Måltid

Hjortron: En bärnstenfärgad bärsort

クラウドベリー
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

När det gäller populära frukter i det natursköna Norden, är det mycket möjligt att bär som blåbär och lingon kommer först i åtanke. Utöver klassiska blåbär finns det många andra sorters bär, och ”hjortron” är en av dem. Hjortron är inte särskilt välkänt i Japan, men i Norden är det så populärt att det pryder designen av finska 2-euro-mynt. I denna artikel kommer jag att ge en detaljerad introduktion till hjortronets egenskaper.

Vad är hjortron?

Hjortron är en bärsort som tillhör samma släkte som björnbär och hallon, Rosaceae-klanen. Dess huvudsakliga livsmiljö är de kalla områdena i norra Europa, som centrala och norra Finland. Hjortron växer också vilt i Japan och kan hittas i subarktiska regioner från Tohoku till Hokkaido.

Hjortron är lika populära i Norden som blåbär och lingon. Hjortronets fruktkött är så mjukt att det enkelt kan krossas med fingrarna, vilket ger en uppfriskande söt-syrlig smak. Av detta skäl äts de ofta färska i regionen. 

I Japan är hjortron även känt under det japanska namnet ”Horomui Ichigo”. Namnets ursprung kommer från Horomui-regionen i Iwamizawa, Hokkaido, där hjortron först upptäcktes i Japan.

Vackra bärnstenfärgade frukter

Om du tittar närmare på hjortron ser du att dess frukt, till skillnad från den släta och glänsande ytan på blåbär, har en unik ojämnhet där flera små frukter verkar ha samlats ihop till en. 

Förutom utseendet kännetecknas hjortron av dess levande bärnstenfärgade frukt. I Norden mognar hjortron från försommar till sensommar. Efter blomningen i juni ändras färgen på frukterna gradvis från grönt till rött och till sist till en vacker bärnsten. När de är bärnstenfärgade är fruktköttet som sötast och mjukast, vilket anses vara bästa tidpunkt för skörd. 

I Norden kallas hjortron ”arktiska guld” på grund av dess livliga bärnstenfärgade frukt. Särskilt i Finland är hjortron mycket populärt och pryder designen av 2-euro-mynt.

Hjortron – en lyxvara även i Norden

Hjortron är en sällsynt bärart i Japan och sällan sedd. Även i Norden är hjortron en svåråtkomlig bärsort och betraktas som en av de dyrare bären på marknaden. 

Det beror på att hjortronsäsongen är kort, endast från slutet av juli till början av augusti. Dessutom växer hjortron nära våtmarker och andra vattenkällor, vilket gör deras livsmiljö mer begränsad än andra bär. Det är också svårt att odla dem manuellt, så det är vanligt att vilda hjortron plockas för hand under skörden. 

Med andra ord är hjortron en dyr bärsort i Norden på grund av den korta säsongen, den begränsade livsmiljön och svårigheten med odling och skörd. 

Färsk hjortron används också för att göra hjortron-sylt, som oftare används vid festliga tillfällen och för gäster snarare än som en vardaglig frukostsylt.

Läckra sätt att äta hjortron

Hjortron kännetecknas av sin söt-syrliga smak och mjuka fruktkött och äts ofta färska i Norden. När du lägger dem i munnen kan du njuta av konsistensen från de små fröna inuti fruktköttet. 

Hjortron kan frysas om du har några över eller kokas med socker för att göras om till sylt. Eftersom hjortron är så mjuka och lätta att krossa, är de perfekta för att göra sylt. 

I nordiska hem kokas hjortronen med socker i en kastrull tills de förlorar sin form och blir en krämig sylt. Precis som i Japan används sylten för att söta pannkakor och våfflor eller som dekoration på bakverk. Förresten, lingon är också populära i Norden och används som tillbehör till traditionella rätter som svenska köttbullar.

Lingon är dock sura när de äts färska och används oftast i sylt eller liknande. Hjortron äts färska och lingon används i sylt, vilket innebär att olika bär används i nordiska kök för olika rätter och tillfällen. 

Om du vill veta mer om lingon, som har ätits i Norden sedan urminnes tider, kan du kolla in den här artikeln.

リンゴンベリー
Lingonbär: Ett oumbärligt bär i nordisk matI Norden finns det ett bär som kallas lingon, som ger vackra röda frukter. Lingon, som kan växa kraftigt även i kalla områden, har länge ätits i Norden som en värdefull näringskälla på vintern. Lingon är ofta förädlade till sylt och såser, och i Norden används lingonsylt som en topping för olika rätter. Idag vill jag introducera egenskaperna hos den lilla frukten lingon, som är populär i Norden....

Sammanfattning

Att lägga till färgglada hjortron på matbordet kommer omedelbart att göra det mer festligt. Även om hjortron kanske fortfarande är en mer obskyr bärsort jämfört med blåbär och hallon, rekommenderar vi att du provar hjortronsylt om du hittar den på en importbutik.