Norge

Bergen: Norges näst största stad, känd för världsarvet Bryggen

ベルゲン
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Det finns en stad som heter Bergen i Norge, som är den näst största efter huvudstaden Oslo. Bergen var en gång Norges huvudstad och det finns många historiska platser i staden, inklusive världsarvsområdet Bryggen.

Kanske vet många människor inte riktigt vad för slags stad Bergen är jämfört med huvudstaden Oslo. Därför skulle jag idag vilja förklara i detalj vad för slags stad Bergen är och vilka sevärdheter den har.

Bergen, Norges näst största kuststad

Bergen är en stad i Vestland-regionen på västkusten av Norge. Staden Bergen utvecklades med fiske som huvudindustri och var fram till 1800-talet den största hamnen i Skandinavien. Dessutom var Bergen Norges huvudstad från 1217 till 1299 och är också en stad med historia.

Även idag är Bergen med sina vackra fjordar och världsarvet Bryggen, som jag kommer att nämna senare, en av de mest representativa regionerna i Norge. Dessutom användes den pittoreska staden och landskapet i Bergen som modell för kungariket Arendelle i Disney-filmen ”Frost”.

En stad som blomstrade genom Hansan

Bergen var från 1300- till 1600-talet en blomstrande hamnstad där många handelsskepp passerade och fungerade som ett centrum för in- och utrikeshandel. Anledningen till att Bergen kunde utvecklas så starkt var Hansan, som Bergen gick med i under andra halvan av 1200-talet.

Hansan var en förbundsstad som grundades i norra Tyskland för att främja ekonomisk expansion. Efter att Bergen hade gått med i Hansan kom många tyska köpmän till staden, och torkad torsk, en norsk specialitet, handlades som en huvudvara.

Bryggen, världsarvet som byggdes av tyska köpmän

Området som består av trähus byggda av tyska köpmän som bostäder och kontorsbyggnader kallas ”Bryggen”. Under Hansatiden fungerade Bryggen-distriktet som ett handelscentrum för export och import av varor med andra europeiska länder. Under andra halvan av 1200-talet var Bryggen en av de fyra huvudbaserna för Hansan och många utländska köpmän bosatte sig där.

Även efter att dess roll som handelscentrum hade upphört har Bryggens vitalitet inte minskat. Till exempel lockar det unika landskapet i Bryggen många turister.

De triangulära taken och de färgstarka målningarna på trähusen skapar en pittoresk stadslandskap som påminner om en bilderboksvärld. I Bryggen finns det också aktiva hus som drivs som butiker, kaféer och konstverkstäder, vilket gör det till en idealisk plats för shopping i Bergen.

På detta sätt förblir Bryggen som betydande arkitektur, vilket representerar den medeltida norska arkitekturen under Hansatiden. År 1979 blev Bryggen, som ett representativt landskapsbild av Bergen, upptagen i UNESCO:s världsarvslista.

ブリッゲン地区
Bryggen: Norges världsarv från 1300-talet och HansanBergen, Norges näst största stad, har en historia av att vara en del av Hansan, en medeltida handelsallians i norra Europa, och det mest kända området är Bryggen. Bryggen var en gång en handelspost som grundades av Hansan och är idag känd för sina medeltida atmosfär med sina kvarvarande historiska byggnader. Området har historiska byggnader, museer och restauranger och är en populär turistattraktion. Om du är intresserad av Norges eller Europas historia eller överväger att besöka Norge, läs den här artikeln för att få en inblick....

Porten till fjordturen

Runt Bergen sträcker sig majestätiska fjordar, som visar det fantastiska landskapet som skapats av den hårda skandinaviska naturen på nära håll. Till exempel är Hardangerfjorden i sydost om Bergen med en total längd på 179 km den näst längsta fjorden i Norge. Du kan också se Sognefjorden, den största fjorden i Norge. På detta sätt är Bergen känt som porten till fjordturen i Norge.

En fiskmarknad från 1200-talet, där du kan köpa rikliga skaldjur

Bergen är känt som Norges största hamnstad och på torget i Bergens hamn hålls en marknad varje dag som kallas ”fiskmarknaden”. På denna marknad säljs bland annat norska specialiteter som norsk lax och klippfisk, samt en mängd skaldjur i tält.

Dessutom kan du också köpa olika livsmedel och souvenirer. För övrigt har Bergens fiskmarknad en lång historia som går tillbaka till år 1276. Det sägs att du på denna marknad också kan njuta av norska delikatesser som laxsmörgåsar och fiskkakor, en kombination av fisk och kaka.

Berget Fløyen, där du kan få en panoramautsikt över staden Bergen

En känd naturlig plats i Bergen, Norge, är berget Fløyen i nordost. Från toppen på 320 m höjd kan du njuta av den magnifika utsikten över staden Bergen och fjordarna ända till kustlinjen. Det finns en linbana till toppen som tar cirka 5 minuter. Dessutom är berget Fløyen utrustat med vandringsleder, så att du också kan njuta av klättringen till fots.

Sammanfattning

Bergen, Norges näst största stad, blomstrade från 12:e till 13:e århundradet som huvudstaden i kungariket Norge. Under Hansaperioden på medeltiden blomstrade Bergen som ett handelscentrum med olika delar av Europa. På den tiden byggde tyska köpmän trähus som sina kontor, vilka idag utgör Bryggen-distriktet som är världsarv. Dessutom erbjuder Bergen många attraktioner, såsom den majestätiska naturen och den livliga fiskmarknaden, vilket är typiskt för en kuststad.