Norge

Tromsø: En stad i norra Norge där du kan njuta av arkitektur och natur

トロムソの画像
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Staden Tromsø ligger i norra Norge, inom polcirkeln, och är omgiven av lugna fjordar. Det finns många arkitektoniska och naturliga platser i staden som gör den till ett populärt turistmål. I denna artikel presenterar jag egenskaper och huvudattraktioner i Tromsø.

Tromsøs egenskaper

Tromsø är en stad i norra Norge, inom polcirkeln. Tromsøs stadskärna ligger på en ö som kallas Tromsøya, med en yta på 21 kvadratkilometer. Staden har en total befolkning på cirka 80 000, vilket gör den till den åttonde största staden i Norge. Den är också den största staden inom polcirkeln i de nordiska länderna, med undantag för Ryssland.

På grund av dess läge inom polcirkeln kan man i Tromsø under vintern se vackra norrsken. På sommaren finns det också ett fenomen som kallas midnattssol, där solen inte går ner under hela dagen.

Klimatet är överraskande. Trots dess höga geografiska läge, där man kan se norrsken, är klimatet mildare än i andra nordiska länder. Detta beror på den varma Golfströmmen, som håller vintertemperaturerna runt minus 5 grader Celsius.

På grund av det milda klimatet och läget, omgivet av hav, utvecklades säljakt och fiske i Tromsø sedan 1800-talet, och det var också ett handelscentrum som förband olika platser. Tillsammans med Norges spektakulära naturlandskap, som fjordarna, kallas Tromsø för ”Nordens Paris”, precis som den svenska huvudstaden Stockholm kallas ”Nordens Venedig”.

Landmärket, Ishavskatedralen

Landmärket i Tromsø är Ishavskatedralen, också känd som Tromsdalen Kirke. Ishavskatedralen byggdes 1965 efter ritningar av arkitekten Jan Inge Hovig.

Kyrkan har ett modernt utseende med en glasad entrédörr där ett kors också är integrerat. Dessutom består kyrkans sidovägg av betongväggar som är staplade ovanpå varandra i en unik struktur. Det sägs att denna unika design tar hänsyn till orgelns akustik. Inuti välkomnas du av en orgel som påminner om ett skeppsmars och ett glasmålning som har Jesu uppståndelse som tema.

Tack vare designen, som använder mycket glas, kommer också naturligt ljus in och kyrkans atmosfär är mycket ljus. Förresten ligger denna kyrka på norska fastlandet mittemot ön Tromsø, så var försiktig när du rör dig.

Tromsø-bron, som förbinder Tromsø-ön med fastlandet

En viktig trafikknutpunkt som förbinder Tromsø-ön med det norska fastlandet är Tromsø-bron. Tromsø-bron är 1036 meter lång och en stor bro som sträcker sig över Tromsøfjorden. Tromsø-bron kan användas både av fordon och fotgängare.

Polaria Aquarium är världens nordligaste akvarium

Polaria Aquarium är världens nordligaste akvarium och byggdes 1997 av den norska miljömyndigheten. Polaria Aquarium är känt för sitt unika utseende som påminner om fallande dominobrickor. Här visas främst havslevande varelser från polcirkeln. Dessutom finns det pedagogiska utställningar för barn om ekosystemet inom polcirkeln och fenomenet med norrsken.

Storsteinen, en utsiktspunkt

Storsteinen är ett känt berg i Tromsø. Dess höjd är 420 meter och en linbana tar dig till toppen året runt. Från toppen kan du beundra den enkla staden Tromsø och den underbara utsikten över fjorden som sträcker sig ut till horisonten.

Sammanfattning

I Tromsø kan du uppleva allt från kyrkor och akvarier till landskap som låter dig känna naturen i norra Europa. Dessutom är Tromsø en liten stad, så det är praktiskt att faciliteter som boende, kaféer och affärer alla kan nås till fots från stadens centrum.