Islandet

Thingvellir Nationalpark: Världsarv på Island, platsen där det första demokratiska parlamentet grundades

シンクヴェトリル国立公園
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Önationen Island, belägen i utkanten av norra Europa, har gjort Thingvellir nationalpark till en standard i sina turprogram. Denna park är känd både för sitt naturlandskap, som skapas av Islands unika geografiska förhållanden, och som platsen där ett ovanligt demokratiskt parlament för sin tid grundades 930. Den är också registrerad som världsarv. I denna artikel kommer jag att rapportera i detalj om naturen, historien och sevärdheterna i Thingvellir nationalpark.

Vad är Thingvellir nationalpark?

Önationen Island ligger ut i havet från Skandinaviska halvön. Cirka 50 km nordost om huvudstaden Reykjavik ligger Thingvellir nationalpark, som jag kommer att introducera i denna artikel. Thingvellir utsågs till nationalpark 1930 och inkluderades i listan över världsarv 2004.

Trots att det är ett populärt område som integreras i Islands turprogram, kan du undra varför Thingvellir nationalpark, som ligger i ett avlägset område, får så mycket uppmärksamhet.

Som jag kommer att förklara i detalj i nästa kapitel, finns det två särskilda punkter i Thingvellir nationalpark: ”Gjá”, en klippformation som skapas genom separationen av kontinentalplattorna, och platsen där det äldsta demokratiska parlamentet i världen, ”Alting”, grundades.

Gjá, den så kallade jordsprickan

Till skillnad från de andra nordiska länderna ligger Island på mittatlantiska ryggen, gränsen mellan den eurasiska och den nordamerikanska plattan. Kontinentalplattorna rör sig ständigt, med den eurasiska plattan som driver österut och den nordamerikanska plattan västerut. Därför splittras också Islands land, som ligger direkt ovanför dessa två plattor, några centimeter varje år i öst-västlig riktning, vilket leder till landets expansion.

Ett fenomen som skapar denna unika landskap i Island är ”Gjá”, vilket betyder ”jordspricka” på isländska.

Gjá skapas av den karakteristiska formen på kontinentalplattorna och är känd som en jordspricka, gränsen mellan de kontinentalplattor som driver i öst-västlig riktning. Normalt skapas det under havet, men på Island kan Gjá visas som en grov klippformation på jordytan, vilket är en mycket sällsynt scen. Det finns många Gjás på Island, och Gjá i Thingvellir nationalpark är en av de största i landet.

Alting, världens äldsta demokratiska parlament

Thingvellir nationalpark är inte bara känt för sitt unika naturlandskap, ”Gjá”, utan också som platsen för grundandet av ”Alting”, som anses vara det första demokratiska parlamentet i världen.

Alting grundades år 930 av vikingar som hade emigrerat från Norge till Island. Alting samlas varje år i flera veckor under sommaren, där representanter från olika regioner i Island samlas på mötesplatsen i Thingvellir för att stifta lagar och liknande.

Platsen där diskussionerna ägde rum kallas ”Lagmuren”, och idag hissas Islands flagga på platsen där Alting hölls. Det faktum att Alting införde parlamentarisk demokrati i landets beslutsfattande var ett mycket progressivt tillvägagångssätt med tanke på den historiska kontexten 930.

Under medeltiden och modern tid i Europa var ståndsparlament, där endast en del av de privilegierade klasserna som adeln kunde delta, normen, och bland dessa var Island en historisk föregångare genom att införa ett demokratiskt parlament som banade väg för moderna parlament. Alting hölls fram till 1798, nästan 800 år, och fungerade som platsen för beslutsfattande på Island fram till byggandet av det nuvarande isländska parlamentsbyggnaden.

Sammanfattning

Thingvellir nationalpark på Island är ett världsarv där du kan njuta av både naturliga sevärdheter som Gjá och historiska platser som platsen för världens första demokratiska möte, Alting. Inom Islands turismindustri är Thingvellir nationalpark en av de största attraktionerna, och de som är intresserade bör definitivt kolla in det.