Finlandet

Himmeli: Finsk traditionell dekoration med ursprung i vintersolståndsfestivalen

ヒンメリ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I norra Europa blir dagarna kortare på vintern och det finns långa mörka timmar utan solljus. Finland, som ligger på en hög breddgrad, har ännu kortare dagsljusstimmar på vintern än Japan, och det finns områden där solen bara stiger för en mycket kort tid. I Finland har det länge funnits den traditionella dekorationen ”Himmeli”, som också kallas ”ljusmobil” och värderas som rumdekoration. I den här artikeln vill jag presentera de unika geometriska mönstren och den stiliga komponenten Himmeli.

Finsk traditionell dekoration, Himmeli

Himmeli är en traditionell finsk dekoration där torkade halmstrån eller halm träs med tråd och arrangeras i geometriska mönster som hänger från taket. Ursprunget till ordet Himmeli sägs härledas från det svenska ordet ”himmel” som betyder ”himmel”.

Den varma texturen av vävda halmstrån och det unika geometriska mönstret har vunnit stor popularitet som inredning inte bara i Skandinavien utan också i Japan. Huvudsakligen används råghalm för Himmeli, eftersom råg växer i kalla klimat och har odlats i norra Europa och Tyskland sedan lång tid tillbaka. Himmeli tillverkades av överblivet halm efter skörden.

För övrigt kallas Himmeli också ”ljusmobil”. En mobil är en typ av inredning där lätta material hänger från taket och tredimensionella designer flyter i rymden. Anledningen till att det kallas ”ljusmobil” har att göra med Himmelis historia.

I Finland fanns det en vintersolståndsfestival som motsvarar dagens julfest. Vid denna festival användes Himmeli som religiöst redskap för att dyrka solen och fruktbarheten. Himmeli symboliserade solen och kallades därför ”ljusmobil”.

Vintersolståndsfestivalen på 1100-talet som ursprung

Det antas att Himmeli började användas i Finland runt år 1150, det vill säga för ungefär 800 år sedan. I norra Europa firades vintersolståndet som födelsefest för solguden och skördeguden innan kristendomen introducerades. Denna evenemang, som äger rum varje år i slutet av december, kallas också vintersolståndsfestival eller Joulu.

Eftersom Finland har mycket lite solljus på vintern, tillbringar större delen av dagen i mörker. De gamla människorna betraktade vintersolståndsfestivalen som en helig händelse för att be om återfödelsen av solen på det nya året, familjens fred och bördigheten av skörden.

Himmeli, som gjordes av vävd halm, användes som religiöst redskap för tron på solen och för skördeböneritualer under vintersolståndsfestivalen. Förresten kallas julen i dagens nordiska länder ”Jul” (Yule), vilket är en kvarleva av vintersolståndsfestivalen.

Sammanfattning

Himmeli, som en gång användes som religiöst redskap för tro och bön, värderas idag som juldekoration och som rumsdekoration som lyser upp rummet i den mörka vintern. Himmeli kan enkelt göras hemma om man har halm, halmstrån, tråd och vävverktyg tillgängliga. Om du har tid, försök att göra det själv.