Arkitektur

Oslos stadshus: Nobelprisutdelningen hålls i Norges stadshus

オスロ市庁舎
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Norge finns Oslos stadshus, en modern design som består av två torn. Stadshuset används för olika ändamål, som att visa verk av norska konstnärer och som plats för Nobelprisutdelningen. Här kommer jag att fokusera på Oslos stadshus och förklara bakgrunden till dess födelse, konstverken som visas där, och varför Nobelprisutdelningen äger rum i Oslos stadshus.

Oslos stadshusets kännetecken

Oslos stadshus ligger i Norges huvudstad Oslo och ligger vid Piperviken. Det byggdes för att fira 900-årsjubileet av Oslos stadsgrundande år 1950. Byggandet av stadshuset började 1931, men avbröts av andra världskriget och slutfördes 1950.

Oslos stadshus är också känt för sin moderna och sofistikerade design, som skiljer sig från den traditionella bilden av ett stadshus.

Oslos stadshus är en imponerande rödbrun byggnad med ytterligare två byggnader som står på vardera sidan om ingången. Interiören är också modern och liknar ett palats. Den moderna designen av Oslos stadshus skapades av de norska arkitekterna Arnstein Arneberg och Magnus Poulsson.

Konstverken som visas inuti

Oslos stadshus rymmer stadens fullmäktige och borgmästarens kontor och fungerar som centrum för Oslos administration varje dag. Trots att det fungerar som ett offentligt kontor, är det fyllt med konstverk och har blivit en av Norges främsta turistattraktioner.

Oslos stadshus är två våningar högt, och på första våningen finns den centrala hallen där Nobelprisutdelningen äger rum. Golvet är marmor och väggarna är prydda med magnifika målningar som skildrar Norges historia från vikingatiden, vilket ger en känsla av att vara i ett konstmuseum.

Det finns också en galleriutrymme där besökarna kan beundra keramik och andra konstverk. Galleriet visar verk av norska målare som Edvard Munch.

Vid ingången finns träsniderier med motiv från nordisk mytologi, vilket är en av höjdpunkterna. Att studera nordisk mytologi i förväg gör det möjligt att uppskatta konstverken ännu mer.

Platsen för Nobelprisutdelningen

På senare år har FN-organet World Food Programme (WFP), som arbetar för att utrota hungern i världen genom att erbjuda livsmedelsbistånd, mottagit Nobelpriset för fred år 2020. När man tänker på Nobelpriset är det prisutdelningen i Stockholms stadshus i Sverige som är mest känd.

Men av de sex Nobelprisen är endast fredspriset undantaget och hålls i Oslos stadshus i Norge. Anledningen till att endast Nobelpriset i fred hålls i Norge är att Alfred Nobel önskade evig fred mellan Sverige och Norge och grundade fredspriset för att främja försoning och samarbete mellan de två länderna.

ストックホルム市庁舎
Stockholms stadshus: Sveriges NobelprisutdelningsplatsI Sveriges huvudstad Stockholm finns en byggnad som kallas "Stockholms stadshus", som byggdes 1923. Stockholms stadshus är en berömd landmärke i Sverige som också används som plats för Nobelprisutdelningen varje år den 10 december. I den här artikeln kommer jag att presentera Stockholms stadshus i detalj....

Sammanfattning

Oslos stadshus är centrum för Oslos administrativa och kommunala verksamhet och platsen där Nobelpriset i fred delas ut. Det är också en berömd turistattraktion där många målningar och skulpturer visas.

Från Oslos stadshus kan du njuta av utsikten över Oslofjorden ända till horisonten. Dessutom är det lätt att ta sig till Oslos stadshus från stadens centrum, så det är definitivt värt att besöka när du är i Norge.