Finlandet

Saimen sjö: Finlands största insjö belägen i landet av skogar och sjöar

サイマー湖
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Finland finns det cirka 188 000 sjöar, vilket innebär att 10% av landets yta består av sjöar. Den största sjön i Finland, Saimen, ligger i Saimen-sjöområdet. I den här artikeln kommer vi att presentera Finlands största sjö, Saimen, dess egenskaper, närliggande städer och karakteristiska varelser som lever i sjön.

Saimen, Finlands största sjö

När man tänker på Finland tänker man kanske på Mumintrollen och jultomtens land, men det är också känt som ett av de ledande naturparadisen i Norden. Större delen av Finlands territorium består av skogar och sjöar, med cirka 70% av landet täckt av skog och 10% täckt av sjöar och floder.

På grund av dess storhet och skönhet kallas Finland också landet av skogar och sjöar. Visserligen finns det många sjöar i Japan, som Biwa-sjön, men skalan på Finlands sjöar är oöverträffad.

Specifikt finns det cirka 188 000 sjöar i Finland, både stora och små. Den största av dessa sjöar i det sjörika Finland är Saimen, som vi presenterar här.

Saimen ligger cirka 350 km nordost om Finlands huvudstad Helsingfors, i Saimen-sjöområdet, även känt som Lake Land-regionen. Saimen har en yta på cirka 4 400 km², vilket gör det till den största sjön i Finland och den fjärde största i Europa.

Det unika ekosystemet i Saimen sjö

Saimen sjö bildades när glaciärerna från istiden smälte. Saimen sjö, som har bildats under en lång tid, är inte bara känd för sin storhet utan även för det unika ekosystemet som har utvecklats där.

Till exempel finns det en sällsynt sötvattensäl, kallad Saimen säl, som endast finns i Saimen sjö. Förutom Saimen sälen finns det också en speciell lax, kallad Saimen lax, som är unik för sjön.

Således är ekosystemet i Saimen sjö mycket rikt och varierat, tack vare den gynnsamma naturliga miljön.

Men på senare tid har Saimen sjös ekosystem blivit hotat på grund av plötsliga klimatförändringar och försämringen av livsmiljön orsakad av fiske. Till exempel har antalet Saimen sälar minskat kraftigt och enligt en undersökning från 2008 återstod endast 260 individer. Som ett resultat har Saimen säl nu utsetts som en hotad art.

Staden Savonlinna vid Saimen sjö

Saimen sjö sträcker sig över en yta på 4 400 km² och omfattar fyra administrativa regioner i Finland, inklusive Södra Savolax. Därför är det rekommenderat att besöka Saimen sjö med en närliggande stad som bas när du reser i Finland.

Till exempel är Savonlinna en stad som ligger vid sjön Saimen och används av många turister. Savonlinna är en medelstor stad med en befolkning på cirka 40 000 och ligger i Södra Savolax-regionen i Finland.

Savonlinnas historia går långt tillbaka, med stadens ursprung daterat till 1475, då Finlands regent Erik Axelsson Tott byggde en fästning. Savonlinna grundades officiellt som stad år 1639. Savonlinna, som fortfarande behåller atmosfären från 1600-talet, är en av Finlands främsta turistattraktioner.

Förutom Saimen sjö, som vi har presenterat här, finns det många platser av intresse i staden. En av de mest representativa platserna i Savonlinna är Olavinlinna-slottet.

Olavinlinna är en värdefull medeltida byggnad och fungerar även som en plats för musikevenemanget ”Savonlinna Opera Festival”, som hålls varje juli i en månad.

Dessutom är Olavinlinna-slottet känt för att vara modellen för Dragonlord’s Castle i det klassiska rollspelet ”Dragon Quest”.

Sammanfattning

Hittills har vi presenterat Finlands största sjö, Saimen, dess egenskaper, närliggande städer och karakteristiska varelser som lever i sjön. Saimen, som är Finlands största och Europas fjärde största sjö, symboliserar landet av skogar och sjöar i Finland. När du besöker Finland rekommenderar vi att du tar dig tid att besöka Saimen sjö.