Arkitektur

Grundtvigs kyrka: Klint-familjens kyrka i Danmark

Grundtvigs Kirke
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Danmarks huvudstad Köpenhamn finns det en kyrka som heter Grundtvigs kyrka. Denna kyrka byggdes år 1940 som ett monument till den danske filosofen Nikolai Grundtvig. Och kyrkan designades av familjen som grundade det nuvarande danska nordiska möbel- och belysningsvarumärket ”LE KLINT”. I den här artikeln kommer jag att presentera Grundtvigs kyrkas egenskaper och historia, samt familjen Klint som designade kyrkan.

Grundtvigs kyrkas egenskaper

Grundtvigs kyrka byggdes år 1940 i Köpenhamns stadsdel Bispebjerg. Namnet Grundtvigs kyrka kommer från den danske filosofen Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Kyrkan byggdes för att hedra filosofen Nikolai Grundtvig.

Kyrkans konstruktion inleddes av den danske arkitekten Peder Vilhelm Jensen Klint år 1913. Hans son Kaare Klint tog över konstruktionen och kyrkan färdigställdes år 1940.

Grundtvigs kyrka har en vertikal fasad på 49 meter och ett karakteristiskt trappstegsliknande tak med ojämna höjder. Kyrkans design är baserad på expressionistisk arkitektur. Expressionism är en konststil som uppkom i början av 1900-talet i Europa, särskilt i Tyskland. Till skillnad från impressionismen, som var populär i Europa och fokuserade på att uttrycka den yttre världen, fokuserar expressionismen på att skildra den inre världen av känslor.

Klint-familjen som designade Grundtvigs kyrka

Grundtvigs kyrka byggdes av P.V. Jensen Klint och Kaare Klint, två generationer av Klint-familjen.

Bygget började 1913 men avbröts 1914 på grund av utbrottet av första världskriget och återupptogs i april 1921, sju år senare. Grundarbetet slutfördes 1926 och när Jensen Klint avled 1927 tog hans son Kaare över projektet. Kaare Klint ansvarade för inredningen och Grundtvigs kyrka färdigställdes 27 år efter att bygget påbörjades, år 1940.

Jensen Klint, som designade Grundtvigs kyrka, är en berömd arkitekt kallad ”fader till dansk modern design”. Jensen Klint påbörjade sin karriär som arkitekt i 50-årsåldern och skapade många mästerverk därefter. Han designade många innovativa byggnader baserade på traditionell dansk arkitektur, såsom byggnader med trappstegsliknande sadeltak (den vanligaste typen av gaveltak). Hans son Kaare Klint är också känd inom designindustrin och kallas ”fadern till dansk möbeldesign”.

Det danska kungliga belysningsvarumärket ”Le Klint”

Klint-familjen är grundarna till det berömda nordiska belysningsvarumärket LE KLINT från Danmark. P.V. Jensen Klint, som designade Grundtvigs kyrka, skapade också många andra verk, inklusive lampskärmar inspirerade av japansk origami.

Lampskärmarna kännetecknas av deras noggrant vikta design och den vackra skuggningen av ljuset. År 1943 grundade Jensen Klints son Tage Klint LE KLINT för att sprida lampskärmarna. Därefter expanderade LE KLINT snabbt under ledning av Tages bror Kaare Klint, som arbetade tillsammans med sin far Jensen Klint på Grundtvigs kyrka.

Idag är LE KLINTs produkter valda som kunglig leverantör till det danska kungahuset och är ett ledande varumärke i Norden.

Den vackra kyrkinteriören upplyst av ljus

Grundtvigs Kirke

Interiören i Grundtvigs kyrka är vacker med en modern geometrisk stil baserad på expressionism och användning av gotiska tegelstenar. Det milda ljuset som strömmar in genom fönstren och skapar en gudomlig och fantastisk atmosfär är också attraktivt.

Kyrkans interiör är byggd av gula tegelstenar, en traditionell dansk byggnadsmaterial, med totalt cirka 6 miljoner tegelstenar. Grundtvigs kyrkas huvudhall är 76 meter lång och har över 1 400 sittplatser, vilket gör den ganska stor som en kyrka. Sittplatserna av bokträ, placerade mot altaret, är också designade av Kaare Klint som nämnts tidigare.

Inuti kyrkan finns det största orgeln i Norden, med 4052 pipor och en längd på 11 meter. Utöver gudstjänster anordnas regelbundet musikkonserter där du kan njuta av den vackra klangen från orgeln. Inträde till Grundtvigs kyrka är gratis, så besök gärna om du kommer till Köpenhamn.

Sammanfattning

Hittills har jag presenterat Grundtvigs kyrka i Danmark, hur var det? Grundtvigs kyrka designades av grundarfamiljen för det danska varumärket LE KLINT, känt för sina sofistikerade nordiska lampor och möbler. Om du besöker Danmark, varför inte njuta av den majestätiska närvaron av kyrkan med sin expressionistiska stil?