Arkitektur

Sólfar: Skulptur på Island som avbildar ett vikingaskepp

サンボイジャー
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Islands huvudstad, Reykjavik, står ett objekt med en unik form. Detta verk, känt som ”Sólfar”, designades efter krigsskeppen som vikingarna, de nordiska piraterna, använde under sina sjöfärder. I den här artikeln kommer jag att introducera de detaljerade egenskaperna hos Sólfar, ett berömt objekt i Reykjavik, och kunskapen om vikingaskepp.

Egenskaper hos Sólfar

I Reykjavik, Islands största stad, står ett objekt med en unik form, känt som ”Sólfar”. Sólfar skapades av den isländska konstnären Jón Gunnar Árnason och är gjord av rostfritt stål. Verkets sockel består av granit. Namnet på skulpturen, ”Sólfar”, betyder ”solseglande” och tematiserar lovprisningar till solen, sökandet efter det okända, hopp och frihet.

Mot bakgrund av Islands majestätiska Faxaflói-bukt, kännetecknas Sólfar av en robust design som påminner om skelettet av ett skepp. Faktum är att detta verk designades med hänvisning till vikingaskeppen som vikingarna, piraterna som dominerade de nordiska länderna under medeltiden, använde.

Vad är vikingaskeppet som tjänar som motiv för skulpturen?

Vikingarna är så kända pirater att de nästan anses vara synonymt med Norden, och de attackerade hela Nordeuropa, inklusive Skandinavien, från 8:e till 11:e århundradet. Vikingaskeppet, som tjänade som motiv för Sólfar, kallas också vikingaskepp och kännetecknas av sin drakformade stäv. Dessutom är skeppet utrustat med en flexibel köl, som utgör skeppets skelett, och åror på båda sidor som genererar framdrift genom mänsklig kraft.

Den smala formen av vikingaskeppet lägger vikt vid snabb rörelse till sjöss. Trots sin smala och lätta konstruktion är skeppet mycket hållbart och robust nog att överleva långa sjöresor och strider. Konstruktionen, som stärkte strukturen på vikingaskeppet, kallas ”klinkerbyggnad”. Klinkerbyggnad är en teknik där lätta och robusta ekplankor läggs ovanpå varandra. Genom denna skeppsbyggnadsteknik uppstod vikingaskeppens egenskaper, deras manövrerbarhet och hållbarhet.

Historien om Sólfars fullbordan

Sólfar, som placerades längs Sæbraut-gatan i Reykjavik, avtäcktes i september 1990. I förväg valdes Sólfar i en skulpturtävling som hölls 1986 för att fira Reykjaviks 200-årsjubileum. Baserat på en inlämnad modell skapades ett verk i originalstorlek. Under ledning av Kristín E. Þráinsson, en konstnär och assistent till Árnason, tog det fyra år att färdigställa. Sólfar är också Árnasons sista arbete, han dog 1989. Även mer än 30 år senare är Sólfar fortfarande en populär turistattraktion i Reykjavik och älskas av många turister.

Sammanfattning

Sólfar i Reykjavik, Island, är ett objekt som bygger på vikingaskeppet, skeppet av de nordiska piraterna. Den stiliga kroppen utan onödig dekoration har en fängslande skönhet. Det harmoniserar underbart med staden Reykjavik och är en av stadens representativa skulpturer.