Islandet

Hraunfossar: En isländsk vattenfallskälla från källvatten

フロインフォッサル
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

På Island finns ett vattenfall som kallas ”Hraunfossar”, som har en något unik egenskap. Hraunfossar är faktiskt ett vattenfall som bildas från källvatten som strömmar ut ur lava, en plats där man kan njuta av en landskapssyn som skiljer sig från typiska vattenfall. Jag skulle vilja gå mer detaljerat in på Hraunfossar här.

Hraunfossar är ett vattenfall som bildas från källvatten

Hraunfossar är ett vattenfall i västra Island och har ett isländskt namn som betyder ”lavafall”. Det finns många vattenfall på Island, men Hraunfossar har unika egenskaper.

Som man kan se på bilder, strömmar vattenet från klippväggen på höger sida av floden Hvítá. Medan normala vattenfall vanligtvis har en flod som källa, strömmar vid Hraunfossar vatten som bubblar upp från sprickor i lavaplatån.

Scenen där vattnet flödar som en blå linje sträcker sig över cirka 1 km längs lavaklippväggen. Det finns många vattenfall på Island, men vattenfall som Hraunfossar är mycket sällsynta. Ursprunget till namnet ”lavafall” kommer från det faktum att detta vattenfall består av källvatten som strömmar ut ur lava.

Vattenfallets källa är lavaplatån

Vattenkällan till Hraunfossar är källvattnet som strömmar ut från lavaplatån Hallmundarhraun. Hallmundarhraun är ett lager där vatten har trängt in som smält från Langjökull-glaciären.

Och från sprickorna i detta lager bubblar vatten upp som grundvatten och bildar Hraunfossar-vattenfallet. Vattnet som strömmar ut från Hallmundarhraun mynnar slutligen ut i floden Hvítá.

Utpekad tillsammans med Barnafoss som ett naturmonument

I regionen där Hraunfossar finns finns det ett annat vattenfall som heter ”Barnafoss”. Dessa två vattenfall, Hraunfossar och Barnafoss, och deras omgivning utpekades 1987 som isländska naturmonument. Därför, om du besöker Hraunfossar, vill vi starkt rekommendera dig att också njuta av Barnafoss-vattenfallet.

Barnafoss ligger uppströms om Hraunfossar och är inom gångavstånd, så det är knappast något besvär att röra sig. Jämfört med Hraunfossar är vattenflödet vid Barnafoss ganska strömt och strömmar vilt längs lavaklippväggen. Det finns en bro över Barnafoss, och du kan korsabron och betrakta vattenfallet från motsatta stranden.

Medan Hraunfossar kallas ”lavafall”, har Barnafoss namnet ”barnfall”. Ursprunget till detta namn ligger i en legend som är kopplad till Barnafoss.

Det sägs att en gång levde en bonde och hans fru med sina två barn i området. En dag, medan föräldrarna var ouppmärksamma, föll barnen av misstag från stenbron över Barnafoss. I sin sorg och ilska förstörde barnens mor stenbron. Denna legend är ursprunget till dagens namn ”barnfall”.

Sammanfattning

Hraunfossar är ett sällsynt vattenfall på Island, som bildas från grundvatten som strömmar upp från sprickor i en lavaklippvägg. Vatten tränger in i lavaplatån Hallmundarhraun, och detta vatten flödar över en bredd på 1 km som ett vattenfall och mynnar slutligen ut i floden Hvítá, som flyter nedanför klippan. Dessutom finns det uppströms från Hraunfossar ett annat vattenfall som heter Barnafoss, och båda vattenfallen är utpekade som naturmonument.