Arkitektur

Stockholms stadsbibliotek: Det moderna biblioteket öppnades 1928

ストックホルム市立図書館
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Stockholms stadsbibliotek är ett offentligt bibliotek i Sveriges huvudstad Stockholm. Stockholms stadsbibliotek byggdes 1928 av den svenska arkitekten Gunnar Asplund, som anses vara ”fader till svensk arkitektur”. I denna artikel vill jag presentera Stockholms stadsbibliotek, en plats där Stockholms medborgare samlas för att söka kunskap.

Stockholms stadsbiblioteks kännetecken

Stockholms stadsbibliotek ligger i den svenska huvudstaden Stockholm. Sammansättningen av det svenska ordet ”stabs” och “bibliotek” betyder ”biblioteket i staden Stockholm”. Namnet är mycket lätt att förstå.

Stockholms stadsbibliotek invigdes i Sverige för cirka 100 år sedan, 1928. Stockholms stadsbibliotek är mycket uppskattat inte bara för dess grundläggande funktion att lagra böcker utan också som en arkitektonisk struktur. Böckerna omger insidan 360 grader och den cirkulära formen ger en vacker, modern känsla. Självklart är biblioteket gratis att besöka och alla kan enkelt få tillgång till kunskap.

Arkitekt Gunnar Asplund design

Som jag nämnde tidigare är Stockholms stadsbibliotek designat av den svenska arkitekten Erik Gunnar Asplund. Asplund var en mästare på modern arkitektur och är en så berömd arkitekt i Sverige att han kallas ”fader till svensk arkitektur”.

Stockholms stadsbibliotek, som byggdes 1928, är ett av de verk han beställde från staden Stockholm vid den tiden. Från det cylindriska utrymmet med öppet tak till den magnifika interiören där böcker är arrangerade 360 grader runt omkretsen, allt är Asplunds design.

Stockholms stadsbibliotek, som byggdes för 100 år sedan och inte verkar vara gammalt, är också en byggnad som representerar den nordiska klassiska stilen från början av 1900-talet. Samtidigt anses det vara föregångaren till den nya konstformen nordisk modernism.

Det magnifika biblioteket med över 550 000 böcker

Stockholms stadsbibliotek kännetecknas av dess ljusa orange, cylindriska exteriör som smälter in i den vackra staden Stockholm. Den sofistikerade designen känns inte alls gammal.

Bortom entrédörren finns en entréhall som påminner om en kyrkas storslagenhet. Den trevåningars entréhallen är öppen upp till taket. En hel vägg av bokhyllor visar upp över 550 000 böcker i det enorma samlingen.

Från klassiker till skönlitteratur finns det en mängd olika genrer av böcker. Det finns också många böcker översatta till olika språk, inte bara på svenska, och även böcker översatta till japanska finns tillgängliga.

Interiören är inredd i mjuka, opalvit nyanser, vilket skapar en miljö där man kan koncentrera sig på läsning och studier utan distraktioner.

Biblioteket har fönster överallt, vilket låter naturligt ljus strömma in, vilket gör interiören mycket ljus. Denna belysningsdesign för att införliva dagsljus beräknades och designades också av Stockholms stadsbiblioteks arkitekt Gunnar Asplund.

Kafé, studieutrymmen och utomhusplats

Bibliotek är inte bara en utmärkt plats för att låna böcker, men deras lugna utrymmen är också idealiska för studier. Många människor kan ha studerat i bibliotek före tentor under sin studietid. Stockholms stadsbibliotek, som japanska bibliotek, har också ett rymligt självstudierum inuti. Varje dag används detta utrymme av många människor, från dem som läser böcker till studenter som sprider ut sina läroböcker på borden för att studera.

Biblioteket har också ett kafé, så du kan ta en kaffepaus med din favoritbok. För att ge familjer med barn en avkopplande stund finns det också ett lekrum för barn.

Som välfärdslandet Sverige, är det en anläggning där man känner den höga kvaliteten på service och omtanke om användarna.

Dessutom, framför Stockholms stadsbibliotek, finns det en stor gräsmatta som fungerar som en plats där människor kan koppla av. Inte bara för att ta en paus från läsningen, men många människor tillbringar också sin tid här avkopplande under dagtid.

Sammanfattning

Stockholms stadsbibliotek är en historisk byggnad som byggdes 1928. Det 360-graders öppna utrymmet omgivet av böcker och eleganta, moderna interiörer känns inte alls daterade i 21:a århundradet. Stockholms stadsbibliotek, där du kan njuta av att läsa böcker i en modern interiör, är en plats som bokälskare inte kan motstå.