Arkitektur

Hallgrímskirkja: Islands största kyrka i Reykjavik

ハットルグリムス教会
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Islands huvudstad, Reykjavik, finns det en byggnad som du inte kan missa. Det är Hallgrímskirkja, den högsta kyrkan på Island. Den är så känd att den kan betraktas som en symbol för Reykjavik och är en populär plats för turister på Island. I denna artikel kommer jag att förklara de viktigaste dragen och historien om Hallgrímskirkja.

Vad är Hallgrímskirkja?

Hallgrímskirkja är en evangelisk-luthersk kyrka i centrum av Islands huvudstad Reykjavik. Namnet på kyrkan kommer från prästen och poeten från 1600-talet, Hallgrímur Pétursson.

Kyrkans exteriör kännetecknas av en unik design med vertikalt orienterade linjer som påminner om ett orgel. Den utstrålar en sober styrka som förmedlar elegans och värdighet. Dessutom är Hallgrímskirkja en av de högsta kyrkorna på Island. Hennes massiva betongbyggnad ger henne en stark närvaro.

Den högsta kyrkan på Island

Hallgrímskirkja är 74,5 m hög och är därmed den högsta kyrkan på Island. Dessutom var det den högsta byggnaden i landet fram till färdigställandet av ”Smáratorg Tower” 2008. På kyrkans översta våning finns en avgiftsbelagd utsiktsplattform som nås med hiss.

Som man kan förvänta sig av en utsiktsplattform på Reykjaviks högsta punkt, erbjuder den en fantastisk utsikt. Framför dig ligger en färgstark nordisk stad och vid horisonten syns havet. Eftersom det knappt finns några höghus i Reykjavik, kan du också njuta av en känsla av frihet, eftersom ingenting blockerar din utsikt över 360 grader.

Designad av arkitekten Guðjón Samúelsson

Hallgrímskirkja är en relativt ny byggnad som slutfördes 1986. Det finns inte många medeltida byggnader i Skandinavien, vilket gör den till en sällsynt existens.

Arkitekten var Guðjón Samúelsson från Island. Han designade Hallgrímskirkja baserat på basaltlandskapet som är vanligt på Island. Island är ett vulkaniskt land, och du kan se basalt, en typ av vulkanisk sten, överallt.

Byggnadsarbetet började 1945 och slutfördes 41 år senare, 1986. Hallgrímskirkjas robusta exteriör återspeglar perfekt den linjära formen och den tunga textur av basaltkolonnerna.

Kyrkans inre är enkelt utformat

Trots att Hallgrímskirkja har en massiv exteriör är interiören mycket enkelt utformad. Framför orgeln i främre delen är trästolar uppradade. Även väggarna och liknande har en enkel, vit tonad inredning.

Det mest slående inslaget i kyrkans inre är den stora orgeln. Denna orgel byggdes 1992 av den tyske orgelbyggaren Johannes Klais. Den väger 22 ton och består av 5275 pipor. Hallgrímskirkja är öppen året runt och många troende besöker den för att delta i gudstjänst. På sommaren hålls även konserter på orgeln.

Bronsstatyn av Leif Erikson, donerad av Amerika

Framför kyrkan står en bronsstaty av Leif Erikson, en islänning som i slutet av 900-talet nådde den amerikanska kontinenten som den första européen. Jämfört med detta upptäckte den spanska upptäckaren Christopher Columbus den amerikanska kontinenten 1492, medan Leif Erikson anlände till Amerika 500 år tidigare. Leif Erikson kanske inte är så känd i Japan, men världen över är han en mycket berömd figur.

Statyn av Leif Erikson donerades av USA 1930 för att fira 1000-årsjubileet av det första Alþingi på Island. Alþingi var världens första demokratiska församling som hölls på Island år 930 och idag äger rum i Þingvellir Nationalpark, ett världsarv på Island. För mer information om Alþingi och Þingvellir Nationalpark, se följande artikel.

シンクヴェトリル国立公園
Thingvellir Nationalpark: Världsarv på Island, platsen där det första demokratiska parlamentet grundadesÖnationen Island, belägen i utkanten av norra Europa, har gjort Thingvellir nationalpark till en standard i sina turprogram. Denna park är känd både för sitt naturlandskap, som skapas av Islands unika geografiska förhållanden, och som platsen där ett ovanligt demokratiskt parlament för sin tid grundades 930. Den är också registrerad som världsarv. I denna artikel kommer jag att rapportera i detalj om naturen, historien och sevärdheterna i Thingvellir nationalpark....

Sammanfattning

Hallgrímskirkja är en symbolisk byggnad i huvudstaden Reykjavik och dess närvaro är omisskännlig i staden. Den är känd som en av de högsta kyrkorna på Island och lyser upp på natten, vilket skapar en fantastisk atmosfär. Eftersom den ligger i huvudstaden och är lätt att komma till, är den en attraktiv turistattraktion.