Finlandet

Inari: Finlands största kommun i Lappland

イナリ
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I den allra norra delen av Finland, i Lapplands region, ligger kommunen Inari. Inari är känt för sina vidsträckta snöfält och barrskogar, från vilda renar till norrsken, det är en region rik på naturresurser. I den här artikeln kommer jag att presentera egenskaperna hos kommunen Inari i Finland och dess huvudturistattraktioner.

Egenskaper hos Inari

Inari, beläget i provinsen Lappland i norra Finland, är en av Finlands största kommuner. Inari grundades 1876 och har idag en total befolkning på cirka 7 000 människor. Området ligger inom polcirkeln och är rikt på natur, som vidsträckta snöfält och barrskogar.

”Lappland” syftar på den nordligaste regionen på den skandinaviska halvön, som sträcker sig över Finland, Sverige, Norge och Ryssland. De inhemska samerna har bott här sedan antiken och utövar rennäringen. Här finns också ”Siida”-museet, där man kan lära sig om samisk kultur och historia, och traditionella samiska hantverk som Kukasa säljs också.

ククサ
Kuksa: Nordiska minoritetsfolkets traditionella träkoppar från samernaKuksa är en nordisk kopp som är populär som en elegant inredning, utomhusutrustning och även som en gåva. En av dess attraktioner är att man kan känna den unika träkänslan och värmen som saknas i glaskoppar. Kuksa anses ha sitt ursprung i hantverk som skapades av samerna, en minoritetsgrupp i Norden. Den här gången kommer jag att introducera Kuksa, en traditionell träkopp som härstammar från samerna....

Den pittoreska Inari-sjön

När du besöker Inari flyger du vanligtvis från den finska huvudstaden Helsingfors till Ivalo flygplats. I kommunen Inari finns det en by med samma namn och Finlands tredje största sjö, Inari-sjön.

Sjön har en yta på 1040 km², ungefär 1,5 gånger så stor som Biwa-sjön i Japan (670,4 km²). Det finns över 3 000 öar i Inari-sjön och på sommaren erbjuds kryssningar runt sjön.

En av de bästa platserna i Finland för att observera norrsken

Byn Inari är också känd som en plats för att observera norrsken. Eftersom det ligger i norra Finland och det finns lite ljusförorening i omgivningen, är det lätt att observera norrsken.

Förutom det vanliga norrskenet kan du under vissa årstider också se det så kallade ”omvända norrskenet”, som speglas i Inari-sjöns isyta. Inari-sjön fryser dock på vintern, så det omvända norrskenet kan bara ses på hösten.

Sammanfattning

Omgivningen runt Inari är rik på naturlig skönhet, med majestätiska barrskogar och vilda renar, och beroende på årstid kan du också observera norrsken. Det finns också ett museum om Lapplands ursprungsbefolkning, samerna, vilket gör det till en plats där du både kan uppleva norra folklore och natur.