Islandet

Geysir: Islands största gejser i ett land av vulkaner

ゲイシール間欠泉
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Island, en ö-nation i norra Atlanten, är känt som ett av de främsta vulkanländerna i världen. Och en av de typiska synerna på Island, där vulkanaktiviteten är intensiv, är gejsrarna, som kraftigt skjuter upp högtempererat grundvatten.

Det finns många gejsrar av olika storlekar på Island, men den största av dem är ”Geysir” som jag ska presentera denna gång. I denna artikel kommer jag att introducera Geysir, inklusive storleken och frekvensen av dess utbrott, samt information om turer du kan göra i närheten.

Islands största gejser

Island, beläget i norra Atlanten, kan ses som ett land täckt av glaciärer, men i själva verket är det ett land där vulkanaktiviteten är intensiv, med gejsrar och varma källor som sprutar upp överallt. Bland dem anses ”Geysir” vara Islands representativa gejser, ett land av vulkaner.

Geysir är en av gejserna belägna i Haukadalur-dalen i sydvästra Island. Det finns många gejsrar i Haukadalur-dalen, skapade av jordskorpans rörelse, och det geotermiska området, inklusive Geysir, kallas generellt Geysir.

Geysir är Islands största gejser, med utbrott av varmt vatten som kan nå upp till 70 meter högt. Geysir, en av de mest framstående på Island, är också berömd över hela världen och är ursprunget till det engelska ordet ”Geyser”, vilket betyder ”gejser”.

Ett av höjdpunkterna i Gyllene Cirkeln

Geysir ligger cirka 80 km nordost om Reykjavik, Islands huvudstad, och kan nås på cirka 90 minuter med bil. På grund av denna enkla tillgång arrangeras guidade turer, varav den mest berömda är ”Gyllene Cirkeln”, Islands mest framstående turistväg.

På denna tur kommer du att besöka Islands tre största turistattraktioner: Thingvellir National Park, ett UNESCO-världsarv, Gullfoss-vattenfallet och Geysir, som jag presenterar denna gång. Runt Geysir finns det promenadvägar där du kan se gejsraren på nära håll. Man säger att synen av det heta vattnet som sprutar högt upp i himlen med ett dånande ljud har kraften i jordens hjärtslag.

Dessutom finns det många gejsrar av olika storlekar i Geysirs geotermiska område, och flera varma källor sprutar upp på grund av vulkanens geotermiska värme. Dessutom bleknar mineralerna i jorden på grund av den geotermiska värmen, vilket ger Geysir-området en unik färg.

För mer information om andra turistattraktioner i Gyllene Cirkeln, se artikeln nedan.

シンクヴェトリル国立公園
Thingvellir Nationalpark: Världsarv på Island, platsen där det första demokratiska parlamentet grundadesÖnationen Island, belägen i utkanten av norra Europa, har gjort Thingvellir nationalpark till en standard i sina turprogram. Denna park är känd både för sitt naturlandskap, som skapas av Islands unika geografiska förhållanden, och som platsen där ett ovanligt demokratiskt parlament för sin tid grundades 930. Den är också registrerad som världsarv. I denna artikel kommer jag att rapportera i detalj om naturen, historien och sevärdheterna i Thingvellir nationalpark....

För närvarande i viloläge

Hittills har jag presenterat Geysir, men Geysir-aktiviteten har minskat och det har blivit svårt att se utbrotten. Gejsrars aktivitet påverkas av naturliga förhållanden som geotermisk värme och jordskorpans rörelser. Geysir var mest aktiv under 1800-talet, och sedan jordskorpans rörelse 1935 har frekvensen av utbrott successivt minskat.

Naturligtvis har aktiviteten inte helt upphört. Det sägs fortfarande vara i genomsnitt cirka tre utbrott per dag, men frekvensen är låg, så om du kan se ett utbrott under besöket beror på tur.

Därför har Strokkur-gejsraren i samma område blivit huvudfokus istället för Geysir i nuvarande turer.

För närvarande är gejsern Strokkur huvudfokus

Sedan 1900-talet, när frekvensen av Geysir-utbrott minskade, har Strokkur-gejsraren blivit populär bland turister. Strokkur-gejsraren ligger nära Geysir och skjuter upp varmt vatten var 5: e till 10: e minut. Höjden på det stigande vattnet är också 20 meter, vilket är ganska imponerande.

Sammanfattning

Även i Skandinavien, som har en stark bild av ett land av snö och glaciärer, har Island också en aspekt av att vara ett vulkanland, och du kan se landskap som liknar dem i Japan, såsom gejsrar och varma källor. Med intensiv geotermisk aktivitet är klimatet relativt milt, och antalet människor som besöker Island på semester ökar.

Geysir är också en naturlig plats där du kan känna jordens hjärtslag, typiskt för Island, ett land av vulkaner. Även om aktiviteten i Geysir-gejsraren har minskat de senaste åren och besöket nu fokuserar på att observera Strokkur-gejsraren istället, om du kan se Geysir, som skjuter upp vatten upp till 70 meter högt cirka tre gånger om dagen, beror helt på din tur. Ändå är gejsraren som lyfter en vattenpelare upp till 70 meter definitivt en plats att se minst en gång.