Norge

Troll: Det norska fe som är känt i fantasy

トロール
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Troll är ett fe av norsk ursprung. I Japan kallas det också för troll och är en välkänd karaktär i spel och romaner. Den här gången kommer jag att förklara karaktären Troll, som är känd över hela världen, centrerad på Skandinavien, Norge.

Norska feen Troll

Troll är en karaktär som dyker upp i många fantasyfilmer, romaner och även spel, så många människor kanske redan känner till det. Troll har sitt ursprung i Norden och Norge, och är ursprungligen en fe som dyker upp i gamla folksagor.

Trollmyter och folktro är välkända bland både norska barn och vuxna, och det är en av de mest bekanta karaktärerna för norrmän. Till exempel, i norska hem säger de ”Jag blev retad av ett troll!” när de tappar något inomhus.

Dessutom finns det en världsberömd turistattraktion i Norge som heter ”Trolltungan”, där klippor sticker ut som en tunga på en klippa.

トロルの舌
Trolltunga: En fantastisk norsk utsiktsplats kännetecknad av en klippformation som ser ut som en tunga"Trolltunga" (Trolltungan) är en brant klippa i Norge som är känd som en turistattraktion där man kan få en fantastisk utsikt över Norges storslagna fjordar. Troll är nordiska sagoväsen som förekommer i norsk folklore och är även populära karaktärer i japansk litteratur och fantasyberättelser. I den här artikeln kommer jag att introducera er till den något ovanliga norska sevärdheten "Trolltunga"....

Egenskaper hos troll

Det vi tänker på när vi tänker på troll är förmodligen en monsterliknande varelse med stora öron och näsor, fula ansikten och våldsamma personligheter som orsakar problem för människor.

Även i Norge, där troll kommer ifrån, finns det olika typer av troll beroende på vilket medium de dyker upp i. Emellertid är det generella utseendet hos norska troll, såsom långa röda näsor, trasiga kläder och håriga fula ansikten, mycket mer realistiska jämfört med Japan.

Dessutom är norska troll också kända som människoätande jättar som kallas ogres och är kända för att förstöra grödor och orsaka problem för människor. Å andra sidan verkar de också ha en sida där de ger rikedom till människor de gillar.

Olika inställningar beroende på land och region i Norden

I nordiska folkberättelser varierar troll från utseende, personlighet och anekdoter. Från den fula, håriga designen som följer de gamla traditionerna troget till den söta, förvrängda designen för barn som visas i Disneyfilmer som ”Frozen”, finns det många olika typer av troll.

Troll med ursprung i norska folkberättelser spred sig över Skandinaviska halvön med tiden. Den trolltradition som spreds överallt förgrenades senare, precis som japanska dialekter, till olika former av utseende och personlighet.

Ett oumbärligt element i fantasyvärlden

Trots att troll är norska feer, är de nu mest kända som monster i fantasyberättelser. De är välkända inte bara i Norden utan också i Japan, Asien och Europa. Typiska verk inkluderar J.K. Rowling’s ”Harry Potter” -serien och ”Dragon Quest” -serien, där troll dyker upp som stora monster utrustade med trasiga kläder och klubbor.

På detta sätt är troll porträtterade som fiendekaraktärer i filmer, romaner och spel. Å andra sidan finns det också verk där troll visas som söta karaktärer.

Den japanska Ghibli-filmen ”My Neighbor Totoro” innehåller karaktären ”Totoro”, som är baserad på norska troll. Dessutom är huvudpersonen Moomin i den finska författaren Tove Jansson’s ”Moomin” officiellt kallad ”Moomintroll”. Således skiljer sig Moomin från den vanliga norska föreställningen om troll, men det är fortfarande baserat på troll.

Sammanfattning

De troll som är infödda i Norge kan vara mer som monster än feer, och det kanske inte är någon överdrift att säga att de inte har söta utseenden. Men de är mycket älskade i Norge och säljs som souvenirer i form av muggar, T-shirts och prydnadsfigurer i många butiker.