Arkitektur

Laufás: Isländska traditionella hus med grästak

ロイヴァゥス
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Island, en ö-nation i Nordatlanten, ligger delvis inom polcirkeln. Trots att det har ett relativt milt klimat tack vare geotermisk aktivitet och påverkan av varma strömmar, blir det fortfarande ganska kallt på vintern. Under sådana hårda förhållanden har hus som kallas Laufás byggts i Island sedan länge för att göra livet mer bekvämt. I den här artikeln kommer jag att förklara egenskaperna och funktionerna hos de traditionella isländska husen, Laufás.

Laufás med karaktäristiska grästak

Det traditionella huset Laufás, som är anpassat till det kalla klimatet, kan ses längs kustregionen av Eyjafjörður i nordvästra Island. Det mest framträdande kännetecknet för Laufás är arkitektonisk stil där hela taket är täckt med gräs. Hus med gröna tak har ett mycket charmigt utseende och ger intrycket av att ha kommit direkt från en sagovärld. Det har också en liknande atmosfär som de stråtäckta husen i Japan.

Vid byggstrukturen av Laufás läggs först barken av träd som björk, som är hemmahörande i norra Europa, som grund för taket, och sedan läggs jord på det och gräs planteras. På grund av Islands tempererade klimatförhållanden var det svårt att odla höga träd och därför svårt att säkra byggnadsmaterial. Därför användes relativt kyltåliga växter som gräs och mossa som byggnadsmaterial.

Isolerande effekt av Laufás

Laufás, där naturen och boendemiljön harmoniseras, har ett vackert utseende som verkar komma direkt från en fantasy-värld. Men det är en högt utvecklad och funktionsrik byggnad som är designad för att hantera den isländska kylan.

Taket på Laufás består av tjocka lager av gräs och jord, som fungerar som naturliga isolatorer. Denna struktur håller insidan av huset varmt även på vintern. Dessutom gör växters avdunstning att värme kan fly, så att det hålls svalt på sommaren. Med andra ord kombinerar grästaket i Laufás både skönhet och funktionalitet.

Besök möjligt på Skógar Folk Museum

På Island är det idag vanligt med moderna hus gjorda av armerad betong, och inga nya Laufás byggs längre. Ändå är Laufás som värdefulla traditionella hus som ger en inblick i islänningarnas livsstil från förr, av stor historisk betydelse.

Och Laufás är nu en turistattraktion på Island. Till exempel finns det i södra delen av Island, i Skógar, ett friluftsmuseum som heter ”Skógar Folk Museum”, där Laufás har bevarats som utställningar. Skógar ligger cirka 150 km sydost om huvudstaden Reykjavik, en resa på cirka 2 till 3 timmar. Därför kan du enkelt njuta av Laufás på Skógar Museum utan att behöva resa till kustregionen av Eyjafjörður i nordväst.

Sammanfattning

Laufás, det traditionella huset på Island, kännetecknas av dess karaktäristiska grästak. Detta tak har en isolerande effekt och gör huset mycket praktiskt eftersom det är bekvämt både på sommaren och vintern.

Idag kan Laufás fortfarande hittas i kustregionen av Eyjafjörður i nordvästra Island. De visas också på Skógar Folk Museum i söder, där du kan se det karakteristiska utseendet och strukturen på Laufás.