Arkitektur

Nidarosdomen: Den norska katedralen där Olav II hyllas

ニーダロス大聖堂
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Trondheim, Norges tredje största stad, ligger den majestätiska kyrkan ”Nidarosdomen”. Denna kyrka är känd inte bara för sitt yttre utseende, utan också som en pilgrimsplats som har besökts av många pilgrimer sedan medeltiden. I denna artikel vill jag fokusera på Nidarosdomen och introducera dess historia och anledningen till att den betraktas som en helig plats.

Nidarosdomen i Trondheim, Norge

”Nidarosdomen” är Norges största katedral, byggd mellan 11: e och 14: e århundradet. Denna katedral är en byggnad som hyllar Olav II, som styrde Norge från 1015 till 1028, och blev en helig plats som besöktes av många pilgrimer från hela landet.

Nidarosdomen ligger i Trondheim i centrala Norge. Trondheim ligger norr om huvudstaden Oslo, cirka 640 km bort. Resan från Oslo till Trondheim tar cirka en timme med flyg eller cirka sex timmar med tåg. Dessutom är Trondheim känt som Norges första huvudstad och förblir landets tredje största stad idag.

Landets största katedral i gotisk och romansk stil

Nidarosdomen är en stenkyrka där gotisk och romansk stil blandas. Katedralen, byggd under medeltiden, kännetecknas av sin majestätiska utseende, som har uppstått genom successiva lager av historia.

Inuti finns det två storslagna orglar i ett högt takutrymme som skapar en lugn atmosfär. Dessutom finns det mystiska dekorationer som färgat glas och skulpturer som avbildar scener från Gamla och Nya testamentet. Bredvid katedralen finns en byggnad som en gång användes som bostad för ärkebiskopen.

Idag är det öppet för allmänheten som ett palatsmuseum där möbler och konstverk från Nidarosdomen visas. Från juni till augusti, under sommarsäsongen, är utsiktsplattformen i katedralens torn tillgänglig. Det kan vara lite svårt att klättra upp de 172 stegen i spiraltrappan till utsiktsplattformen, men utsikten uppifrån är sevärd. Du kan överblicka Trondheims färgglada hus och fjorden som sträcker sig till horisonten.

Nidarosdomens historia

Byggandet av Nidarosdomen började 1070 och tog mer än 200 år att slutföra omkring 1300. Därefter skadades katedralen dock flera gånger av bränder och blixtnedslag och behövde återuppbyggas. Särskilt bränderna 1327 och 1531 orsakade betydande skador. Dessutom skadades katedralen 1719 av ett blixtnedslag och det fanns långa perioder då ingen återuppbyggnad genomfördes.

Emellertid började en omfattande renovering under ledning av Heinrich Ernst Schirmer 1869, som varade i mer än ett sekel, och de slutliga arbetena slutfördes 2001. Idag har Nidarosdomen återfått sitt majestätiska utseende och används också för officiella evenemang i Norge.

Till exempel har kröningsceremonier för norska kungar sedan 1400-talet hållits i Nidarosdomen. Även trontillträdet för den nuvarande norska kungen Harald V ägde rum i Nidarosdomen.

Den heliga platsen där kung Olav II vilar

Nidarosdomen är en helig plats där Olav II begravdes och var känd som den största pilgrimsplatsen i norra Europa sedan medeltiden, som besöktes av många pilgrimer från olika regioner. Olav II dog 1030 och kanoniserades följande år.

Nidarosdomen, där den helige vördades, fick en särskild betydelse. Rutten från huvudstaden Oslo till Nidarosdomen är känd som pilgrimsleden och även idag finns det turister som går på pilgrimsfärd. Det finns boende och restauranger längs rutten, och pilgrimer som når Nidarosdomen får också ett pilgrimscertifikat.

Om du vill uppleva Nidarosdomen som en pilgrimsplats dit troende från hela norra Europa kom, kan det vara värt att kolla in den.

Sammanfattning

Nidarosdomen är en kyrka i Trondheim, Norge. Som en helig plats där kung Olav II vilar, besöks den av många pilgrimer och turister. Om du besöker Trondheim, bör du definitivt besöka den.