Finlandet

Bastu: Traditionell avkoppling med ursprung i Finland

サウナ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Bastur är mycket populära även i Japan, men i norra Europa, särskilt i Finland, är bastukulturen ännu starkare. Eftersom bastun har sitt ursprung i Finland, är det att värma upp kroppen i bastun en daglig nationell vana för finländarna. I denna artikel kommer jag att introducera bastun, en avkopplingsanläggning älskad i Finland.

Bastun har sitt ursprung i Finland

Bastun är en oumbärlig del av det finska livet och många hushåll har en privat bastu. Dessutom finns det också offentliga bastur, likt de offentliga badhusen i Japan.

Bastuhistoria går förmodligen tillbaka omkring 2000 år och har sitt ursprung i regionen Karelen i sydöstra Finland. Det antas att byggnader som ursprungligen användes för att lagra livsmedel gradvis blev badplatser, vilka är ursprunget till dagens bastu.

För övrigt är ordet ”bastu” faktiskt finska, inte japanska. I det förflutna utfördes födslar och rengöring av döda i bastun i Finland, så det var en helig plats, liknande en kyrka.

Varför den finska bastukulturen spred sig

Den finska bastukulturen blev världskänd när den introducerades vid de olympiska spelen 1936 i Berlin. De finska idrottarna tog då med sig en bastu, vilket var utlösaren. Andra utländska idrottare gillade också bastun och tog den tillbaka till sina hemländer, vilket gjorde namnet ”bastu” internationellt känt.

I Japan dök bastun upp för första gången vid de olympiska spelen 1964 i Tokyo. Med tanke på den nuvarande bastuboomen i Japan, som berör människor i alla åldrar och kön, kan man tänka att den har varit känd i Japan mycket längre. Men införandet av bastun går tillbaka bara cirka ett halvt sekel och är jämfört med den långa historien om den japanska onsen-kulturen fortfarande en nykomling.

Hur man går in i en finsk bastu

Hur skiljer sig inträdet i en finsk bastu från inträdet i en japansk bastu? För det första är finska bastur antingen uppdelade efter kön eller blandade. Om basturummet är uppdelat efter kön är det vanligt, som i Japan, att bada naken. Å andra sidan är det att bära badkläder regel i blandade bastur.

En sak som alltid finns i japanska bastur, men inte i finska bastur, är kallvattenbadet. I japanska bastur är det vanligt att värma upp i bastun i cirka 5 till 10 minuter och sedan svalka av sig i kallvattenbadet bredvid bastun. I finska bastur finns det dock inga kallvattenbad. Istället går de ut i friska luften för att svalka av sig, eller de hoppar in i en närliggande sjö – en slags naturlig kallvattenbad. Om du svalkar av dig utomhus efter bastun bör du oavsett om du badar naken eller bär badkläder linda en handduk omkring dig.

Tips för att njuta mer av bastun

Under användning av bastun är det vanligt att slå kroppen med en ”vihta” (en bunt björkgrenar). Detta kallas också ”whisking” och syftar till att njuta av aromerna som kommer från björkbladen och främja blodcirkulationen genom att stimulera huden.

vihta
Vihta: Ett massageverktyg särskilt för bastun, sammansatt av björkgrenar och -bladDen finska bastun, som uppfanns i Finland, är en anläggning som är perfekt för hälsa, skönhet och avkoppling. Det finns många bastuentusiaster inte bara i Finland, utan även i Japan. En bastu är inte bara till för uppvärmning, man kan även njuta av ångbad och kalla bad. Dessutom har ett verktyg som kallas "Vihta" använts särskilt för bastun i Finland i flera tusentals år. I den här artikeln vill jag presentera Vihta, som man bör känna till för att njuta ännu mer av bastun....

För att säkert njuta av bastun är det nödvändigt att dricka tillräckligt med vätska. I Japan är mineralvatten vanligt, men i Finland dricker vissa människor också öl eller andra alkoholhaltiga drycker för vätskeintag. Även om det är farligt att dricka alkohol medan blodflödet stimuleras av bastun, är det bra att veta att det finns sådana vanor. Dessutom äter finländarna ofta bastu-makkara med öl efter bastun.

マッカラ
Makkara: Finsk grillkorv över öppen eldKolgrillade korvar är en klassisk maträtt som älskas av både vuxna och barn i Japan. Även för finländare är korven en av deras favoriträtter, och i Finland kallas grillkorvar för "makkara". I den här artikeln kommer jag att presentera finska grillkorvar, makkara....

Makkara är en finsk grillkorv och bastu-makkara är bastuversionen av den. För bastu-makkara används bastustenar istället för eld. Trots vissa skillnader verkar den grundläggande aspekten att man svalkar av sig efter att ha värmt upp i bastun och sedan återinträder och njuter av ett mål mat efter bastun, vara gemensam både i Japan och i Finland.

Sammanfattning

För finländarna är bastun en viktig plats där de kan lindra dagens stress och fördjupa social interaktion genom nakenhet. Den finska bastun, som har en tusenårig historia, är en plats som du som älskar bastun definitivt bör besöka om du får möjlighet.