Arkitektur

Stockholms stadshus: Sveriges Nobelprisutdelningsplats

ストックホルム市庁舎
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Sveriges huvudstad Stockholm finns en byggnad som kallas ”Stockholms stadshus”, som byggdes 1923. Stockholms stadshus är en berömd landmärke i Sverige som också används som plats för Nobelprisutdelningen varje år den 10 december. I den här artikeln kommer jag att presentera Stockholms stadshus i detalj.

Kännetecken för Stockholms stadshus

Stockholms stadshus är en karakteristisk byggnad av rött tegel som ligger vid Mälarens strand i Sveriges huvudstad Stockholm. Byggnadens massiva röda tegelväggar, brons tak och gyllene monument på toppen av tornet är dess särdrag. Det harmonierar vackert med stadsbilden i Stockholm, även kallad ”Nordens Venedig”.

De nio klockorna på toppen av tornet används för att spela vackra melodier som ekar genom hela Stockholm när det är dags för klockan. Och det största kännetecknet för Stockholms stadshus är att det är platsen för Nobelprisutdelningen som äger rum i Sverige varje år den 10 december.

Stockholms stadshus är känt över hela världen som byggnaden där Nobelprisutdelningen, banketten och balen äger rum. För övrigt är det bara Nobels fredspris som tilldelas i Oslo rådhus i Norge. Det beror på att Alfred Nobel, grundaren av Nobelpriset, önskade en fredlig relation mellan Sverige och Norge.

Byggnaden som anses vara ett mästerverk av 20-talets arkitektur

Stockholms stadshus påbörjades av arkitekten Ragnar Östberg år 1909 och slutfördes 14 år senare, 1923. När det byggdes var det designat med inspiration från arkitekturen i olika europeiska länder, inklusive Venedigs Palazzo Ducale. Det är en nationalromantisk arkitektur som uttrycker nationalitet och regionalitet, vilket var populärt i Norden och de baltiska länderna i början av 1900-talet, och anses vara ett mästerverk av 1900-tals arkitektur.

Sevärdheter på Stockholms stadshus

Stockholms stadshus, känt som platsen för Nobelprisutdelningen, är en populär turistattraktion som besöks av många människor varje år. Interiören i Stockholms stadshus kan endast besökas i sällskap av en turistguide. Det finns också en restaurang i stadshuset där du kan njuta av samma meny som serveras på Nobelprisbanketten varje år om du bokar i förväg, och det finns flera sevärdheter inuti byggnaden.

Du kan också besöka rådssalen där debatter hålls två gånger i månaden. Rådssalens trätak har en arkitektonisk teknik som används i träfartyg som byggdes av vikingar som invaderade och handlade längs västra Europas kust från 9: e till 12: e århundradet.

Ett 106 meter högt torn med utsikt över Stockholms stad

Tornet på Stockholms stadshus är öppet för besökare endast under säsongen från maj till september. Tornet är 106 meter högt, och på en höjd av 73 meter över havet finns en utsiktsplattform där du kan njuta av en panoramavy över Stockholm.

Det finns totalt 365 trappsteg från ingången till tornet, och av säkerhetsskäl tillåts bara 30 personer att komma in åt gången. Från tornet i Stockholms stadshus kan du se det vackra landskapet i Stockholm, bestående av 14 färgstarka byggnader på öarna.

Du kan också se Gamla Stan, den gamla stadsdelen i Sverige, som ligger på andra sidan Mälaren, som leder ut till Östersjön. För övrigt var Gamla Stan också en modell för Studio Ghibli-filmen ”Kiki’s Delivery Service”.

Blå Hallen, platsen för Nobelprisbanketten

Varje år i december hålls Nobelprisbanketten i ”Blå Hallen” i Stockholms stadshus. Blå Hallen är omgivet av röda tegelväggar och har ett högt, öppet tak. Varför kallas ett rum med rödbruna väggar ”Blå Hallen”?

Ursprunget till namnet Blå Hallen är att det ursprungligen var planerat att måla väggarna i rummet blåa när Stockholms stadshus byggdes. Men eftersom det inre av de röda tegelstenarna var vackrare än förväntat, avbröts planen att måla dem blåa, och endast namnet ”Blå Hallen” förblev.

Ett annat arkitektoniskt kännetecken för Blå Hallen är dess blågrå stenbeläggning. Vid första anblicken kanske det verkar som en enkel golvdesign för en bankettsal. Faktum är att golvet har en diskret design för att framhäva färgen på kvällsklänningar som kvinnliga deltagare bär under banketten.

Gyllene salen som används för balen

På Nobelprisutdelningen hålls också en bal, och ”Gyllene salen” på andra våningen i Stockholms stadshus används som plats för balen. Gyllene salen är täckt av mosaikmålningar med bladguld på väggarna och har en praktfull inredning som liknar ett palats. Det sägs att det finns 19 miljoner guldblad som används.

Sammanfattning

Stockholms stadshus, som byggdes 1923, är en populär turistattraktion i Sverige som också används som plats för den världsberömda Nobelprisutdelningen varje år. Stadshuset ligger inom gångavstånd från Stockholms centralstation och är en plats du definitivt vill besöka när du är på sightseeing i Stockholm.