Evenemang

Bubble fotboll: Unik sport från Norge

バブルサッカー
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Bubble fotboll är en sport som har ökat i popularitet både utomlands och i Japan de senaste åren. I denna sport spelar spelarna fotboll med att bära en stor plastboll fylld med luft över överkroppen. Detta skapar mycket unika regler. Bubble fotboll har sitt ursprung i Norge och började ursprungligen som en del av ett TV-underhållningsprogram. I denna artikel kommer jag att förklara den unika sporten att spela fotboll med att bära en bubbla boll.

Karaktäristiska för Bubble fotboll

Bubble fotboll är en fotbollssport från Norge där spelarna bär en stor plastbubbla över överkroppen. Bubblan har en öppning i mitten för en person att passa genom och täcker överkroppen. Det finns axelband och handtag i öppningen för stabilitet.

Diametern på bubblan är 1,5 meter, vilket är tillräckligt stort för en vuxen att passa in. Beroende på bollen kan den också väga mellan 8 och 13 kg.

Bubble fotboll följer i grunden futsal-reglerna, men det är tillåtet att kroppstackla en motståndare som håller bollen, som i rugby. Men eftersom bubblan absorberar stötar är risken för skador mycket liten. Därför kan bubble fotboll ses mer som en sport för stressavlastning, kommunikation och rekreation snarare än en riktig sport.

Ursprung från ett norskt underhållningsprogram

Bubble fotboll är en sport som föddes i Norge, och dess ursprung kan spåras tillbaka till 2009 när det presenterades i underhållningsprogrammet ”Golden Goal”.

Videon spreds snabbt genom videodelningswebbplatser efter att ha varit med i programmet och blev populär tack vare dess unika regler och roliga spelupplevelse. Sporten spreds från Norge till Skandinavien, Europa och nu till USA och Japan, där det är en populär sport.

En sport som fångar världens uppmärksamhet

Bubble fotboll, som föddes i Norge, är en relativt ny sport, men har fått mycket uppmärksamhet världen över eftersom antalet deltagare ökar. Populariteten har spridit sig till Skandinavien, Europa och Amerika, och det finns nu bubble fotbollslag i många länder. I Japan introducerades sporten runt 2014, och matcher spelas ofta i stora städer som Tokyo och Osaka.

På internationell nivå har International Bubble Football Association (IBFA) grundats, och det finns planer på att organisera en bubble fotbolls-VM i framtiden. I Japan arbetar Bubble Soccer Association för att sprida sporten.

Oavsett förmåga eller kön kan alla njuta av det

En stor anledning till att bubble fotboll har blivit populärt över hela världen är att det är en sport med låg tröskel som vem som helst kan delta i oavsett fysiska förmågor, kön eller ålder. 

I bubble fotboll bär spelarna på en bubbelboll. Denna boll är svår att kontrollera, vilket gör att skillnader i spelarnas färdigheter och kroppsstorlek inte blir lika framträdande. Detta innebär att alla kan njuta av spelet, oavsett om de är män eller kvinnor och oavsett om de har erfarenhet av fotboll eller inte. Detta gör att sporten accepteras inom allt från företagens sportklubbar till lokala gemenskaper som en rekreation för att stärka samhörighet. 

För att bära en bubbelboll måste deltagaren vara minst 150 cm lång och väga högst 90 kg. Nyligen har det också börjat säljas barnbubbelbollar som kan användas av småbarn och grundskolebarn.

Regler för bubble fotboll

Det finns ännu inga strikta regler för bubble fotboll, och lagstiftningen varierar mellan länder och organisationer. Grundläggande regler liknar dock de för futsal. 

Spelare i bubble fotboll kallas bubblister. Ett lag består av 4-5 personer, varav en är målvakt. Det största ögonblicket av spänning i bubble fotboll sker vid matchens början, då båda lagen rusar mot bollen som ligger på mitten av planen för att utföra det så kallade ”bubble attack”. En bubble fotbollsmatch varar i cirka 10 minuter. 

Även om bubble fotboll är känt för att vara en avslappnad och rolig sport, finns det naturligtvis regler som inte får brytas. 

Till exempel är det förbjudet att använda bubbelbollen för att täcka över bollen, vilket kallas ”överboll”. Andra förbjudna handlingar inkluderar att låta bollen fastna i bubbelbollens cylindriska hålrum, kallat ”huvud i” och avsiktligt kollidera med en motståndare som inte har bollen, kallat ”bubbla stöt”.

Tips för att spela säkert

Bubble fotboll är en säker sport eftersom bubbelbollen täcker hela kroppen och fungerar som en kudde. Detta innebär att även om du faller och rullar på marken, kan du njuta av spelet säkert utan att skada dig själv. 

Tänk på att bubbelbollen är gjord av vinyl och kan spricka om den träffas av vassa metallföremål. Innan du spelar bubble fotboll bör du ta av dig smycken som örhängen, ringar och klockor av säkerhetsskäl.

För dem som är ovana vid bubble fotboll finns det andra spel att prova. Ett exempel är ”bubble sumo”, där spelarna trycker varandra ut från en cirkel, likt sumobrottning. Ett annat populärt spel är ”bubble royal”, som är en lekfull twist på ”battle royal”, där alla spelare på planen knuffar och skuffar varandra för att försöka få motståndarna utanför spelområdet. När du har fått kläm på dessa spel, kan du också utveckla dina färdigheter för att spela fullskalig bubble fotboll.

Sammanfattning

Bubble fotboll, som föddes ur ett sportunderhållningsprogram i Norge, är en sport där spelarna bär på en bubbelboll och jagar efter en fotboll. Inte bara spelarna, utan även åskådarna kan njuta av att se de unika spelstilarna som utvecklas i bubble fotboll. Bubble fotboll är också effektivt för att gå ner i vikt och lindra stress. Om du får möjlighet, bör du definitivt ge det ett försök.