Arkitektur

Kastellet fästning: Sjöfästningen som skyddade Köpenhamns hamn

カステレット要塞
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Kastellet fästning är en plats som byggdes på 1600-talet för att skydda Danmarks huvudstad Köpenhamn, som blomstrade som en nordisk hamnstad. Idag används den delvis som militäranläggning, men parken på området är öppen och gratis för allmänheten. I den här artikeln kommer jag att förklara Kastellet fästning, en av Köpenhamns landmärken, dess egenskaper och historia.

Kastellet fästning med stjärnformade konturer

Kastellet fästning ligger i hjärtat av Köpenhamn, huvudstaden i Danmark. Köpenhamn är en hamnstad där fartyg kommer och går, och har strategiska geografiska förutsättningar för att försvara sig mot fiender som kommer över havet. 

Kastellet fästning, byggd 1662, uppfördes för att försvara Köpenhamn, som ligger vid ingången till utlandet. Namnet ”Kastellet” betyder också ”fästning” på danska. När man ser en översiktsbild av Kastellet fästning ovanifrån, omges den av en vallgrav runt om, och har en stjärnformad kontur. Det finns en teori om att den har en stjärnformad form för att minska döda vinklar och få en bättre överblick genom att ha väggar åt alla håll.

Konstruktion för försvar av Köpenhamns hamn

Köpenhamn har länge kallats ”Nordens port” och ”köpmannens hamn” på grund av dess betydelse för sjöfartstrafiken. Köpenhamns hamn, där många fartyg kommer och går, var också en viktig bas för att försvara huvudstaden och handla med utlandet. 

Av dessa geografiska och militära skäl var Kastellet fästning belägen vid ingången till Köpenhamns hamn, vänd mot havet, för att försvara staden. 

Byggplanerna för Kastellet fästning föreslogs 1626 av kung Christian IV av Danmark. Efter Christian IV:s död övertog hans son Frederick III byggprojektet, och Kastellet fästning, designad av den nederländska arkitekten Henrik Ruse, färdigställdes 1662. Kastellet fästning kallas också ”Frederikshavn fästning” efter den danska kungen Frederick III. Även om fästningens roll är avslutad, är vissa anläggningar, som kanoner, fortfarande kvar.

Öppen för allmänheten som en park idag

Kastellet fästning, som en gång fungerade som Köpenhamns försvarspunkt, används nu som en militäranläggning för Danmarks försvar, såsom kaserner, inom området. 

Å andra sidan är icke-militära delar av området öppna för allmänheten som en naturskön park och alla kan besöka den gratis. Kastellet fästnings park är mycket omtyckt av Köpenhamns invånare som en plats för avkoppling.

Churchillparken inom området

Kastellet fästning är öppen för allmänheten som en park, och parken inom området kallas ”Churchillparken”. Många kanske känner igen namnet Churchill. Personen som parken är uppkallad efter är Winston Churchill, Storbritanniens tidigare premiärminister som ledde landet under andra världskriget. 

Varför används namnet på en utländsk tidigare premiärminister, Storbritannien, för en park i Kastellet fästning i Danmark? Under andra världskriget var Danmark ockuperat av nazistiska Tyskland och befriades senare av brittiska styrkor. För att visa sin tacksamhet mot Storbritannien, som räddade dem från nazisternas kontroll, namngavs parken efter landets dåvarande premiärminister och kallades Churchillparken.

Sammanfattning

Kastellet fästning är en fästning som byggdes 1662 för att skydda Danmarks huvudstad Köpenhamn från utländska attacker. Även om den fortfarande används delvis som en militäranläggning för det danska försvaret, är den också öppen för allmänheten som en park utan kostnad. Människor kan ses promenera längs de stjärnformade stigarna och området är känt för dess lugna och fredliga landskap.