Norge

Bryggen: Norges världsarv från 1300-talet och Hansan

ブリッゲン地区
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Bergen, Norges näst största stad, har en historia av att vara en del av Hansan, en medeltida handelsallians i norra Europa, och det mest kända området är Bryggen. Bryggen var en gång en handelspost som grundades av Hansan och är idag känd för sina medeltida atmosfär med sina kvarvarande historiska byggnader. 

Området har historiska byggnader, museer och restauranger och är en populär turistattraktion. Om du är intresserad av Norges eller Europas historia eller överväger att besöka Norge, läs den här artikeln för att få en inblick.

Bryggen-distriktet i Bergen, Norge

Norges näst största stad, Bergen, ligger på västkusten och grundades av den norska kungen Olav Kyrre år 1070. Bergen fungerade som Norges huvudstad från 1217 till 1299.  På 1300-talet gick Norge med i Hansan, en handelsallians som började i norra Tyskland, och blev en av de fyra huvudsakliga handelsposterna för Hansan. 

Många tyska köpmän från Hansan besökte Bergen, och Bryggen var ett område med trähus som de byggde. Bryggen har många färgstarka byggnader som står sida vid sida längs hamnen. År 1979 blev Bryggen ett världsarv på grund av dess historiska värde och de vackra traditionella husen och lagerhusen från Hansatiden. ”Bryggen” betyder ”kaj” på norska.

Det tyska bostadsområdet under Hansan

Bergens Bryggen-distrikt var en gång ett område där Hansans köpmän bodde när de besökte Bergen för att arbeta. På den tiden var Bergen känt för sin handel med torkad fisk från Norge och utvecklades som ett handelscentrum för att underlätta handeln mellan europeiska länder. Köpmännen byggde boenden, kontor och lagerlokaler och bidrog till Bergens utveckling. Området de bodde i är nu Bryggen-distriktet. 

Bryggen är den bäst bevarade av de handelsposterna som Hansans köpmän etablerade, inte bara i Bergen, men också i London, Ryssland och Belgien, och är en viktig historisk plats som visar hur det var på den tiden.

Uppkomsten och syftet med Hansan

För att förstå Bryggens historia är det viktigt att veta om Hansan, som vi har nämnt flera gånger hittills. I det här avsnittet kommer vi att fokusera på Hansan. 

Hansan var en allians av handelsstäder i norra Tyskland som samarbetade för att bilda och expandera en särskild ekonomisk zon i Europa. Syftet med alliansen var inte bara att expandera handelsväg Syftet med alliansen var inte bara att expandera handelsvägar utan också att stärka inflytandet över stater och furstar genom att förena handlarna. Detta kan liknas vid dagens fackföreningar. 

Hansan grundades under 1100-talet i medeltida Europa, med start i den tyska staden Lübeck. Antalet medlemsstäder ökade gradvis och under 1300-talet, dess höjdpunkt, hade över 100 europeiska städer anslutit sig till alliansen, enligt vissa uppskattningar till och med upp till 200 städer.

Hansan upphörde under 1600-talet, när suveräna stater började formas i Europa. Hansan var en mycket viktig allians i europeisk historia och dominerade stora ekonomiska områden i Europa från 1100-talet till 1600-talet. 

För övrigt, i slutet av 1300-talet, bildades Kalmarunionen, en allians mellan Danmark, Sverige och Norge, i norra Europa. Bakgrunden till detta var att Hansans inflytande hade spridit sig till Östersjön och de nordiska länderna och hotade den nordiska ekonomin. Således skapades en motsättning mellan Hansan och de nordiska länderna i Kalmarunionen. För mer information om hur detta utvecklades, se följande artikel.

カルマル同盟
Kalmarunionen: Monarkisk union som slöts av tre nordiska länder 1397Kalmarunionen är en historisk allians som ingicks 1397 mellan de nordiska länderna Danmark, Sverige och Norge. Kalmarunionen undertecknades på Kalmar slott i Sverige och skulle under flera hundra år ena de nordiska länderna. I den här artikeln kommer jag att förklara bakgrunden och syftet med Kalmarunionen, samt vad som hände med alliansen....

Torkad fisk och andra marina produkter var huvudhandelsvaror

Under Hansans tid blev Bryggen i Bergen en central bas för sjöfartshandel med olika delar av Europa. Vid den tiden var marina produkter huvudsakliga handelsvaror, särskilt torkad fisk som hade tillverkats i Bergen sedan gammalt var en viktig produkt. 

På grund av de rika fiskeområdena i närheten av norska kusten och att Bergen var en av de få isfria hamnarna i norra Europa tack vare varma strömmar, kunde Bergens marina produkter uppnå en bred efterfrågan. Även inom Hansan var marina produkter från Bergen mycket uppskattade och blev populära varor som exporterades över hela Europa. Det sägs att stora mängder torkad fisk lagrades i Bryggens lager.

Colorful wooden houses lining the Bryggen district

Bryggen-distriktet kännetecknas av sina färgglada träbyggnader som sträcker sig längs kustlinjen. De triangulära sadeltaken och färgade ytor i gult och rött ger intryck av att de kommer från en sagovärld.  En teori om varför dessa byggnader är målade i ljusa färger är att handelsmän använde iögonfallande färger för att enkelt identifiera sina logianläggningar. 

Å andra sidan, en nackdel med träkonstruktioner är bränder, och Bryggen-distriktet har historiskt drabbats av bränder flera gånger. Trots upprepade reparationer och återuppbyggnader, återuppstod området även efter att 90% av det förstördes i en stor brand 1702. De flesta byggnader som nu står i Bryggen återuppbyggdes efter branden 1702.

De trähus i Bryggen användes som bostäder och lager för handelsvaror. Även idag används dessa byggnader fortfarande aktivt och är registrerade på världsarvslistan. Det finns restauranger, butiker och verkstäder där norskt hantverk tillverkas, och den livliga atmosfären kring handel med varor kan fortfarande kännas, vilket ger en känsla av hur Hansan blomstrade vid den tiden. 

Dessutom finns det ett ”Hanseatic Museum” i Bergen där du kan lära dig mer om handelsmännen och deras arbete och livsstil under Hansans tid, samt ”Bryggen Museum” som visar stadens historia som en sjöfartshandelsstad. Om du vill lära dig mer om Bergen och Bryggen-distriktet rekommenderar vi att du besöker dessa museer.

Sammanfattning

Bryggen-distriktet var en av de största baserna för Hansan, som byggde ett enormt ekonomiskt område i norra Tyskland under medeltiden, och tyska handelsmän handlade norska marina produkter och andra varor i Europa genom Bergen. 

Även idag finns det färgglada medeltida träbyggnader kvar och många turister besöker området. Bryggen-distriktet är en plats som förmedlar den historiska utvecklingen mellan Norge och Hansan, och det fortsätter att visa samma livlighet som det gjorde på den tiden, även under 2000-talet.