Arkitektur

Urnes stavkyrka: Den äldsta träkyrkan belägen vid en norsk fjord

ウルネスの木造教会
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

”Urnes stavkyrka”, byggd i Norge på 1100-talet och registrerad som världsarv 1979, ligger med utsikt över den vackra fjordlandskapet skapat av norsk natur, och är en plats dit många människor från både in- och utland kommer för att se. I den här artikeln skulle jag vilja introducera Urnes stavkyrka, en historisk byggnad i Norge med en majestätisk närvaro och unika dekorationer.

Grundläggande information om Urnes stavkyrka

Urnes stavkyrka är en träkyrka byggd i den sydvästra provinsen Sogn og Fjordane i Norge. Den ligger på en avlägsen plats, omgiven av orörd natur, på en klippa som är 120 meter hög.

Från kyrkan kan man blicka ut över Lustrafjorden, ett vackert fjordlandskap skapat av glaciärer och sjöar, och den är känt som ett av de mest populära landskapen. Mot bakgrund av den majestätiska norska naturen och det majestätiska läget på klippan, kallas den också ”Drottningen av stavkyrkor”. Stav betyder ”vertikal pelare” på norska och kyrka betyder ”kyrka”.

Den äldsta byggnaden bland de befintliga stavkyrkorna

Urnes stavkyrka är en typ av stavkyrkor, en unik norsk byggmetod. Stavkyrkor är byggnader som byggts på en grundplatta med vertikalt stående pelare och omgivna av träplattor, liknande femvåningstornet i Horyuji-templet i Japan.

Urnes stavkyrka kännetecknas av att den är helt byggd av trä och utan användning av spikar, genom att tillämpa vikingarnas skeppsbyggnadsteknik. Den byggdes på 1100-talet, det vill säga för cirka 900 år sedan, och är en av de äldsta befintliga stavkyrkorna.

Det sägs att det vid sin blomstringstid fanns cirka 1000 sådana kyrkor i Norge, men idag finns det bara 28 kvar. 1979 registrerades Urnes stavkyrka också som UNESCO:s världsarv.

Karakteristiskt är mönstren i Urnes-stil

Urnes stavkyrka har ett brant tak med fjällmönster, anpassat till det snörika klimatet i Norge. Inuti kyrkan finns det också en predikstol för predikan till de troende, och på altaret hänger en målning av Kristus på korset, målad 1699.

Det mest framträdande draget i Urnes stavkyrka är dock det unika mönstret på norrväggen vid ingången. Detta mönster, som ser ut som om en orm och ett annat djur är komplicerat flätade tillsammans, kallas för Urnes-stil.

Urnes-stilen är en design som kombinerar den inhemska vikingastilen med den kristna stilen som importerades från utlandet. Betydelsen av denna framstående dekoration är omtvistad, och tolkningarna varierar än idag. Det finns två huvudteorier.

För det första finns det den kristna tolkningen som säger att lejonet, som symboliserar Kristus, strider mot ormen som är symbolen för Satan – en kamp mellan gott och ont.

Den andra är den nordiska mytologiska tolkningen som säger att en drake biter i trädet Yggdrasil, som förekommer i mytologin. Yggdrasil avbildas i nordisk mytologi som ett enormt träd som sträcker sig över de nio världarna och är källan till alla världar. I Japan är trädet Yggdrasil kanske mer känt som ”Världsträdet”. Detta träd, som ofta nämns i japanska animes och spel, har sitt ursprung i nordisk mytologi.

Eftersom Urnes stavkyrka är en byggnad från 1100-talet, är det okänt vad designern tänkte när han skapade denna dekoration i Urnes-stil, eftersom det inte finns några skriftliga register. Men just det okända gör det intressant, eller hur? Det är också en del av nöjet med turism att överväga och diskutera olika hypoteser.

Sammanfattning

Urnes stavkyrka är en traditionell träkyrka som har funnits i Norge sedan 1100-talet och är en av landets mest framstående turistattraktioner. Njut av det vackra utseendet som passar perfekt in i den omgivande naturen och låt dina tankar vandra till historien.