Danmark

Nyhavns: Kanal längs vackra stadssiluetten i Köpenhamns hamnstad

ニューハウン
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Nyhavn är en hamnstad i Danmarks huvudstad Köpenhamn, känd för sin vackra utsikt över kanalen med färgstarka husfasader. Det var också hem för Danmarks berömda sagoförfattare, Hans Christian Andersen, som skickade verk som ”Den fula ankungen” ut i världen. I denna artikel kommer jag att förklara Danmarks Nyhavn, som byggdes 1673 och är den äldsta konstgjorda hamnen i Norden.

Vad är Nyhavn?

I Danmarks huvudstad Köpenhamn finns det en hamnstad som heter Nyhavn. Nyhavn betyder ”ny hamn” på danska. Som namnet antyder, är Nyhavn en konstgjord hamn skapad genom utgrävningsarbeten på 1600-talet. Hamnen är 30-40 meter bred och 400 meter lång. Dessutom är det den äldsta konstgjorda hamnen i Norden. 

En annan egenskap är de färgglada exteriörerna på byggnaderna, såsom rött, gult och orange. Det är en sagolik vy som är så fotogenisk att du inte kan låta bli att ta bilder. Nyhavn är en av de mest populära turistmålen i Danmark.

Även om du aldrig har hört talas om Nyhavn, kanske du har sett den färgglada stadssiluetten någonstans. Det beror på att Nyhavns stadssiluett ofta används som reklamfoto när Danmark presenteras i guideböcker eller på TV.

Staden där Andersen bodde

Danmark är känt för att vara hemland för sagoförfattaren Hans Christian Andersen, som lämnade många mästerverk som ”Den lilla sjöjungfrun” och ”Den fula ankungen”. Nyhavn är också känt som staden där Andersen bodde under sin debut och sina sista år. 

Andersen tillbringade större delen av sitt liv i Nyhavn. Han bodde på tre olika platser. Den första bostaden var på Nyhavn nummer 20. Det sägs att Andersens första samling av sagor, ”Tändsticksasken”, skrevs i huset vid nummer 20. 

Nästa är nummer 67, där han tillbringade mest tid i Nyhavn, nästan 20 år. Slutligen är det nummer 18 där han tillbringade sina sista två år. Bland de tre bostäderna är nummer 20, där Andersen bodde under sin debut, nu känd som en sevärdhet. Det finns en platta med Andersens namn inbäddat på nummer 20, och många fans från både in- och utlandet besöker platsen.

Nyhavns historia

Nyhavn grundades av den danska kungen Christian V för att utvidga Köpenhamns stadsområde, och bygget började 1671 och slutfördes två år senare 1673. 

På den tiden var det en av Danmarks mest framstående handels- och affärscentrum, med många fartyg från utlandet som anlände. Inte bara var Nyhavn en knutpunkt för Köpenhamns sjöfart, utan det var också en livlig nöjesstadsdel där sjömän samlades för att fira och skåla efter sina resor.

Men med tiden förändrades Nyhavn från en traditionell frakt- och handelshamn till en långsamt förfallande hamn. Fraktfartyg övergick till järnvägstransporter, och antalet fartyg som använde Nyhavns hamn minskade, vilket ledde till att staden förlorade sin livskraft. 

För att lösa detta problem lanserade Sailing Association och Köpenhamns stad 1973 ett projekt för att återställa Nyhavn som ett historiskt distrikt. På grund av detta förslag återuppstod Nyhavn som en turistdestination med färgglada gator och kommersiella anläggningar. Idag är det en av de mest livliga områdena i Köpenhamn, och det sägs att det är lika framgångsrikt som det var på 1600-talet eller till och med mer.

Nyhavns charm

Nyhavn har många kaféer, restauranger och butiker där du kan köpa danska souvenirer. Längs kanalen finns färgglada trähus, många av dem byggda på 1700-talet. Anledningen till att de flesta trähus är färgglada är att sjömännen som bodde i Nyhavn valde iögonfallande färger för att lätt kunna hitta sina hem. 

Dessutom är det äldsta byggnaden i Nyhavn nummer 9, som kännetecknas av sin blå fasad. Detta bostadshus, som byggdes 1681, har en historia på över 300 år. 

Att promenera längs kanalen och titta på stadssiluetten är trevligt, men att ta en kryssningstur rekommenderas också. Från kanalen kan du njuta av en annan vy av Nyhavn. Kryssningsturer inkluderar rundturer till berömda platser som ”Den lilla sjöjungfruns staty” och ”Amalienborg”, det danska kungliga residenset.

Sammanfattning

Köpenhamns hamnstad Nyhavn är en vacker stad med lugnt flytande kanaler och färgglada stadssiluetter. Du kan njuta av en sagolik utsikt som fångade Andersens hjärta och spendera hela dagen med att utforska med en kamera i handen.