Arkitektur

Amalienborg-palatset: Det praktfulla palatset där den danska drottningen bor

アマリエンボー宮殿
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

I Köpenhamn, Danmark, ligger Amalienborg-palatset, residens för den danska drottningen. Inom området finns ryttarstatyer, museer och varje dag vid middagstid äger den kungliga gardets vaktskifte rum, vilket gör det till en av Danmarks mest framstående turistattraktioner. I denna artikel kommer jag att diskutera Amalienborg-palatset, där man kan uppleva Danmarks historia på nära håll.

Amalienborg-palatset, drottningens residens

Amalienborg-palatset ligger i norra delen av den danska huvudstaden Köpenhamn. Det är också känt som ”Vinterpalatset” och på den åttkantiga platsen står fyra palats. Alla tillsammans kallas för Amalienborg-palatset.

Framför palatset står en praktfull ryttarstaty, som föreställer kung Fredrik V, som var involverad i uppförandet av palatset. Denna ryttarstaty skapades 1771 av en fransk skulptör. Amalienborg-palatset har använts som residens för den danska kungafamiljen sedan 1794, och idag bor där drottning Margrethe II av Danmark. Om drottningen är närvarande i palatset kan man se det på flaggan på taket av palatset.

På platsen är några av de fyra palatsen öppna för allmänheten som museum, vilket återspeglar närheten mellan den danska kungafamiljen och folket. Dessutom är det dagliga vaktskiftet för den kungliga garden vid middagstid en populär plats för turister.

Karakteristiskt är de fyra palatsen som omger platsen

Det karakteristiska draget hos Amalienborg-palatset är de fyra likadana palatsen som omger den åttkantiga platsen från öst, väst, söder och norr. Palatsets arkitektoniska stil kallas för rokoko, kännetecknat av den rikliga användningen av kurvor i den eleganta interiören och de mjuka färgerna. Rokoko kommer från ”rocaille”, vilket betyder snäckor och småstenar, och är en stil som uppstod i de franska kungliga och adliga hoven.

De fyra palatsen bär var och en namnet på en dansk kung: Christian VII, Christian VIII, Christian IX och Fredrik VIII. Öppen för allmänheten är Christian VIII-palatset, som används som palatsmuseum, och Christian VII-palatset, som används för audienser. Christian IX-palatset är residens för drottningen och den kungliga familjen och är inte öppet för allmänheten.

Hur palatset blev residens för den kungliga familjen

Faktum är att Amalienborg-palatset, vars byggande började 1750, ursprungligen var tänkt att vara en gård för adeln. Men 1794 förstördes Christiansborg-palatset, den dåvarande residenset för kungafamiljen, i en brand. Därför var kungafamiljen tvungen att snabbt köpa det nuvarande Amalienborg-palatset som en ersättningsbostad. Fram till slutet av 1700-talet var Christiansborg-palatset residens för den danska kungafamiljen, som beskrivs i denna artikel.

クリスチャンボー城
Christiansborg slott: Det palats där Danmarks tre statsmakter samlasI Köpenhamn, Danmark, finns det ett palats som kallas "Christiansborg slott" som byggdes för över 800 år sedan, 1167. Christiansborg slott används inte bara för officiella evenemang av den danska kungafamiljen och som gästhus för utländska dignitärer. Det är också känt som centrum för Danmarks tre centrala myndigheter: parlamentet, högsta domstolen och kabinettet. I denna artikel kommer jag att presentera detaljerna om Christiansborg slott, som har en lång historia och kallas födelseplatsen för Köpenhamn....

Den dagliga vaktskiftet vid middagstid

En av attraktionerna vid Amalienborg-palatset är den dagliga vaktskiftet klockan 12. Vid detta vaktskifte byter vakterna mellan Amalienborg-palatset och ett annat Köpenhamn-palats, Rosenborgs slott. Men vaktskiftet äger endast rum när den danska drottningen är närvarande i palatset.

Det är en ceremoni som åtföljs av fanfar från garden och skapar stämning. Den största vaktskifteceremonin under året äger rum den 17 april, drottningens födelsedag.

Palatsmuseet med kungliga artefakter

1994 öppnades Christian VIII-palatset, ett av de fyra palatsen i Amalienborg-palatset, som museum för allmänheten. Palatsmuseet visar möbler och konsthantverk som den danska kungafamiljen sägs ha använt från 1863 till 1947, samt dokument från kungafamiljen.

Dessa utställningsföremål har ett högt kulturellt och historiskt värde och ger insikt i den kungliga familjens historia och livet på den tiden. För dem som är intresserade av Danmark är det ett måste.

Sammanfattning

Amalienborg-palatset är lätt att nå med direkt tåg från Köpenhamns centralstation och är därför en populär turistplats i Danmark. Med sin eleganta rokoko-stil, det precisa vaktskiftet och museet där man kan se den danska kungafamiljens samling, är palatset fullt av traditionella danska charm.