Finlandet

Rovaniemi: Staden erkänd av Tomten i Lappland

rovaniemi
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I den norra delen av Finland, i regionen Lappland, ligger staden Rovaniemi. Medan det är en stad i norra änden vid polcirkelns port, är det också en populär plats för turister som varje år besöker det vackra norrskenet och Tomtens by. I denna artikel presenterar jag staden Rovaniemi, dess egenskaper, dess huvudattraktioner och dess historia om återhämtning efter andra världskriget.

Karaktären hos Rovaniemi

Rovaniemi är huvudstaden i regionen Lappland i norra Finland och regionens administrativa och ekonomiska centrum. Rovaniemi ligger i regionen Lappland, som sträcker sig över den norra delen av Skandinavien, omgiven av naturen, med polcirkeln precis vid dörren.

Dessutom kan namnet ”Tomtens by i Rovaniemi” vara känt för dem som är bekanta med Tomten. I utkanten av Rovaniemi finns Tomtens by, där den riktiga Tomten sägs bo och som många turister från hela världen besöker.

Historien om Rovaniemi

Historien om Rovaniemi sträcker sig långt tillbaka, och Samerna, Lapplands urbefolkning, har levt där sedan urminnes tider. Dessutom dyker namnet Rovaniemi upp för första gången 1453 i officiella dokument. På modern tid har gruvdrift ökat på grund av mineralresurserna i Lapplandsregionen, vilket har lockat många människor till Rovaniemi och låtit staden växa.

Men från september 1944 till april 1945 utbröt Lapplandskriget i finska Lappland under andra världskriget. Detta krig började när Finland avslutade Fortsättningskriget med Sovjetunionen och undertecknade Moskva-vapenvilan.

Som en förutsättning för denna vapenvila krävde Sovjetunionen att de tyska nazisttrupperna skulle fördrivas från Finland. Men både den tyska och den finska armén motsatte sig denna klausul och det ledde till stridsförhållanden. I Lapplandskriget genomförde den nazistiska tyska armén en bränd jord-taktik och drog sig tillbaka, samtidigt som de förstörde viktiga anläggningar i Lappland. Rovaniemi påverkades också av detta krig och nästan alla byggnader i staden förstördes, med undantag för några anläggningar.

Alvar Aaltos deltagande i återuppbyggnaden efter kriget

Efter att Rovaniemi under Lapplandskriget mellan Finland och Tyskland hade förlorat de flesta av sina byggnader, började staden återuppbyggas efter kriget. Ansvarig för stadens återställning var den framstående finska arkitekten och designern Alvar Aalto.

Aalto designade många byggnader som Rovaniemis stadshus, Lapplands bibliotek och Rovaniemis administrativa centrum. Än idag finns det överallt i Rovaniemi byggnader som han designat och som stöder invånarnas liv. Hans byggnader är högt värderade och en av sevärdheterna för turister i Rovaniemi.

Tomtens by erkänd av Tomten

Den populäraste turistplatsen i Rovaniemi är Tomtens by, cirka 8 km norr om stadens centrum nära ingången till polcirkeln. Byn erkändes officiellt som Tomtens hem 2010. Där finns det faciliteter relaterade till Tomten, såsom Tomtens hus och Tomtens postkontor, som tar emot brev från barn över hela världen. Dessutom finns det en rad byggnader som hotell, restauranger och affärsanläggningar, som gör byn lik en temapark à la Disneyland.

Tomtens by började när Eleanor Roosevelt, USA:s presidentfrus, besökte Rovaniemi 1950. Då ville Mrs. Roosevelt besöka polcirkeln, och så uppfördes en stuga i utkanten av Rovaniemi. Denna stuga blev ursprunget till Tomtens by.

Sammanfattning

Rovaniemi är en stad i regionen Lappland i Finland, som skadades under andra världskriget genom Lapplandskriget. Efter kriget, dock, ledde arkitekten och designern Alvar Aalto återuppbyggnaden av staden och lyckades återställa den framgångsrikt.

Idag är det en av de centrala städerna i Lappland, och aktiviteter som att titta på norrsken och renslädeturer, som utnyttjar naturen, är populära. Särskilt Tomtens by, där man kan möta Tomten året runt, är en mycket attraktiv turistplats för familjer.