Norge

Røros: En gruvstad i Norge som har utsetts till världsarv

レーロース
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Det finns en stad i Norge som heter Røros, som en gång var en viktig koppaproducent och stöttade gruvindustrin i Norge. Røros är en stad som gruvarbetare byggde från grunden och är registrerad som världsarv i Norge på grund av sitt historiska värde. I den här artikeln vill jag presentera gruvstaden Røros, en speciell sevärdhet i Norge.

Karakteristika för Røros

Røros ligger i provinsen Sør-Trøndelag i mellersta Norge, på en högplatå cirka 620 meter över havet. Den ligger under extremt väderförhållanden, där temperaturerna på vintern kan sjunka till mellan minus 10 och 20 grader Celsius. Faktum är att en mycket kall temperatur på minus 50,4 grader Celsius har registrerats som lägsta temperatur.

Varför byggdes då en stad i en så kall region? Det beror på att det finns omfattande koppådror i regionen där Røros ligger, och det var ett viktigt gruvområde inom den norska mineralindustrin. År 1644, när koppådrorna i gruvan upptäcktes, började det norska företaget ”Røros Copper Works” gruvdriften. Och när gruvarbetare från hela världen kom för att arbeta där, utvecklades staden gradvis.

Resultatet är Røros, som 1838 officiellt registrerades som en kommun i Norge. Namnet ”Røros” kommer för övrigt från en gård som ursprungligen låg på den planerade platsen för staden.

Røros historia

Som nämnts tidigare grundades staden Røros 1644 när koppådrorna upptäcktes och företaget ”Røros Copper Works” började gruvdriften. Gruvarbetare, som huvudsakligen rekryterades från både in- och utlandet, utförde gruvdriften och staden Røros utvecklades samtidigt. Trähus byggdes och mat producerades från gårdarna i staden. Dessutom fanns det gott om trä i området runt staden, som användes som byggmaterial och bränsle.

Från 1600-talet och framåt stödde Røros den norska mineralindustrin och gruvdriften utfördes från gruvans grundande fram till 1977, 333 år senare. Därefter koncentrerade sig staden på turism genom att använda staden Røros som gruvarbetarna lämnade efter sig och är fortfarande mycket framgångsrik.

Hela staden är registrerad som världsarv

Røros, en stad som gruvarbetare byggde, är känt för sin starkt bevarade atmosfär från 1600-talet. I hela staden finns det cirka 2000 trähus där gruvarbetarna bodde och åt, och anläggningar för raffinering av mineraler finns fortfarande kvar.

Denna unika landskap av en gruvstad är högt värderad som ett norskt kulturarv och blev 1980 registrerat som ett UNESCO-världsarv.

Røros kyrka, stadens symbol

Røros kyrka sticker ut bland de färgglada trähusen i staden. Kyrkan, som ligger i stadens centrum och byggdes 1784, kännetecknas av dess vitmålade stenväggar och dess mestadels träbyggda inre väggar.

Ett annat kännetecken är symbolen för en hammare, som visas på kyrktornet, som är en symbol för gruvarbetarna. För gruvarbetarna, som arbetade i den farliga arbetsmiljön i gruvdriften, var Røros kyrka en plats för tro och ett stort stöd för deras själar.

Sammanfattning

Røros är en representativ gruvstad i Norge, där koppar bröts från 1644 till 1977, över en period av 333 år. Trots det hårda klimatet i Norge utvecklade gruvarbetarna staden gradvis och idag är staden registrerad som världsarv.