungliga begravningar och ett kungligt mausoleum där gamla norska kungligheter begravs. I det kungliga mausoleet begravs kung Håkon VII och hans drottning Maud, samt Olav V och hans drottning Märtha.

Dessutom finns det många medeltida möbler relaterade till Christian IV som visas inne i slottet, vilket gör det till en idealisk plats att lära sig om Norges historia. Å andra sidan finns det också fängelsehålor i slottet, vilket ger en annan aspekt av Akershus slotts historia.

Akershus slott som modell för Arendelle slott i ”Frost”

Som nämnts tidigare är Akershus slott känt för att vara modellen för Arendelle slott i Disneys succéfilm ”Frost” från 2013. 

Arendelle slott är hem för filmens huvudpersoner, Anna och Elsa, och visas flera gånger i filmen. När man besöker Akershus slott kan man se likheterna i arkitektur och design, vilket gör det till en favoritplats för Disney-fans att besöka.

Sammanfattning

Akershus slott, byggt 1299, spelar fortfarande en viktig roll i Norges militära försvar, även efter mer än sju århundraden. Dess betydelse som en plats för historiskt och militärt värde i Norge kan inte underskattas. Dessutom är slottet känt som inspirationen bakom Arendelle slott i ”Frost”, vilket gör det till en älskad landmärke för både lokalbefolkningen och turister.