Finlandet

Klöppelspets: Den ädla vävningen, också känd som ”trådens juvel”

ボビンレース
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I olika europeiska och nordiska länder finns det en traditionell handvävning som kallas klöppelspets. Ursprungligen från Europa har tekniken spridit sig till många platser, såsom Rauma i Finland.

I denna artikel introducerar jag klöppelspets, som har fascinerat många människor från medeltiden till nutiden. Om du är intresserad av handarbete och konsthantverk, bör du definitivt fortsätta läsa.

Klöppelspets: En vävning med europeiska rötter

Klöppelspets är en vacker handvävd spets som finns i olika delar av Europa och Skandinavien och vävs med hjälp av spolar, cylindriska spolar. När man gör klöppelspets håller man spolarna i båda händerna och väver dem över och under varandra på vävstolen.

På grund av de fina mönstren kallas den också ”trådens juvel” och behandlades som en dyr dekoration på 1700-talet. Idag, eftersom spetsindustrin är industrialiserad, kan handvävd klöppelspets knappt generera någon vinst som produkt och tillverkas som traditionellt konsthantverk och antikvitet i vissa verkstäder.

Spridningen av tekniken över hela Europa på 1600-talet

Föregångaren till klöppelspets kan spåras tillbaka till kumihimo, som kan ses i det gamla Egypten och Europa. Men spridningen som konstverk och dekoration, som vi känner den idag, började i början av 1600-talet i Venedig, Italien, och i Flandern i södra Nederländerna. Med framstegen inom trycktekniken spreds klöppelspetstekniken och blev populär över hela Europa.

Klöppelspets älskas också i nordiska länder som Rauma i Finland, Walstena i Sverige och Tønder i Danmark och tillverkas fortfarande idag. På grund av detta utvecklades klöppelspets på olika sätt i olika regioner och skapade en mängd olika mönster och mönster.

Traditionellt hantverk i Rauma, Finland

Ett känt område för klöppelspets i Skandinavien är Rauma i västra Finland. Sedan 1700-talet blomstrade Rauma i spetsindustrin och tillverkningen av klöppelspets upplevde en boom. Den handstickade klöppelspetsen, som tillverkades med mästerlig teknik, var så populär att den exporterades inte bara till Finland utan även till omgivande länder.

Då överfördes tekniken för klöppelspets från föräldrar till barn och många människor levde som heltidsspetsmakers. Även idag förblir klöppelspets i Rauma som ett traditionellt konsthantverk, även om industrin har blivit huvudindustrin.

Spetsveckan i Rauma varje sommar

Varje sommar hålls en evenemang i Rauma som kallas ”Rauma Spetsvecka”, som handlar om klöppelspets. Under denna tid finns det olika evenemang som tävlingar där spetsstickningens hastighet mäts, eller utställningar av hantverkare.

Ursprungligen var detta ett evenemang där spetsmakare visade upp sina verk, men idag är det en av de representativa evenemangen i Rauma, där musik, dans och gourmet också spelar en stor roll.

Sammanfattning

Klöppelspets, som föddes i Venedig, Italien, och Flandern på 1500-talet, spred sin teknik över hela Europa och Skandinavien, och de fina mönstren fascinerade många människor. Idag har klöppelspets som affär minskat, men i vissa regioner, inklusive Rauma i Finland, överförs klöppelspets som ett traditionellt konsthantverk.