Islandet

Jökulsárlón-glaciärsjön: Islands största sjö med flytande glaciärer

ヨークルスアゥルロゥン氷河湖
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

På Island finns det överallt enorma glaciärer som har bildats i Nordeuropas kalla klimat. Det mystiska landskap som uppstår genom de genomskinliga glaciärerna är en av Islands stora attraktioner, och Jökulsárlón-glaciärsjön, som vi presenterar här, är en av dem. Jökulsárlón-glaciärsjön är, som namnet antyder, en glaciärsjö, på vars yta glaciärer flyter. I det här inlägget vill jag förklara egenskaperna och sevärdheterna för denna mycket sällsynta glaciärsjö.

Vad är Jökulsárlón-glaciärsjön?

På Island, känt som landet av is, möts vi överallt av landskap som är typiska för Island, såsom glaciärer och isberg, samt glaciärsjöar med flytande is. Jökulsárlón-glaciärsjön, en av de största glaciärsjöarna på Island, ligger cirka 400 km från huvudstaden Reykjavik, en mer än sex timmars bilresa.

Jökulsárlón-glaciärsjön är en stor sjö som sträcker sig i glaciärområdet i sydöstra Island. Begreppet ”glaciärsjö” är inte särskilt känt i Japan, men som namnet antyder, syftar det på en sjö på vars yta stora glaciärer flyter.

Namnet ”Jökulsárlón” betyder ”glaciärflodssjön” på isländska. Sjöns is kommer till Jökulsárlón-glaciärsjön via flera glaciärer. Den har sitt ursprung i Europas största glaciär, Vatnajökull, flyter sedan genom Breiðamerkurjökull och slutligen strömmar glaciärerna in i Jökulsárlón-glaciärsjön.

Jökulsárlón-glaciärsjön är över 200 meter djup, vilket gör den till Islands näst djupaste sjö. Dessutom förändras sjöns storlek dagligen med glaciärernas smälthastighet, en egenskap som normala sjöar inte har. På senare tid verkar sjöns område öka på grund av den globala uppvärmningen.

Njut av de transparenta blå glaciärerna

På Jökulsárlón-glaciärsjön kan du se vackra glaciärer på sjöns yta. Isblocken glänser som ädelstenar, och deras raffinerade nyanser av blått och mjölkvitt är vackra. Islands glaciärer består av högdensitet is som bildas genom komprimerad snö över en lång tid. Eftersom luften i vattnet tas bort, innehåller isen knappt någon luft. Därför reflekterar isen bara solljuset och blir till en högtransparent och högmättad blå is.

Jökulsárlón-glaciärsjön är ansluten till Atlanten, och några av glaciärerna som flyter ut i Atlanten sköljs upp på kusten. En av de vackra stränder där glaciärerna landar kallas ”Diamond Beach” och är också en turistattraktion på Island. Jag har också skrivit lite om Diamond Beach i den här artikeln, så läs den gärna tillsammans.

ブラックサンドビーチ
Svarta Sandstranden: Den kolsvarta kusten i södra IslandNär man tänker på sandstränder, tänker många människor på vit sand. Men i norra Island finns det en plats där det längs med kusten sträcker sig en svart sandstrand. Denna strand kallas Svarta Sandstranden och är på grund av sin sällsynta utsikt en känd sevärdhet på Island som lockar många turister. I den här artikeln presenterar jag den svarta sandstranden Svarta Sandstranden, varför sandens färg är svart och vad höjdpunkterna är....

Det finns många sevärdheter som vilda djur och norrsken

På Jökulsárlón-glaciärsjön kan du inte bara se isblock, utan också njuta av Islands natur. Under sommarsäsongen från april till oktober erbjuds båtturer genom glaciärerna. Vid sjöns stränder lever vilda djur som sälar och fåglar. På sommaren kan du se måsar och på vintern söta sälar. Dessutom är Island på grund av sin höga geografiska läge en rekommenderad plats för att observera norrsken.

Området runt Jökulsárlón-glaciärsjön är känt som en observationspunkt för norrsken. Detta beror på att det runt Jökulsárlón-glaciärsjön inte finns några stora städer som avger ljus. Eftersom det inte finns någon konstgjord belysning kan du på natten observera vackra norrsken.

Sammanfattning

Jökulsárlón-glaciärsjön erbjuder förutom den fantastiska utsikten över de vackra glaciärerna som flyter på ytan också ett utmärkt läge för att se norrsken, om du har tur.

Eftersom det ligger i ett avlägset område där norrsken är synliga, finns det inga offentliga transportmedel och du måste använda en turistbuss eller hyra en bil för att komma dit. Om du besöker Island bör du definitivt besöka Jökulsárlón-glaciärsjön och uppleva naturens skönhet.