Evenemang

Kubb: Den sport som föddes av vikingarna på ön Gotland

kubb
記事内に商品プロモーションを含む場合があります

Ön Gotland i Östersjön i Sverige styrdes under medeltiden av vikingarna. Och sporten de skapade är Kubb. Kubb är ett enkelt spel liknande kastspel, som kan avnjutas av alla oavsett kraft eller färdigheter. I denna artikel vill jag introducera sporten Kubb, som uppfanns i Sverige, på ön Gotland, och förklara dess egenskaper och specifika regler.

Vad är Kubb?

Ön Gotland i Östersjön, Sveriges största ö, är känd för städer som Visby, där du kan känna medeltiden på många platser. Och sporten som föddes på ön Gotland är Kubb, som nu spelas inte bara i norra Europa, utan också i USA och Japan.

”Kubb” är det svenska ordet för ”ved”, och det skapades vid en tidpunkt när det inte fanns någon uppvärmning och ved lades i eldstaden. Det är inte exakt känt när Kubb uppstod, men det tros troligen ha varit under medeltiden, när vikingapirater styrde ön Gotland.

Kubb, vilket betyder ved, är ett enkelt spel som spelas med ved. Det är ett målkastningsspel och terrängvinnande spel för 6 personer i 2 lag, där varje spelare kastar en vedklubba på de 5 vedstyckena i motståndarens område. Efter att alla vedstycken i motståndarens område har plockats bort, vinner det lag som först plockar bort kungen, ett vedstycke i mitten av spelplanen.

Reglerna liknar dem för bowling, men det krävs inga särskilda sportfärdigheter eller talanger. Det avnjuts i stor utsträckning av alla åldrar och kön. Sedan 1995 har ”Kubb-världsmästerskapen” hållits på Kubbs födelseö, Gotland, där Kubb-älskare från hela världen samlas.

ゴットランド
Gotland: Sveriges största ö i ÖstersjönSverige har många öar, men den största av dem är ön Gotland. Denna ö spelade en viktig roll i det medeltida Sverige, från vikingatiden till Hansatiden. I denna artikel kommer jag att introducera Gotlands egenskaper, historia och sevärdheter....
ヴィスビュー
Visby: Ett världsarv på den svenska ön GotlandAvskilt från det svenska fastlandet ligger staden Visby på ön Gotland, känd som en semesterort. Den kännetecknas av ett varmt klimat och är som en viktig plats som bevarar medeltida historia till idag, listad som världsarv. I den här artikeln kommer jag att detaljerat förklara de egenskaper och historien om Visby....

Grundläggande regler för Kubb

Som nämnt tidigare är Kubb en blandning av målkastning och terrängvinnande. Kubb spelas i två lag, varje lag består av sex personer. För Kubb krävs ingen särskild plats, en närliggande park räcker.

Spelen spelas på en 8m x 5m stor spelplan, likt kastspel, med en mittlinje och baslinjer (slutlinjer) i båda ändarna. Sedan placerar du 5 vedstycken, så kallade bas-kubbar, med lika avstånd på baslinjen på båda sidor. I mitten av mittlinjen placerar du ett vedstycke, kungen. Sedan bestämmer båda lagen vem som ska attackera först eller sist, och det lag som attackerar först kastar en vedklubba, en så kallad kastklubba, itur på de 5 vedstyckena i motståndarens område. Vedklubban måste alltid kastas underhand och från bakom baslinjen. Efter sex kast byter laget som attackerar näst, och detta upprepas.

När ett lag har plockat bort alla 5 bas-kubbar i motståndarens område, kan det sikta på kungen på mittlinjen. Det lag som plockar bort kungen i mitten av spelplanen vinner spelet.

Spelprocess

Här förklarar jag några mer detaljerade regler för Kubb. Förutom de 5 bas-kubbar och kungen i mitten finns det i Kubb-spelet också så kallade fält-kubbar. Om en bas-kubb i ditt eget område har plockats bort av motståndaren, måste du kasta denna kubb in i motståndarens område och ställa upp den där. Denna kubb som kastats in i motståndarens område kallas fält-kubb.

Du kan inte attackera bas-kubbar i motståndarens område tills du har plockat bort alla fält-kubbar. Dessutom kan det motstående laget under sin attack gå fram till positionen för fält-kubb och därifrån attackera. Fält-kubbar blir snabbt en nackdel om man inte plockar bort dem tillräckligt tidigt, och de är en viktig punkt om man vill vinna spelet.

En annan regel är att ordningen som vedklubbar kastas kan ändras i varje attackrunda. Dessutom består Kubb i grunden av 6-personerslag, men antalet lagmedlemmar kan variera från 2 till 10.

Det finns också punkter du bör tänka på under spelet. Om du attackerar kungen i mitten innan du har plockat bort alla motståndarens bas-kubbar, blir ditt lag omedelbart diskvalificerat. Dessutom kan Kubb-spel ibland ta ganska lång tid, och vid officiella turneringar finns det ibland en tidsgräns på 20 till 30 minuter. I detta fall vinner det lag som har de flesta kvarvarande bas-kubbar i sitt område vid slutet av spelet.

Sammanfattning

Kubb är en sport som uppstod på ön Gotland i Sverige, och den uppfanns av vikingarna under medeltiden. Båda lagen kastar vedklubbar på de 5 vedstycken som är uppställda på motståndarens spelplan, och det lag som till sist plockar bort kungen i mitten vinner.

Reglerna är lätta att förstå. Du behöver inte ett stort område som för fotboll eller baseboll, och så länge du har utrustningen kan du enkelt starta det i en närliggande park. Det är charmen med det.