Arkitektur

Sibeliusparken:  En park i Finland kopplad till kompositören Sibelius

シベリウス公園
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Helsingfors, Finland, finns det en plats som kallas Sibeliusparken, som är inspirerad av den store finske kompositören Jean Sibelius. Sibeliusparken är fylld med björkträd och blommande säsongens blommor, vilket gör det till en populär plats för invånarna i Helsingfors att koppla av. Dessutom är monumentet i parken känt för sin innovativa design. I den här artikeln kommer jag att introducera dig för de särdrag och historien bakom Sibeliusparken, en plats kopplad till Finlands mest kända kompositör, Jean Sibelius.

Sibeliusparkens egenskaper

Sibeliusparken (Sibeliuksen puisto) ligger i Tölö-området i Finlands huvudstad, Helsingfors. Parken skapades för att fira 80-årsdagen av födelsen av Jean Sibelius, Finlands mest kända kompositör. 

Ursprungligen fanns det en park som kallades ”Hopparken” som hade grundats tidigare under 1900-talet som en del av Helsingfors ombyggnadsplan. 1945 ändrades parkens namn till ”Sibeliusparken” för att fira 80-årsdagen av födelsen av Jean Sibelius, vars verk var mycket uppskattade både inom och utanför Finland.

Rörorgelmonumentet som symbol

Landmärket för Sibeliusparken är ett monument gjort av rostfria rör som ligger på norra sidan av parken. Detta monument, känt som Sibeliusmonumentet, designades av kvinnliga skulptören Eila Hiltunen och donerades till Sibeliusparken 1967. 

Monumentet består av mer än 600 rostfria rör och väger totalt cirka 2,4 ton. Även om det ser litet ut på bilder, är det en enorm 8,5 meter hög konstruktion. Det finns tillräckligt med utrymme under monumentet för en person att passera igenom. Om du står inne i monumentet och lyssnar noggrant kan du höra ekot av orgelljud.

Det mest iögonfallande är dess unika form. Den konstnärliga designen av flera rostfria rör skapar olika bilder och känslor hos betraktaren. Enligt skaparen Eila Hiltunen är monumentet inspirerat av bilden av en ”skog”.

Den komplexa bakgrunden till skulpturen av Sibelius ansikte

Det innovativa monumentet med sin unika design och högkvalitativa rostfria finish är en symbol för Sibeliusparken och en populär plats för fotografering. 

En annan symbol för parken är en porträttskulptur av ett människoansikte. Detta ansikte sägs föreställa Sibelius själv. Även om porträttet av Sibelius ansikte nu är en symbol för parken, fanns det kom plexa omständigheter kopplade till installationen av Sibeliusmonumentet som nämndes tidigare. 

Den oorganiska och unika strukturen av monumentet, som består av flera rör, var inte acceptabelt för alla när det först installerades. Även om det fanns positiva åsikter fanns det också en hel del kritik. På grund av den unika och svårfångade designen undrade vissa om det var ”för abstrakt för att förstå vad det föreställer” och ifrågasatte installationen.

Som svar på dessa kritiska åsikter lades snabbt en skulptur av Sibelius ansikte till. För att avleda kritik mot monumentet placerades ett verk med Sibelius ansikte som motiv, mer i linje med parkens koncept.

Vem var Jean Sibelius?

Sibeliusparken är uppkallad efter Finlands nationalkompositör, Jean Sibelius (1865-1957). Sibelius studerade juridik vid Helsingfors universitet, men väckte sitt intresse för musik och studerade komposition vid Helsingfors musikakademi. 

Sibelius kompositioner kännetecknas av verk som uttrycker Finlands natur och folklore. Han har lämnat många mästerverk som fortfarande lyssnas på av det finska folket, såsom ”Kullervo”, baserat på det finska nationaleposet ”Kalevala”, och den berömda symfoniska dikten ”Finlandia”.

Speciellt är ”Finlandia” en älskad patriotisk sång i Finland, nästan lika känd som nationalsången. När Sibelius släppte ”Finlandia” var Finland under ryskt styre. ”Finlandia” av Sibelius sägs ha enat det finska folket och givit dem energi för att kämpa för nationens självständighet. Mer än 100 år efter självständigheten har ”Finlandia” fortfarande en speciell patriotisk betydelse för det finska folket.

Sammanfattning

Sibeliusparken, belägen vid havet i nordvästra Helsingfors, är en park med anknytning till den stora finska kompositören Jean Sibelius. Den innehåller även det karakteristiska rörorgelmonumentet. För musikälskare är detta en park som är värd att besöka minst en gång.