Konsthantverk

Svensk Fackla: Ett nordiskt bål med en upptänd stock

スウェーデントーチ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Svensk fackla är ett bål som är populärt för utomhusaktiviteter som camping. Det kännetecknas av att det är vilt och kraftfullt genom att tända eld direkt på en stock med snitt. Svensk fackla kallas ofta som om den härstammar från Sverige på grund av dess namn, men det sägs att dess ursprung är Finland. I den här artikeln kommer jag att introducera den svensk fackla som kommer att lysa upp din campingupplevelse.

Egenskaper hos svensk fackla

En svensk fackla är ett bål där man tänder eld på en stock som står vertikalt på marken. Det klassificeras som en self-feeding fire, eftersom det inte krävs några ytterligare ved att läggas till.

Det officiella namnet på svensk fackla är ”Swedish torch”. Såsom namnet ”Swedish” antyder, började det kallas svensk fackla i modern tid eftersom det användes som ett bål av svenska soldater under 1600-talet. Det kallas också trädkandelaber på grund av dess utseende.

スウェーデントーチ

Svensk fackla är en enkel bål genom att tända eld direkt på en stock. Men på grund av dess naturliga och harmoniska stil och rustika utseende har det blivit populärt som en utomhusartikel på campingplatser.

Ursprunget är en finsk bål

På grund av namnet svensk fackla tror förmodligen de flesta människor att det är en finsk bål. Faktum är att ursprunget till svensk fackla ligger i grannlandet Finland.

Ursprunget till svensk fackla sägs vara det finska bålet som har använts i Finland sedan urminnes tider. I Finland kallas bålet ”Kokko”. Varje år vid sommarsolståndet hålls en sommarsolståndsfestival kallad Juhannus i Finland. Under sommarsolståndsfestivalen tänder man stora bål vid sjöstränderna för att fira ankomsten av sommaren.

Från början spreds det finska bålet, som föddes i Finland, till Sverige. Svensk fackla blev känt under tiden för det religiösa kriget, Trettioåriga kriget, som pågick från 1618 till 1648, främst i Centraleuropa.

På den tiden deltog också Sverige i Trettioåriga kriget, och svenska soldater använde bål för att värma sig på slagfältet. Bålet som omringades av soldaterna började kallas svensk fackla och spreds överallt.

Hur man njuter av det på en campingplats

Svensk fackla har blivit populärt i Japan som en naturlig smak av bål, främst för utomhusaktiviteter som camping. På en campingplats kan du enkelt använda den som en bål genom att placera träbitar eller tidningspapper i snittet och tända eld på det. Brinntiden varierar beroende på stockens storlek, men en vanlig svensk fackla med en höjd på 50 cm brinner i cirka 2-3 timmar.

På en campingplats kan du placera svensk fackla på marken och använda den som en eldstad, eller sätta en kastrull på den platta ytan ovanpå för att använda den som en kokkärl. För att förhindra att den blir instabil när den placeras direkt på marken är det viktigt att placera den på en platt yta.

Hur man gör en svensk fackla

Du kan köpa färdiga svensk facklor på nätet. För de som är mer kräsna eller duktiga på DIY kan du köpa en stock från en specialbutik och använda en motorsåg eller såg för att göra en handgjord svensk fackla.

Stockar är oftast gjorda av cederträ. Cederträ är populärt eftersom det är mjukt och torrt, vilket gör det lätt att tända, och det är framförallt lätt att skaffa.

Processen att göra en svensk fackla är enkel: använd en motorsåg eller såg för att göra flera vertikala snitt i stocken, cirka 8/10 av djupet. Dessa snitt gör det möjligt för syre att cirkulera inuti stocken, vilket gör att den kan brinna längre. Det är vanligt att göra två snitt i form av ett kors eller fyra snitt i form av ett risformat mönster. Om det finns färre snitt minskar syreflödet, vilket resulterar i en mindre eld men den brinner längre.

Om det å andra sidan finns fler snitt kommer en stor mängd luft att komma in på en gång, vilket resulterar i en större och mer spektakulär eld. Skapa en svensk fackla som passar situationen, antingen för att njuta av en tyst bål ensam eller för att liva upp en campingeld tillsammans med en stor grupp.

Sammanfattning

Svensk fackla sägs ha sitt ursprung i det finska bålet och blev känt när det användes som ett bål av svenska soldater under 17-talets Trettioåriga krig. Du kan njuta av en annorlunda typ av bål än vanliga campingeldar genom att tända eld direkt på en stock. När du tänder en svensk fackla på en campingplats, kom ihåg att prioritera säkerheten och följa campingplatsens regler för att släcka och hantera elden på rätt sätt.