Naturen

Briksdalsbreen: Mystisk glaciär i Norge

ブリスクダール氷河
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Briksdalsbreen är en av de mest storslagna naturscenerna i Norge. Som en sidogren av Jostedalsbreen, en av Europas största och mest kraftfulla glaciärer, kan du njuta av den fantastiska blåvita dalens skönhet här. I den här artikeln kommer jag att presentera Briksdalsbreen i detalj, från dess egenskaper till hur man kommer dit. Om du är intresserad av Norges natur och turistattraktioner, använd gärna detta som en referens.

Funktioner i Briksdalsbreen

Briksdalsbreen i norra Norge är en naturlig glaciär som har bildats över miljontals år. Den är en av flera sidogrenar av den största glaciären i Europa, Jostedalsbreen, som sträcker sig upp till 800 meter. 

En av Briksdalsbreens kännetecken är dess unika form, kallad ”hängande glaciär”, som sträcker sig mellan bergen. Den hängande glaciären, som hänger längs bergen, bildar en magnifik utsikt som endast kan skapas av det tuffa nordiska klimatet.

Briksdalsbreen är också en del av Jostedalsbreen National Park, som inrättades som en nationalpark 1991. Det finns faciliteter som stöder besökare till Briksdalsbreen, såsom glaciärturer, souvenirbutiker och restauranger. 

Även om många natursköna platser har branta sluttningar på vägen till destinationen, är Briksdalsbreen relativt lättillgänglig. Du kan nå den på 45 minuter till fots från startpunkten. Dessutom körs öppna bilar som kallas ”Trollbilar” runt glaciären.

En av sidogrenarna av den största glaciären i Norden, Jostedalsbreen

Briksdalsbreen är en av de sidogrenar som delar sig från den massiva Jostedalsbreen. Huvudglaciären Jostedalsbreen ligger i västra Norge och har en yta på 487 kvadratkilometer och en tjocklek på 400 meter på det djupaste stället, vilket gör den till den största glaciären i Europa. Det sägs att mer än hälften av Jostedalsbreen National Park är täckt av Jostedalsbreen.

Effekterna av den globala uppvärmningen

Även om Briksdalsbreen är en fantastisk naturskönhet skapad av glaciärer, har dess skönhet tyvärr börjat förloras på senare år. 

Orsaken är smältningen av glaciärerna på grund av den globala uppvärmningen. Den globala uppvärmningen har lett till att temperaturen har nått rekordhöga nivåer, och många glaciärer, inklusive Briksdalsbreen, minskar varje år. 

Enligt en rapport från 2012 förlorade Briksdalsbreen 160 fot is på bara några månader. Dessutom finns det oro över att stora isfält på bergstopparna kommer att försvinna, och vandring och isklättring som var möjliga tidigare är nu förbjudna.

Sammanfattning

Norges natur har skapats under långa tidsperioder, och den blåaktiga glaciären är en spektakulär syn som överväldigar dem som ser den. På en solig dag kan du se den mystiska formen av den glittrande glaciären i solljuset.