Arkitektur

Snöhotell: Ett mystiskt hotell i Norge byggt av is

スノーホテル
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Norge finns det en unik plats att bo, kallad Snöhotellet, beläget i den isiga och snötäckta naturen. Snöhotellet är känt som ett unikt hotell som är byggt av is istället för tegel, vilket är typiskt för de arktiska områdena. I den här artikeln kommer jag att berätta mer om det norska snöhotellet där du kan övernatta i en vacker värld av snö och is.

Norges ishotell

I staden Kirkenes i Norge finns det ett ovanligt hotell som är byggt av snö och is. Det kallas ”SnowHotel Kirkenes” och är öppet under vintersäsongen från december till april. 

Som namnet antyder består nästan hela byggnadens yttre och inre av snö och is. Isen som används kommer från sjöar i Kirkenes-regionen och väger flera tiotals ton. I Japan finns det kamakura som är ett vinterfenomen, men i Norge byggs det hotell, vilket är en ännu större skala.

Den arktiska staden Kirkenes

Kirkenes är en liten stad längs den norska gränsen till Ryssland. Staden ligger ännu längre norrut i Norge och är bara 400 km från Nordpolen. Kirkenes har en befolkning på cirka 3 000 personer och är starkt fokuserad på turism eftersom du kan se vackra norrsken under säsongen. Dessutom, från maj till juli, är det midnattssol och solen går aldrig ner, men från november till januari är det polarnatt och solen stiger aldrig.

Hur man tillbringar tid på snöhotellet

Snöhotellet i Kirkenes inkluderar boendeanläggningar, restauranger och duschar. Eftersom inomhustemperaturen på snöhotellet hålls på minus 5 grader, är det nödvändigt med kallt väderkläder under vintern. Möbler som bord och sängar är alla gjorda av is.

Stolarna är också gjorda av is och täckta med renskinn för att undvika att bli blöt. Rummen har också nummer som på vanliga hotell. 

En av attraktionerna på snöhotellet är konstverken som är skulpterade på isväggarna. Det finns kreativa skulpturer som jultomten, djur och öppna spisar. Dessutom är konstverken olika beroende på rummets tema. Inte bara väggskulpturerna, men insidan av snöhotellet är upplyst av blått ljus, vilket ger en fantastisk scen som påminner om slottet i Disney-filmen ”Frost”.

En oroande punkt kan vara ”Kan man sova i en miljö med minus 5 grader?”. Du behöver inte oroa dig för att sova. Snöhotellet erbjuder högprester standiga sovsäckar som är utformade för att klara temperaturer under noll grader. Sovsäckarna är utmärkta när det gäller värmeisolering och sägs generera tillräcklig värme inuti genom att sprida kroppsvärmen.

Utrustning som behövs för vistelsen

På snöhotellets område finns det flera faciliteter för att säkerställa att gästerna har en bekväm vistelse. Det första stället du besöker när du bor på snöhotellet är receptionen, som är utformad för att likna en stuga.

I receptionen kan du checka in, betala inträdesavgifter, lämna in bagage och få stöd för din vistelse. Under dagen tillbringar du i huvudsak tid i byggnaden. 

På första våningen i byggnaden finns det en finsk bastu och duschrum. Här kan du tvätta bort tröttheten från att resa. På andra våningen finns det en trädomformad restaurang med en öppen spis i mitten. Under lunchen kan du njuta av varma drycker som varm choklad och lunch. Tredje våningen är en lounge där gäster kan interagera med varandra. Förutom snöhotellet finns det också trästugor som kallas ”log cabins” utomhus.

Till skillnad från snöhotellet, som är öppet endast under vintersäsongen, är log cabins öppna året runt. Log cabins har även inomhusvärme och eget badrum. Från fönstret kan du njuta av den fantastiska norska naturen. Det är svårt att välja mellan det unika snöhotellet och de charmiga log cabins.

Vinteraktiviteter

Kirkenes, som ligger på Norges nordligaste spets, är en plats där du kan se norrsken med hög sannolikhet tack vare dess gynnsamma geografiska läge. Det finns en shuttlebuss från Kirkenes flygplats till snöhotellet. Shuttleservice är inte en vanlig bil, utan en hundspannstaxi. Du kan njuta av norrskensturer med fantastisk utsikt och hundspann genom snölandskapet, vilket är unikt för norra Norge och något du inte kan uppleva i Japan.

Sammanfattning

Snöhotellet är ett hotell där allt från väggarna till hushållsartiklarna är gjorda av vacker is. Det ser ut som om det har kommit direkt från en fantasivärld. Att sova i en sovsäck i en värld av is är en unik upplevelse som bara kan upplevas i det kalla klimatet i Norge.