Islandet

Svarta Sandstranden: Den kolsvarta kusten i södra Island

ブラックサンドビーチ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

När man tänker på sandstränder, tänker många människor på vit sand. Men i norra Island finns det en plats där det längs med kusten sträcker sig en svart sandstrand.

Denna strand kallas Svarta Sandstranden och är på grund av sin sällsynta utsikt en känd sevärdhet på Island som lockar många turister. I den här artikeln presenterar jag den svarta sandstranden Svarta Sandstranden, varför sandens färg är svart och vad höjdpunkterna är.

Särdrag för Svarta Sandstranden

Längs Islands södra kust sträcker sig en svart sandstrand, allmänt känd som Svarta Sandstranden. Det är en syn som vänder upp och ned på bilden av sandstrand = vit, men gradienten mellan svart sand och vitt skum är mycket mystisk.

Men varför uppstod en sådan svart sandstrand? Faktum är att Svarta Sandstranden är basalt, en typ av vulkanisk sten. Om man tittar noggrant är den svarta sandstranden en samling av fint krossad basalt.

Vulkanisk magma kyls snabbt av havsvatten och stelnar till vulkanisk sten, som sedan poleras ytterligare av havsströmmar. Så skapas den rundade svarta stenen, och den fina vulkaniska stenen som sköljs upp på stranden samlas till den svarta sandstranden som kallas Svarta Sandstranden.

Dessutom är namnet Svarta Sandstranden ett samlingsnamn för kuster som består av basalt, och det finns flera sådana ställen på Island. Här kommer jag att introducera två särskilt populära Svarta Sandstränder, Reynisfjara och Diamond Beach.

Reynisfjara, känt för sina sexkantiga klippväggar

Bland de svarta sandstränderna på Island är särskilt stranden Reynisfjara i söder känd. Här kan du, förutom den vackra svarta sandstranden, också se en sällsynt klippvägg i form av en sexkantig pelare.

Formen på sexkantiga och femkantiga pelare kallas geologiskt för pelarartad ledning, ett naturligt fenomen. Detta fenomen uppstår när lava svalnar och stelnar, och lavans volym krymper, vilket leder till linjära tvärsnitt, och ur detta uppstår denna form.

Dessutom är i Reynisfjara konstigt formade klippor som sticker upp från marken och havsytan populära bland turister. Dessa är också gjorda av basalt och vissa av dem är över 60m höga.

Diamond Beach, där isblock sköljs upp

På Diamond Beach på Islands sydvästra kust, till skillnad från Reynisfjara, kan du se isblock som sköljs upp på sandstranden. Den glaciäris som sköljs upp på stranden kommer från avsnörda delar av Breiðamerkurjökull-glaciären och är så detaljerad att den påminner om skulpturer. De transparenta isblocken, som glänser mot den svarta sandstranden, skapar en mycket fantastisk scen, helt i linje med namnet ”Diamond Beach”.

Sammanfattning

I denna artikel har jag presenterat den Svarta Sandstranden, som sträcker sig längs Islands kustlinje. Den svarta sandstranden bildas när basalt poleras och krossas av havsströmmar och vågor och samlas till runda stenar. Det finns flera Svarta Sandstränder på Island, och på platser som Reynisfjara och Diamond Beach kan du se det vackra landskapet som naturen har skapat.