Arkitektur

Köpenhamns stadshus: Ett historiskt landmärke i Danmark, byggt 1905

コペンハーゲン市庁舎
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Köpenhamns stadshus är en byggnad i mitten av Danmarks största stad, Köpenhamn. Det är inte bara platsen för stadsrådet, utan också en sevärdhet på grund av dess imponerande utseende. I detta inlägg skulle jag vilja detaljerat presentera attraktionerna på Köpenhamns stadshus.

Egenskaper hos Köpenhamns stadshus

Den danska huvudstaden Köpenhamn är känd för sina färgglada gator. Ett av dessa byggnader som passar in på dessa vackra gator är Köpenhamns stadshus, som jag skulle vilja presentera idag.

Köpenhamns stadshus byggdes för cirka 100 år sedan, år 1905. Det finns många byggnader i Danmark som är århundraden gamla, så denna byggnad är relativt ny jämfört med dem. Byggnaden har dock utvidgats och renoverats flera gånger under tidens gång, och den nuvarande byggnaden är den sjätte generationen.

En speciell egenskap är den massiva fasaden av röd tegel, som är känd för sin kombination av medeltida dansk stil och norra italiensk renässansarkitektur. Den harmoniska sammanföringen av dessa två olika arkitektoniska stilar är en av de stora attraktionerna på Köpenhamns stadshus.

Köpenhamns näst högsta byggnad

När man tittar på Köpenhamns stadshus, är det svårt att missa det höga tornet på toppen av byggnaden. Detta torn är 105,6 meter högt och är det näst högsta tornet i Köpenhamn.

Den högsta byggnaden är Christiansborg-slottet, där Danmarks tre statsmakter – parlamentet, högsta domstolen och kabinettet – är belägna. Höjden på Christiansborg-slottet är dock 106 meter, vilket är bara 40 cm mer än Köpenhamns stadshus. I Köpenhamn finns det en förordning som säger att inga byggnader får byggas som är högre än tornet på Köpenhamns stadshus, därför finns det få höghus i staden.

Du kan se att himlen över staden erbjuder mycket utrymme, även när du tittar på Köpenhamns stadshus på avstånd. Tack vare denna förordning bevaras det vackra stadsbilden av Köpenhamn, som ser ut som en sagovärld, utan otyglad konstruktion av betongbyggnader.

Ur japansk synvinkel kan denna förordning verka ovanlig, men det finns en bra anledning till den, nämligen att skydda det färgglada historiska stadsbilden som utgör en av Köpenhamns charmar. För mer information om Christiansborg-slottet, den högsta byggnaden i Danmark, rekommenderar jag följande artikel.

https://hokuou-info.com/fr/2023/02/14/christiansborg-palace/

Interiören i rådhuset erbjuder många sevärdheter

Även om Köpenhamns stadshus är en historisk byggnad som byggdes 1905, är dess interiör med sin praktfulla palatsatmosfär inte alls gammaldags. Stadshuset är öppet för allmänheten och inträdet är gratis. Du kan gå in när som helst och beskåda det eleganta interiören, med undantag för vissa datum.

Inuti rådhuset finns det en stor hall där den danska flaggan hänger på väggen och det är ett öppet utrymme där dagsljuset strömmar in genom takfönstren. Denna hall används också för evenemang och utställningar.

Som namnet antyder, finns det också ett stadshus inuti rådhuset, där de faktiska stadsråden i Köpenhamn samlas och för olika diskussioner. Man kan föreställa sig att diskussionerna i detta palatsliknande rum, omgivet av antika dekorationer, blir ännu hetare.

Inuti Köpenhamns stadshus finns det en klocka, känd som ”Jens Olsen’s Världsur”. Denna klocka är säkert utställd i ett glasutställningsskåp och är känd som en extremt exakt klocka, designad av klockmakaren Jens Olsen. Det sägs att det bara är ett fel på 1/1000 sekund på 100 år, och det är en av världens mest exakta klockor, som designades över en period på 50 år.

Kända platser i närheten av Köpenhamns stadshus

Köpenhamns stadshus ligger i centrum av Köpenhamns innerstad och det finns många kända platser i Danmark i närheten av byggnaden. Till exempel finns det en bronsstaty av den danska författaren Hans Christian Andersen i närheten av Köpenhamns stadshus.

Andersen är författaren till mästerverk som ”Den fula ankungen” och ”Flickan med svavelstickorna”, och inom synfältet för statyn ligger den historiska nöjesparken ”Tivoli”, som grundades i Köpenhamn 1843.

https://hokuou-info.com/fr/2023/05/06/tivoli/

Det finns historier om att Andersen besökte Tivoli-parken för att distrahera sig och hitta inspiration för nya verk. Dessutom finns det framför Köpenhamns stadshus ett offentligt utrymme som kallas ”Rådhusplatsen”, som är en plats för avkoppling för Köpenhamns invånare. Vanligtvis är det en plats där människor kan slappna av, men vid årets slut används det också som en plats för nedräkningen till det nya året. På nyårsafton vid midnatt skjuts fyrverkerier upp och det sägs att Köpenhamns innerstad kommer till liv som en fest.

Sammanfattning

Jag har introducerat egenskaperna och historien om Köpenhamns stadshus, vad tyckte du om det? Köpenhamns stadshus ligger inom gångavstånd från Köpenhamns centralstation, så du kan enkelt besöka det när du besöker staden. Stadshuset, som passar in med Köpenhamns sagolika gator, är definitivt värt ett besök.